Suomen ukrainalaiset keräävät talvivaatteita: "Pelkäämme ihmisten puolesta" - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Suomen ukrainalaiset keräävät talvivaatteita: "Pelkäämme ihmisten puolesta"

Suomen ukrainalaisilla on kova halu auttaa kotimaansa ihmisiä.

2.2.2015 8:16

Joukko suomalaisia kansalaisaktiiveja sekä Suomen ukrainalaisia ja venäläisiä on kokoontunut useana viikonloppuna lajittelemaan lahjoitettuja talvivaatteita.

Heidän käytössään on kokoustila Rientola Mäntsälässä ja Hyvinkään Wanha Villatehdas. Viime lauantaina valmiiksi oli saatu jo yli 600 laatikkoa.

Lahjoitus on tarkoitettu Itä-Ukrainasta läntiseen Ukrainaan paenneille.

Eläkkeellä oleva tuusulalainen Eira Törmälehto, 64, viikkaa talvitakkeja sekä lajittelee villasukkia ja -vanttuita laatikoihin Mäntsälässä.

- Ukraina ja ukrainalaiset ovat lähellä sydäntäni. Poikani opiskeli Ukrainassa, ja silloin kävin Kiovassa nauttimassa ihmisten ystävällisyydestä, Törmälehto kertoo.

Hän ei halua ottaa asiaan kantaa poliittisesti.

- Tilanne on erittäin ikävä. Ihmisiä pitää inhimillisesti ajatellen auttaa!

Hyvinkään Lions-klubin jäsen, kampaaja Natalia Eloranta on aktiivisesti organisoinut lahjoituksia keräykseen.

- Meillä on jo yli 240 laatikkoa valmiina lajiteltuna täällä Mäntsälässä, Eloranta riemuitsi lauantaina villasukkia lajitellessaan.

Khersonista, Krimin niemimaan naapurista, kotoisin oleva Eloranta haluaa palavasti auttaa kansaansa.

- Vaikka me ukrainalaiset olemme muuttaneet muualle, sydämemme on edelleen Ukrainassa, Eloranta sanoo ikkunan eteen ripustetun Ukrainan lipun edessä.

- Pelkään siskoni puolesta. Pelkäämme Ukrainassa asuvien ihmisten puolesta.

Kun Suomen ukrainalaiset ja venäläiset ovat järjestäneet lahjoitusta, venäläisten ja ukrainalaisten välinen tulehtunut ilmapiiri on unohtunut siksi aikaa.

- Ymmärrystä ei poliittisista syistä aina löydy. Sekä Venäjän että Ukrainan puolelta tulee propagandaa. On kauheaa, kun veljekset eivät sodan vuoksi enää ole keskenään väleissä.

Eloranta toteaa, että heidän avustuksensa pakolaisille on kuin pisara meressä.

Silti Suomen ukrainalaiset ovat kokeneet auttavansa – tekevänsä edes jotain.

Yhdessä asuvat kazakstanilainen Aizhan Nikolova ja ukrainalainen Nataliia Khomenko halusivat myös lahjoittaa talvitakkeja ja -kenkiä.

- Pelkäämme, että Itä-Ukrainalle käy kuin Transnistrialle. Mitä oikein tapahtuu seuraavaksi, he pohtivat.

Natalian Moskovassa asuva äidinisä on tilanteesta hyvin eri mieltä.

- Hän kannattaa Venäjää ja on sitä mieltä, että ukrainalaiset ansaitsevat kaiken tämän. Venäjän propagandan mukaan Ukrainan armeija on se, joka ampuu raketteja siviilejä kohti. Propaganda lisää vihaa ihmisten kesken.

Aizhan ja Nataliian lahjoittama takki taitellaan siististi oikeaan laatikkoon Mäntsälässä.

12 vuotta Suomessa asunut vaatesuunnittelija Irina Khyuyokyu, 48, vietti kahdeksan vuotta elämästään Luhanskin kaupungissa. Irina on alkujaan kotoisin Uzbekistanista.

- Kaikki kaverini eivät enää vastaa Skype-puheluihini. He uskovat, että Ukraina haluaa sotaa. He uskovat, että sota on Euroopan unionin syy.

He kannattavat Novorossiaa. Minun mielestäni Venäjän presidentti Putin on murhaaja, Irina sanoo ja hänen silmäkulmansa kostuvat.

Tänne voit vielä lahjoittaa:

Hyvinkään Wanha Villatehdas. Tavaroita otetaan vastaan keskiviikkona klo 11–12 ja lauantaina klo 12–13. Osoite Kankurinkatu 4-6, I-huoneisto.

Tietoa Ukrainan auttamisesta täältä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?