Jungner vaatii: Tupakalle täyskielto Suomeen

Julkaistu:

Mikael Jungner ehdottaa blogissaan tupakan täyskieltoa yhdeksi lääkkeeksi kurjistuneeseen valtiontalouteen.
Mikael Jungner (sd.) on laatinut Uuden Suomen blogiinsa 13 kohdan listan säästötoimista, joilla hän tasapainottaisi syöksykierteeseen joutunutta Suomen valtiontaloutta.

Lista alkaa räväkästi tupakan täyskiellolla. IS:lle Jungner perustelee ehdotustaan sillä, että hän uskoo, että tupakan kieltäminen toisi terveydenhuoltoon merkittävää liikkumavaraa ja parantaisi suomalaisten elämänlaatua.

– Nyt ministeriöiden skenaariopapereissa tupakoinnin kieltäminen on jätetty jonnekin vuoteen 2030 ja minun mielestäni tätä kehityskulkua voisi nyt nopeuttaa, Jungner esittää.

Jungner myöntää, että tupakan myynnistä tulee verotuloja, ja että ne hukkuisivat kokonaan, jos suomalaiset hankkisivat sauhutteluvälineensä ulkomailta. Hän uskoo kuitenkin, että merkittävä osa suomalaisista käyttäisi tupakkarahat johonkin muuhun, josta iso osa tulisi valtiolle verotuloina.

– Toisaalta säästöt terveydenhuollossa, vähentyneinä sairaspoissaoloina ja pidentyneinä eläminä olisivat moninverroin isompia kuin nämä suorat veromenetykset. Tupakointi ei todellakaan ole valtion- eikä kansantalouden kannalta hyvä asia.

Kansanedustaja on vakuuttunut, että tupakan myynnin loppuminen Suomessa tukisi vahvasti tupakoitsijoiden luopumista tupakasta.

– Ylivoimaisesti suurin osa tupakoitsijoista haluaa lopettaa, mutta he eivät vain pysty siihen. Kun tupakkaa ei olisi myynnissä, saaminen olisi sen verran hankalampaa, että sadoistatuhansista tänään tupakkaa polttavista pääsisi taatusti tupakasta eroon. En usko, että ihmiset varta vasten lähtisivät ulkomailta hakemaan sellaista, joka pilaa heidän elämän.

Sauhuttelee silloin tällöin itsekin

Jungner kuitenkin selventää, että hän ei rajoittaisi tupakan polttamista yhtään enempää, vaan kieltäisi ainoastaan tupakan myynnin. Hän kertoo olevansa itsekin satunnaispolttaja.

– Vanhasta tottumuksesta tulee silloin tällöin poltettua savukkeita ja siinä mielessä voin sanoa, että tiedän, mistä puhun.

Vaikka Jungner tekisi tupakasta kielletyn päihteen, hän vapauttaisi alkoholin ravintolamyyntiä purkamalla pikkutarkkaa alkoholilainsäädäntöä. Hänen mukaansa alkoholin ravintolamyynnin avaaminen vahvistaisi valtion taloutta, kun ihmiset siirtyisivät kaduista ja kodeista ravintoloihin juomaan.

– Tupakointi on yksiselitteisesti paha asia. Alkoholin kohtuukäytössä on myös hyviä puolia ja se on osa suomalaista kulttuuria. Ravintola on turvallisempi, hallitumpi ja työllisyyttä edistävämpi ympäristö käyttää alkoholia. Sen takia pitäisin suotavana, että alkoholia nautittaisiin enemmän ravintoloissa kuin kotona tai kadulla.

Jungner helpottaisi alkoholin ravintolamyyntiä puuttumalla erilaisiin säädöksiin, kuten mainonnan rajoituksiin ja drinkkien sekoittamiseen liittyviin säädöksiin. Hän ehdottaa, että anniskelulupia voitaisiin myöntää nykyistä keveämmin perustein ja poistaa eron mietojen ja väkevien juomien myynnissä.

– Konkreettiset pienet toimet tekisivät ravintoloiden toiminnan helpommaksi, mutta samalla pitäisivät alkoholin nauttimisen turvallisena ja hallittuna.

Muiksi säästötoimenpiteiksi Jungner ehdottaa mm. oikeutta viikon sairauspoissaoloon ilman lääkärintodistusta, käteisestä luopumista, laadukkaan ja kattavan 4g-verkon rakentamista koko maahan ja nettiopiskelun lisäämistä.

– Eivät nämä ole miellyttäviä asioita, eikä näihin tartuttaisi, ellei Suomen valtiontalous olisi sellaisessa tilassa kuin se on. Kun kasvua ei ole näköpiirissä, jotain tarttis tehdä. Poliitikoilta on vaadittu leikkauslistoja ja olen miettinyt erilaisia yhteiskunnallisia toimintoja, joita veivaamalla saataisiin säästöjä, Jungner kertoo.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt