Niinisalon varuskunnasta katosi kovia panoksia – joulukuussa hävisi rynnäkkökivääri

Julkaistu: , Päivitetty:

Porin prikaatin Niinisalon varuskunnan varusmiehet pääsivät viikonloppuvapaille aikataulusta myöhässä tänään. Syynä oli se, että ampumaharjoitusten jälkeen kateissa oli kymmenen rynnäkkökiväärin kovapanosta.
– Eilen illalla noin kello 20 Porin prikaatin Niinisalon yksikössä todettiin kymmenen rynnäkkökiväärin kovan peruspanoksen kadonneen. Tänään suoritettiin valvontatarkastus ja sen jälkeen hieman viivästyen varusmiehet päästettiin kyseisestä yksiköstä viikonloppuvapaalle.

– Patruunoita ei löydetty, ja tutkinta jatkuu. Puolustusvoimat tutkii asiaa, Maavoimien tiedotuspäällikkö Sakari Lauriala kertoo Ilta-Sanomille.

Porin prikaatin apulaiskomentaja Petri Kosonen kertoo, että varusmiehet pääsivät viikonloppuvapaille kello 14 tänään. Vapaille pääsy myöhästyi kaksi tuntia ja 45 minuuttia.

– Eivät nämä tietenkään (ole mukavia asioita), mutta asia on tärkeä selvittää, vaikka vapaat vähän myöhästyisivät, Kosonen toteaa.

Lauriala ei suostu tarkentamaan tarkemmin, mistä Niinisalon varuskunnan yksiköstä oli kyse. Hänen mukaansa patruunoiden katoaminen huomattiin, kun varusmiehet olivat tulleet ampumaharjoitusten jälkeen takaisin kasarmille. Lauriala pitää tilannetta vakavana.

– Asia on vakava, ja tapaus tutkitaan perusteellisesti. Tässä vaiheessa en kuitenkaan suurempaa dramatiikkaa asiaan liittäisi. Syyt patruunoiden katoamiseen selviävät mahdollisesti myöhemmin tutkinnan yhteydessä. Tässä vaiheessa on vaikea ottaa kantaa, miten ja miksi patruunat ovat kadonneet.

– Yleisesti voin todeta, että ampumatarvikkeita katoaa harvoin. Mutta silloin tällöin esimerkiksi taisteluharjoituksia kuvaavissa tilanteissa, joissa niin sanotusti tetsataan (ryömitään maassa), patruunoita voi tippua hankeen, ojaan ja männikköön inhimillisistä syistä, Lauriala selvittää.

Porin prikaatissa on sattunut viime kuukausina ainakin kaksi muuta outoa varusteiden katoamista. Joulukuun alkupuolella Niinisalossa katosi rynnäkkökivääri, joka oli Säkylän varuskunnan varusmiehen ase. Ase katosi maastoharjoitusten yhteydessä. Asetta ei ole löydetty ja asia on poliisilla tutkinnassa.

Porin prikaatista Säkylässä katosi myös syys-lokakuun vaihteessa kaksi pimeänäkölaitetta. Hävinneitä laitteita ole toistaiseksi löydetty. Laitteet ovat useiden kymmenientuhansien eurojen arvoisia.