Seurakunnat: Juutalaiset ovat sopiva syntipukki

Julkaistu:

Tutkijan mukaan juutalaisvastaisuus on länsimaisen kulttuurin pohjavire
Antisemitismi on nostanut päätään Euroopassa viime vuosina. Näin arvioivat Suomen juutalaiset seurakunnat. Helsingin juutalaisen seurakunnan hallintojohtajan Dan Kantorin mukaan viime aikoina ympäri Eurooppaa on tehty tuhoisia iskuja, joiden ainoa motiivi on ollut viha juutalaisia kohtaan. Tekijät ovat olleet ääri-islamisteja.

– Juutalaisviha kulkee yleensä käsi kädessä koventuvan ilmapiirin kanssa. Kun asenteet yhteiskunnassa kiristyvät, juutalaiset saavat siitä oman osansa, Kantor toteaa.

Viikonlopun ampumisessa Kööpenhaminassa sai surmansa nuori juutalaismies. Pariisissa tammikuussa kosher-kauppaan tehdyssä iskussa sai surmansa neljä juutalaista. Hyökkäyksessä Brysselin juutalaiseen museoon kuoli kesällä neljä ihmistä.

Muun muassa kansallissosialismin historiaa ja holokaustia tutkineen Helsingin yliopiston dosentin Oula Silvennoisen mukaan antisemitismin noususta on vaikea saada haltuunsa tilastoja. Hän kuitenkin allekirjoittaa seurakuntien näkemyksen, mutta toteaa, että antisemitismin voi ajatella olevan läntisen kulttuurin pohjavire, joka ei koskaan ole ollut erityisen heikko.

– Dramaattisuudestaan huolimatta iskuissa oli kyse yksittäisistä tapauksista, Silvennoinen muistuttaa.

”Joku on vastuussa kurjuudestani”

Voitaneen ajatella, että antisemitismin edellytykset täyttyvät juuri nyt hyvin: euromaiden talous laahaa, ääri-islamistinen Isis-järjestö tekee iskujaan Lähi-idässä ja väkivalta palestiinalaisten ja Israelin välillä leimahti taas kesällä.

– Nämä ovat klassisia syitä antisemitismille. Juutalaiset ovat usein sopiva ja perinteinen syntipukki katkeruudelle ja vihalle, toteaa Kantor.

Turun juutalaisen seurakunnan puheenjohtajan Tomer Huhtamäen mukaan vihamielisyys kohdistuu yleensä kaikkiin vähemmistöihin ja juutalaiset ovat tulilinjalla aina kun jotakin tapahtuu. Sekä Kantor että Huhtamäki yhdistävät juutalaisvihan syrjäytymiseen ja sosiaalisiin ongelmiin.

Silvennoisen mukaan yleinen osattomuuden tunne on erinomainen kasvualusta erilaisille salaliittoteorioille.

– Yhteinen tekijä on, että joku on vastuussa kurjuudestani. Jokainen on kuullut väitteen, että juutalaisilla on rahaa ja valtaa enemmän kuin heidän lukumääränsä edellyttäisi, Silvennoinen pohtii.

Antisemitismi Suomessa vähäistä

Suomi on yksi rauhallisimmista Euroopan maista, eikä antisemitismi ole saanut täällä merkittävää jalansijaa, sanoo Dan Kantor Helsingin juutalaisesta seurakunnasta.

– Suomea ei mitenkään voi verrata esimerkiksi Kreikkaan.

Esimerkiksi Itsenäiset kreikkalaiset -puolueen puheenjohtaja Panos Kammenos sanoi joulukuussa tv-haastattelussa, että Kreikan juutalaiset eivät maksa veroja ja saavat muitakin etuoikeuksia.

Turun juutalaista seurakuntaa johtavan Huhtamäen mukaan suomalainen antisemitismi ilmenee muun muassa lehtikirjoittelusta ja mediasta ylipäätään.

– Esimerkkinä voi katsoa, mitä Magneettimedia-lehti esittää.

Sisäministeri Päivi Räsänen (kd.) muistutti viikonloppuna, että juutalaisvähemmistön turvallisuudesta on huolehdittava. Suomen poliisi on korottanut valmiutta muun muassa juutalaisten seurakuntien tilojen ympäristössä.