Puolustusvoimilla pulaa jopa ammuksista – näihin hankintoihin miljoonia euroja tarvitaan

Julkaistu:

Suomen puolustukseen tarvitaan 150 miljoonaa euroa lisää rahaa. Ilman sitä maavoimilla on kohta pula jopa rynnäkkökiväärin patruunoista. IS listasi, minne rahaa kipeimmin tarvitaan.
Presidentti Sauli Niinistö totesi uudenvuoden puheessaan, että uskottavan puolustuksen säilyttäminen vaatii tuntuvia lisäpanostuksia. Saman on todennut kansanedustaja Ilkka Kanervan (kok) johtama selvitysryhmä. Se ehdotti lokakuussa jättämässään raportissaan, että tämän vuosikymmenen puolustusmäärärahoja pitäisi korottaa 150 miljoonalla eurolla.

Tarvittaviin materiaalihankintoihin halutaan 50 miljoonan euron korotus jo vuonna 2016. Vuoteen 2020 mennessä materiaalihankintoihin käytettävä osuus puolustusbudjetista nousisi 650 miljoonaan euroon nykyisestä noin 500 miljoonasta.


Maavoimat

Tällä hetkellä suurin materiaalitarve on nimenomaan maavoimilla. Osaltaan tilanteeseen vaikuttaa jalkaväkimiinoista luopuminen. Varustepuute uhkaa erityisesti panssarintorjuntaan, ilmatorjuntaan sekä liikkuvuuteen liittyviä yksiköitä.

Vuosikymmenen loppuun mennessä pulaa alkaa olla joukkojen varustuksesta, kuten pimeänäkölaitteista, ampumatarvikkeista rynnäkkökivääristä raskaaseen tykistöön sekä varaosista ja viestintävälineistä. Tällä hetkellä kertausharjoituksissa joudutaan jo käyttämään sota-ajan ampumatarvikevarantoja, mikä laskee poikkeusolojen materiaalista valmiutta.

Viime aikoina Suomeen on hankittu käytettyjä Stinger-ilmatorjuntaohjuksia, Leopard-panssarivaunuja sekä telakuorma-autoja. Hankinnat korvaavat kuitenkin vain osan vanhenevasta kalustosta.


Merivoimat

Suomen merivoimien toimintakyky on tällä hetkellä hyvällä tasolla, mutta heikkenee merkittävästi tärkeimpien alusten vanhetessa ja poistuessa käytöstä 2020-luvun aikana.

Tilalle suunnitellaan kokonaan uutta monitoimialusten luokkaa korvaamaan poistuvat kolme miinalaivaa sekä seitsemän ohjusvenettä. Miljardiluokan hanketta suunnitellaan normaalin budjettikehyksen ulkopuolella.


Ilmavoimat

Ilmavoimissa lähivuosien suurimmat haasteet liittyvät taistelukestävyyteen, ampumatarvikkeiden riittävyyteen sekä ilmatorjuntayksikköjen lukumäärän ja varustelun turvaamiseen. 2020-luvun lopulla ilmapuolustuksen ohjusvaranto vanhenee, ja nykyinen ammusilmatorjunta poistuu käytöstä.

Samaan aikaan osuu myös F/A-18 Hornet -hävittäjien poistuminen käytöstä. Uusien koneiden hankinnan valmistelu on määrä aloittaa tänä vuonna, ja virallinen päätös useiden miljardien suuruisesta hankinnasta tehdä erikseen 2020-luvun alussa.

Muu puolustus

Teknologian kehittyessä ajanmukainen sotilastiedustelu ja kybersodankäynnin valmiudet sekä niiden jatkuva päivittäminen syövät yhä enemmän resursseja. Tärkeää on kyetä myös suojaamaan omat kohteet muiden maiden tiedustelulta. Teknologian ajanmukaisuus on tärkeää myös johtamisjärjestelmän toiminnalle.

2020-luvulle tultaessa myös puolustusvoimien logistiikkajärjestelmän rapautuminen uhkaa vaikuttaa merkittävästi Suomen puolustuskykyyn.

Vaatiiko uskottava puolustus mielestäsi tuntuvia lisäpanostuksia? Ota asiaan kantaa keskustelussa.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt