Kurre Westerlund kertoo lapsensa kuolemasta - ”Katkaisin suhteeni Jumalaan” - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Kurre Westerlund kertoo lapsensa kuolemasta - ”Katkaisin suhteeni Jumalaan”

Laulaja Kurre Westerlundin ja vuoden 1992 Miss Suomen Kirsi Syrjäsen esikoispoika Kasper kuoli viisi päivää vanhana elokuussa 1998. Myös Kirsi oli hengenvaarassa synnytyskomplikaatioiden takia.

Oman pojan menetys on ollut Kurre Westerlundin elämän suurin isku.

21.2.2015 18:49

Oman pojan menetys on ollut Kurren elämän suurin isku.

– Ainoa lohtu on, että aika lieventää surua, hän miettii.

– Jos en muista poikaamme edelleen ihan päivittäin, niin ainakin monta kertaa viikossa hän tulee mieleen. Minulle on vieläkin hyvin vaikeaa käydä poikamme haudalla.

KURRE on uskonut aina Jumalaan, mutta oman lapsen menetys koetteli uskoa vakavasti.

– Hautajaisten jälkeen kolmeen vuoteen en lausunut iltarukousta kuten olin aina ennen tehnyt, en kiittänyt enkä pyytänyt apua. Katkaisin suhteeni Jumalaan, Kurre tunnustaa.

– Poikamme kuoleman jälkeen meni vuoteen 2001 ennen kuin aloin taas uskoa Jumalaan. Koin poikamme kuoleman niin vääränä, etten voinut uskoa Jumalaan. Surun jälkeen tuli vihaisuus siitä, että tapahtunut ei ollut oikein. Kolme vuotta olin todella vihainen.

VALTAVA suru usein joko yhdistää tai ajaa pariskunnan erilleen.

– Meillä suru yhdisti. Kirsihän oli kuolla synnytyksessä. Kasperin kuoleman jälkeen meille tarjottiin ammattiapua, mutta kieltäydyimme kaikesta. Me selvisimme puhumalla keskenämme. Se oli meidän terapiamme, joka tuntui silloin oikealta ratkaisulta meidän kohdallamme.

Lauluntekijänä Kurre Westerlund purki suruaan tavalla, joka hänelle on luontaista tunteita käsiteltäessä: hän kirjoitti laulun Silloin sua mä kaipasin. Teosto-raporteista näkyy, että kappale kerää edelleen vahvaa radiosoittoa.

– Ehkä se tuo lohtua muillekin. Vieläkään en pysty esittämään sitä keikoilla ilman tunnekuohua. Olen joskus miettinyt, että jos en olisi pystynyt purkamaan tunteita tähän biisiin, miten muuten olisin sen ehkä tehnyt. Olisinko avannut pullonkorkin? Se olisi ollut tuhoisampi tapa, Kurre pohtii.

OMAA yritystään pyörittävä Kurre viettää paljon aikaa ulkomailla. Eri kulttuureja ja uskontoja edustavien ihmisten kanssa lapset ovat tavallinen puheenaihe.

– Pitkään sanoin, että meillä on kaksi lasta. Kesti kauan ennen kuin kerroin, että lapsia on ollut kolme. Nykyään pystyn jo sanomaan, että esikoisemme ei enää ole täällä kanssamme.

Kurre muistaa, kuinka syvälle surun syövereihin lapsen menetys vie.

– Kun elämään tulee noin iso suru, hetkellisesti millään muulla ei enää ole mitään merkitystä. Kaikesta muusta tulee ihan turhaa. Kun menettää lapsen, silloin eletään niin suuressa järkytyksessä, sokissa ja surussa, että on vain annettava aikaa selvitä.

Kurre toivoo voimaa niin keskustan puheenjohtajan Juha Sipilän perheelle kuin kaikille muillekin lapsensa menettäneille.

– Tiedän, kuinka kauheaa se on. Toivon ettei yhdenkään ihmisen tässä maailmassa tarvitsisi kokea lapsen menetystä, se on maailman hirvein asia. Mitä syvimmät osanottoni, Kurre Westerlund sanoo vakavana.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?