Espanjassa asuva suomalaiseläkeläinen tyrmistyi suunnitellusta verouudistuksesta: mitenkäs meidän terveydenhoito?

Jos verot maksaa Suomeen, miten Suomi järjestää meille terveydenhuollon, ihmettelee Espanjassa asuva eläkeläinen.

Arto Paalanne asuu Espanjan Aurinkorannikolla.

5.1.2015 20:00

Espanjan Aurinkorannikolla asuva, kokoomuksessa vaikuttava Arto Paalanne ihmettelee Suomen, Espanjan ja Portugalin neuvotteluja siitä, että jatkossa myös yksityisellä puolella ansaitut eläkkeet verotettaisiin Suomessa.

Tähän asti yksityisellä puolella työskennelleet, Espanjassa asuvat eläkeläiset ovat voineet siirtää verotuksensa Espanjaan, missä verotus on Suomea huokeampi. Sama on koskenut myös Portugalissa ja Ranskassa asuvia eläkeläisiä. Lue lisää verotuksen muutoksesta tästä.

– Tuli mieleen, kun vaimon kanssa juteltiin, mehän olemme verovelvollisina tietysti Espanjan terveydenhuollon piirissä, ja tämä Espanjan terveydenhoito toimii erimomaisen hyvin, hän sanoo.

– Nyt jos kävis niin, että eläkeläiset joutuisivat Suomen verotukseen piiriin, silloinhan ei olisi mitään käsitystä siitä, kuinka täällä asuvien terveydenhuolto järjestettäisiin. Olisi aikamoinen ruljanssi sekin, Paalanne sanoo.

Hän muistuttaa, että vastaavaa on yritetty aiemminkin.

– Tämähän on peräti seitsemänkymmentäluvulla tehty, kahden valtion välinen sopimus ja sen mukaan on tässä reilut 30 vuotta on eletty. En näe siinä mitään järkeä, että Suomi johonkin tilapäiseen rahapulaansa vedoten lähtisi sitä muuttamaan, hän ihmettelee.

– Kaikessa verotuksessa ydinhän pitäisi olla jatkuvuus ja ennustettavuus, ja tämä Suomen jälleen kerran aloittama neuvottelu sopii tätä periaatetta vastaan, hän lisää.

Paalanne kertoo viihtyneensä hyvin Espanjassa, muun muassa ruuan ja lämmön takia.

– Myös yhteisöllisyys on aika merkittävää, tänne on tullut sellaisia aktiivisia eläkeläisiä ja täältä on helppo löytää mukavaa seuraa kaikennäkösiin harrastuksiin.

Ulkomaille muuttavan eläkkeensaajan verotus

  • Suomalaiset eläkkeet verotetaan yleensä Suomessa, vaikka saaja asuisi ulkomailla. Vero on sama kuin Suomessa.

  • Espanjan, Ranskan ja Portugalin kanssa Suomi on tehnyt verosopimuksen, jonka perusteella tietyin edellytyksin voidaan kokonaan estää yksityissektorilla ansaitun eläkkeen ja kansaneläkkeen verottamisen Suomessa.

  • Valtion ja kunnan työeläkkeet verotetaan aina Suomessa. Poikkeuksellisesti verotusoikeus kuitenkin siirtyy pois Suomesta, jos kyseessä on valtion tai kunnan liiketoiminnan (esimerkiksi VR) yhteydessä ansaittu eläke. Verotusoikeus siirtyy myös, jos eläkkeensaajasta tulee esimerkiksi Espanjan kansalainen.

  • Muuton on oltava todellinen ja pysyvä, eläkkeensaajalle ei esimerkiksi enää voi jäädä kotia Suomeen.

Lähde: Verottaja

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?