Stubbilta tyly kuitti Venäjälle amerikkalaislehdessä: ”Nimetkää yksikin venäläinen tuote”

rac

Julkaistu:

Pääministeri Alexander Stubb (kok) arvioi USA Todaylle, että Venäjän talousongelmat johtuvat siitä itsestään.
Sveitsin Davosissa järjestettävään Maailman talousfoorumiin osallistunut pääministeri Alexander Stubb (kok) antoi torstaina amerikkalaiselle USA Today -lehdelle haastattelun, jossa hän pohti Ukrainan sotaa ja Venäjän talousahdinkoa.

Stubbin mukaan Venäjän talousongelmat johtuvat sen omasta kehittymättömyydestä.

– Venäjän talous ei ole pudonnut talouspakotteiden vuoksi. Venäjän talous on syöksyssä, koska se ei ole modernisoinut talouttaan kylmän sodan jälkeen. Nimetkää yksikin venäläinen kuluttajatuote, jota käytätte, Stubb napautti USA Todaylle.

Stubb nosti aiheen esille jo lokakuussa Taloussanomien haastattelussa (katso video ylhäältä).

– Venäjä ei ole onnistunut modernisoimaan talouttaan. Hyvä esimerkki: Käytätkö itse mitään venäläisiä kuluttajatuotteita? Vastaus siihen on yleensä ei.

Hän toisti saman asian myös Ylen Pääministerin haastattelutunnilla viime viikolla.

– Minun mielestäni Venäjän suurin talousongelma on se, että se ei ole kyennyt modernisoimaan omaa talouttaan eli se perustuu vanhanaikaiseen raskaaseen teollisuuteen ja energiaan - erityisesti kaasu- ja öljyvientiin. Tästä ehkä voi huomioida, mitä venäläisiä kuluttajatuotteita me suomalaiset käytämme, ne ovat aika harvassa.

Stubb: Suomi täysin sitoutunut EU:n linjaan

Stubb sanoi USA Todaylle Suomen olevan täysin sitoutunut EU:n linjaan Venäjään kohdistuvissa pakotteissa. Stubb kuitenkin lisäsi Suomen tekevän eron Venäjän hallinnon ja Venäjän liike-elämän välillä.

– Emme halua syyttää venäläisiä, Stubb sanoi.

Stubb vakuutti, että Ukrainan tilannetta yritetään selvittää Venäjän kanssa.

– Kaikki puhuvat presidentti Vladimir Putinin kanssa.


Stubbin mukaan Ukrainan presidentti Petro Poroshenko puhuu Putinin kanssa päivittäin. Saksan liittokansleri Angela Merkel puhuu Putinille pari kertaa viikossa.

– Olemme sitoutuneet puhelindiplomatiaan. Nyt ei toimita kuten ennen, jolloin konfliktissa olevat maat katkaisivat yhteydenpidon.

Euroopalla ei ole syytä odottaa, että Venäjä omaksuisi sen poliittiset ihanteet, Stubb arvioi.

–  Venäjästä ei ole tulossa lähitulevaisuuden aikana liberaalia demokratiaa, mutta meidän ei pidä kuitenkaan eristää Venäjää sen vuoksi.

Venäjällä on todellisuudessa kehitetty mullistavia keksintöjä, joita ei vain ole osattu muuttaa rahaksi (lue lisää tästä jutusta).

Mitä venäläisiä kuluttajatuotteita sinä käytät? Kommentoi alla.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt