Kotimaa

KRP: Suomessa myyty miljoonilla väärennettyä taidetta

rac

Julkaistu: , Päivitetty:

KRP
Suomessa on myyty suuria määriä väärennettyä taidetta. Kaupattu on muun muassa väärennettyä Repiniä ja Schjerfbeckiä.
Keskusrikospoliisi on tutkinut kaksi vuotta poikkeuksellisen laajaa taiderikoskokonaisuutta, jonka yhteydessä epäillään myydyn huomattavia määriä väärennettyjä maalauksia arvotaiteena. Rikoshyödyksi epäillään ainakin 15 miljoonaa euroa.

Tutkittavissa kaupoissa yksittäisten teosten kauppahinnat ovat vaihdelleet muutamista kymmenistä tuhansista euroista aina 2,2 miljoonaan euroon.

Väärennösten joukossa on suomalaistaiteilijoiden Ilkka Lammin, Reidar Särestöniemen ja Helene Schjerfbeckin teoksia. Lisäksi väärennetty on venäläisten mestarien kuten Repinin, Shishkinin ja Kandinskyn teoksia.

Väärennökseksi epäiltyjä töitä on Suomen lisäksi myyty ainakin Ruotsissa ja mahdollisesti myös Ranskassa. Keskusrikospoliisin mukaan väärennöksiä on todennäköisesti edelleen markkinoilla.

Tutkinnassa olevia rikoksia on toteutettu eri tekotavoin, mutta tutkinnan keskiössä ovat väärennetyt taideteokset ja niiden osalta tapahtuneet kaupat.

ISTV:n Rikos-TV raportoi Ilkka Lammin tuotantoon iskeneistä väärentäjistä marraskuussa 2013.

80 rikosilmoitusta

Tutkinta käynnistettiin tammikuussa 2013, kun pari vuotta aikaisemmin tapahtuneessa taidekaupassa myytyä ranskalaisen taiteilija Fernard Légerin työtä alettiin epäillä väärennökseksi. Tutkinnassa kävi ilmi, että asianomistajalle oli myyty väärennöksiksi epäiltäviä teoksia koko 2000-luvun ajan. Tutkinta laajentui nopeasti, ja tällä hetkellä kokonaisuuteen liittyen on kirjattu yli 80 rikosilmoitusta.


Pääosaa epäillyistä rikoksista tutkitaan törkeinä petoksina, muita tutkittavia rikosnimikkeitä ovat ainakin törkeä väärennys, väärennys, törkeä kavallus, törkeä rahanpesu sekä törkeä kirjanpitorikos. Asianomistajina on useita yksityishenkilöitä ja yhteisöjä.

Epäillyt rikokset ovat tapahtuneet eri puolilla Suomea, ja epäiltynä on kuultu 25 henkilöä. Viisi heistä on ollut vangittuna. Jutussa on tehty lukuisia kotietsintöjä, joissa on takavarikoitu väärennöksiksi epäiltyjä taideteoksia sekä muuta tutkittaviin kauppoihin liittyvää aineistoa.

Jutussa on vireillä käräjäoikeuden turvaamistoimia, jotka kohdistuvat epäiltyihin sekä epäillyissä rikoksissa käytettyihin yhtiöihin sekä epäiltyihin rahanpesijöihin. Oikeusapupyyntöjä on tehty Viroon, Ruotsiin, Ranskaan sekä Venäjälle. Osa pyynnöistä odottaa vielä vastauksia.

Kansallisgalleriaan on toimitettu noin 250 väärennetyksi epäiltyä teosta aitoustutkimuksiin. Myös näistä tutkimuksista osa on vielä kesken.

Epäilty suomalaismies on myöntänyt osan teoista

Noin vuoden tutkinnan jälkeen onnistuttiin selvittämään henkilö, jonka epäillään valmistaneen osan tutkinnan kohteena olevista väärennöksistä.

Epäilty on Etelä-Suomessa asuva suomalainen mies. Hän on kuulusteluissa myöntänyt teosten väärentämisiä. Osaan epäillyistä väärennöksistä ei ole saatu tekijää selville.

Väärennöksiä on myyty eri bulvaanijärjestelyjä ja yritysrakenteita hyväksi käyttäen. Teoksia on päätynyt myös tunnettuihin huutokauppoihin Suomessa ja ulkomailla.

Poliisi epäilee, että teosten omistushistoriaa on pyritty vahvistamaan osin väärennetyn asiakirja-aineiston ja manipuloitujen valokuvien avulla.


Teosten myynnissä on käytetty hyväksi erilaisia asiantuntijalausuntoja. Poliisi epäilee, että lausuntoja on kirjoitettu tahallaan ostajaa harhaanjohtaviksi. Asiantuntijalausuntojen osalta on tehty mittava oikeusapupyyntö Venäjän viranomaisille. Oikeusapupyyntöön ei ole vielä saatu vastausta.

Näin tutkinta etenee

Ensimmäinen osakokonaisuus jutussa pyritään samaan loppulausunnolle tämän kevään aikana. Syyteharkinta tehdään näiltä osin Helsingin syyttäjänvirastossa. Ensimmäisen osakokonaisuuden aineisto tulee muodostumaan kymmenistä eri esitutkintapöytäkirjoista. Toinen osa pyritään saamaan loppulausunnoille loppuvuoden aikana.

Esitutkinnan aikana on selvinnyt, että väärennettyä taidetta on Suomessa markkinoilla paljon. Poliisi kehottaa erityisesti arvotaiteen osalta huolellisuuteen ja varovaisuuteen ostotilanteissa. Pelkkiin suullisiin vakuutteluihin ei pidä luottaa. Myytävän tai muutoin tarjottavan taideteoksen aitouden tueksi esitettyjen dokumenttien aitous tulee pyrkiä varmistamaan ennen kaupantekoa.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt