Professori lyttää perussuomalaisten maahanmuuttopoliittisen ohjelman - ”Laatijoidensa mielikuvitusta, ei tosiasioita”

rac

Julkaistu:

Kansainvälisen oikeuden professori Martin Scheininin mukaan kohuttu ohjelma ei pohjaa faktaan.
– Eihän tämä ole totuudellinen paperi. Tässä on virkkeitä, jotka näyttävät viittaavan tosiseikkoihin, mutta jotka edustavat laatijoidensa mielikuvitusta sen sijaan että niillä olisi tosiasiapohjaa, Italiassa sijaitsevan Euroopan yliopistoinstituutin professorina toimiva Martin Scheinin toteaa.

– Ohjelmassa esitetään asioita, jotka eivät pidä lainkaan paikkaansa.

Perussuomalaisten pari viikkoa sitten julkaisemaa maahanmuuttopoliittista ohjelmaa on jo ehditty pitää perustuslain vastaisena ja jopa väitetty rasistiseksi, mitä puheenjohtaja Timo Soini arvosteli torstaina.

Myös Scheinin löytää ongelmia heti ohjelman toisesta kappaleesta. Sen mukaan Välimeren yli tulleet siirtolaiset voivat käytännössä itse valita, mihin jäsenmaahan turvapaikkahakemuksensa jättävät.

Scheinin huomauttaa, että siirtolaiset eivät jätä turvapaikkahakemuksia, vaan turvapaikanhakijat. EU-lainsäädännön mukaan turvapaikkaa on haettava ensimmäisessä maassa johon saavutaan.

– Maat eivät aina pidä tästä velvoitteestaan kiinni, mutta ei se käytännössä mihinkään valintatilanteeseen ole johtanut, hän sanoo.

Seuraava väite on, että turvapaikkashoppailun tuloksena ”kourallinen pohjoisia jäsenmaita ottaa vastaan lähes kaikki unionin alueelle tulevat turvapaikanhakijat.”

– Tämä on ihan tuulesta temmattu lause, Scheinin toteaa.

– Jos listataan viisi suurinta turvapaikanhakijoiden vastaanottajaa, niin nämä pohjoiset jäsenmaat ulottuvat Sisiliasta Napapiirille. Suomi ei siihen joukkoon mahdu, jokainen Välimeren maa vastaanottaa enemmän turvapaikanhakijoita, osa moninkertaisesti Suomeen verrattuna, hän selventää.

Scheininin mukaan ohjelmassa myös esitetään perustuslain vastaisesti ihmisoikeuksien rikkomista monessa eri kohdassa, esimerkiksi ehdotuksessa perheenyhdistämisen tiukentamisesta.

– Jos henkilölle on myönnetty turvapaikka Suomeen, niin kyllä hänen ihmisoikeuksiinsa kuuluu saada perheensä yhdistetyksi ilman palaamista siihen maahan jossa hän on vainon kohteena.

Perustuslain vastaista syrjintää olisi myös ulkomaalaisille asetettava korkeampi avioitumisikäraja.

Perussuomalaiset myös ehdottaa tulonsiirtojen varassa elävien maahanmuuttajien hajasijoittamista ympäri maata ja pakottamista asumaan heille osoitetussa paikassa säästöjen ja paremman integraation vuoksi.

– Nämä ovat liikkumisvapauden vastaisia eli perustuslain kanssa ristiriidassa olevia ehdotuksia. Se ei ole hyväksyttävää, Scheinin sanoo.

Scheinin kertoo ohjelman olevan kaiken lisäksi kokonaisuutena suuressa ristiriidassa itsensä kanssa.

– Joissain kohdissa sanotaan, että pakolaisuus ja siirtolaisuus tulee erottaa toisistaan, toisaalla taas tietoisesti sotketaan nämä kaksi asiaa, Scheinin ihmettelee.

Esimerkiksi kehitysapuun liittyen hän löytää kaksi täydessä ristiriidassa olevaa linjaa.

– Ihmisiä pitäisi auttaa lähellä lähtömaata, mutta halutaan leikata kehitysapua.

Scheinin mukaan mahdollisuuksien turvaaminen toimii todistetusti maahanmuuttopolitiikassa pakkoa ja käskemistä paremmin.

– Tämä ei välttämättä tarkoita julkisten kustannusten kasvua. Kun annetaan oman elämän hallinnan edellytykset, niin kyllä pitkällä tähtäimellä Suomi hyötyy ulkomaisesta väestöstä ja työvoimasta. Se ei voi olla kriteeri pakolaispolitiikalle mutta se voi olla kriteeri maahanmuutopolitiikalle, Scheinin sanoo.’

ISTV:n haastattelussa perussuomalaisten puoluesihteeri Riikka Slunga-Poutsalo syyttää kilpailijoita virheellisen tiedon ja törkyviestien levittämisestä puhumalla ”Hakaniemen trollitehtaasta”.

Oman puolueensa maahanmuuttopoliittiseen ohjelmaan eksyneiden virheiden korjaamiseen hän ei silti ole ryhtymässä.

– Puoluehallitus on aikoinaan sen ohjelman läpi käynyt, ja siellä esitetään meidän puoleen esityksiä siitä asiasta, miten lainsäädäntöä pitäisi Suomessa muuttaa. Vastaavia esityksiä odotetaan nyt muilta puolueilta, miten he ottavat tähän asiaan kantaa ja julkaisevat omia maahanmuuttopoliittisia ohjelmiaan, jotta saadaan se keskustelu käyntiin. Pelkkä virheiden kaiveleminen ei mielestäni ole keskustelua, Slunga-Poutsalo vastasi ISTV:lle.