2 euron kolikkosi voi olla jopa 50 euron arvoinen - tämä yksityiskohta paljastaa!

Julkaistu:

Kolikot
Moni saattaa kantaa taskun pohjalla kolikkoharvinaisuutta, josta innokkaimmat keräilijät voivat olla valmiita maksamaan jopa 25-kertaisen summan sen nimellisarvoon verrattuna.
Kysymyksessä on 2 euron kolikko vuodelta 2006, joihin lyötiin virheellisesti väärä kartta. Vuonna 2007 suurimpien eurokolikoiden kartat muutettiin kuvaamaan koko Eurooppaa pelkkien EU-maiden sijasta. Uusi kartta lipsahti kuitenkin osaan Rahapajan lyömistä kolikoista jo vuoden 2006 lopulla.

Asiasta kertoi sunnuntaina Helsingin Sanomat.

– Vuoden 2007 ja sitä uudemmissa 2 euron kolikoissa kuuluu olla klaava- eli arvopuolella päivitetty kartta, jossa on mukana Norja, kertoo Kolikot.com-sivuston Tomi Salmi.

Suomen Numismaatikkoliitto ry:n puheenjohtaja Erkki Lähderanta arvioi IS:lle, että virheellisellä kartalla varustettuja kolikoita saattaa edelleen kuljeksia ihmisten taskuissa ja rahapusseissa.

– Todennäköisesti näitä on vielä muutamia kierrossa. Ihmiset ovat kuitenkin tutkineet kahden euron kolikoitaan siinä määrin, ettei niitä varmastikaan ole montaa jäljellä.

Lähderannan mukaan väärällä kartalla varustetusta vuoden 2006 kaksieuroisesta on maksettu parhaimmillaan jopa 100 euroa. Näissä tapauksissa kolikon arvo on ollut 50-kertainen suhteessa nimellisarvoonsa.

– Rahan arvo määräytyy kysynnän ja tarjonnan mukaan. Nykyisin sen arvo on noin 50 euron tuntumassa, Lähderanta selittää.

Voit tarkistaa onko oma vuoden 2006 kahden euron kolikkosi keräilyharvinaisuus Kolikot.com-sivustolta.

Kuntokin vaikuttaa

Lähderannan mukaan rahan keräilyarvoon vaikuttaa myös sen kunto. Jos kolikko on kulkenut useiden peukaloiden ja etusormien väleistä, ei sen keräilyarvo ole enää samalla tasolla kuin uutuuttaan kimmeltävän metallirahan.

– Tätä voisi verrata autoharrastukseen. Jos jostain löytyisi 150 kilometriä ajettu, uudelta tuoksuva, 1960-luvun Kuplavolkkari, sille riittäisi kyllä ottajia. Sama pätee rahojen keräilyyn.

Keräyskohteena kiinnostavista seteleistä, joita suomalaiset saattavat taskuissaan kantaa, Lähderanta nostaa esimerkiksi Suomessa painetut 5 euron setelit. Ne voi tunnistaa setelin takapuolella olevasta L-maakoodista.

– Suomessa painetusta, käyttämättömästä ja hyväkuntoisesta viiden euron setelistä keräilijät voivat maksaa sellaiset 15 euroa, Lähderanta vinkkaa.

Onko sinulla harvinaisia rahoja? Lähetä kuva numeroon 13456 tai verkkotoimitus@iltasanomat.fi.

EDIT: Vaihdettu oikea kuva virheellisestä 2 euron kolikosta.

Ota kantaa

Onko sinulla 2 euron kolikkoa taskussa?

Kyllä 64% Ei 36%
Ääniä yhteensä 70617

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt