Tarkka-ampuja Simo Häyhä ei koskaan saanut Mannerheim-ristiä - ”Harkitaan” - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Tarkka-ampuja Simo Häyhä ei koskaan saanut Mannerheim-ristiä - ”Harkitaan”

Simo Häyhä oli lyhyt mies, mutta suuri teoissaan.

Julkaistu: 25.12.2014 11:37

Talvisodan sankarille Simo Häyhällä (1905-2002) esitettiin Mannerheim-ristiä, mutta hän ei koskaan saanut sitä.

”Kuuluisa tarkka-ampuja, joka kiväärillä ja konepistoolilla tuhosi vihollisia yhteensä sodan kuluessa lähes pataljoonan verran. Haavoittui sodan viimeisenä päivänä vaikeasti kasvoihin."

Näin kirjoitti Vapaudenristin 2. luokan Mannerheim-ristiä Häyhälle ehdottanut eversti Eino Virkki alkuvuodesta 1941 pääesikunnalle. Toisin kuin ehdotuksessa lukee, Häyhä haavoittui jo viikkoa ennen sodan loppua.

Häyhä huomioitiin Marskin ristin sijaan ylentämällä hänet suoraan alikersantista vänrikiksi, jopa ilman reserviupseerikoulun käyntiä. Jatkosotaan pahoin haavoittunut Häyhä ei enää voinut liittyä.

Talvisodan supertähti

Vaikka osa talvisodan Mannerheim-ristiesityksistä on karun lyhyitä perusteluineen, niin Häyhän ehdotus on jopa niihin verrattuna lyhyt.

Häyhä oli aikansa "supertähti", joten hänen ei kai katsottu enempiä esittelyitä tarvitsevan.

"Harkitaan", eli todennäköisten ristien saajien listalla Häyhän nimi pääesikunnassa oli vielä huhtikuussa 1944. Esitystä ei siis missään vaiheessa hylätty, kuten joissakin historialähteissä mainitaan.

Maailman paras tarkka-ampuja

Talvisodan alkaessa 33-vuotias Simo Häyhä, lempinimeltään Simuna, viljeli Karjalassa Rautjärvellä kotitilaansa yhdessä vanhimman veljensä kanssa.

Joidenkin lähteiden mukaan Häyhä ampui Sakon avotähtäimisellä jalkaväenkiväärillään m/28-30 jopa 542 puna-armeijan sotilasta.

Tappomäärä on yhä suurin koko maailmassa kaikkien sotien ja eri armeijoiden tarkka-ampujien osalta.

Häyhä onkin kansainvälisesti paljon tunnetumpi kuin Antti Rokan esikuvana pidetty Viljam Pylkäs.

Häyhän surmaamien vihollisten määrään ei laskettu ryhmänjohtajan ominaisuudessa konepistoolilla ammuttuja.

Häyhän yhteydessä on käytetty myös lukua 500+, koska tarkka-ampujien osumien lopputulema jäi usein arvailun varaan eikä ollut tarkoituksenmukaista käydä tekemässä tarkistuslaskentaa.

Karjalaissyntyinen Häyhä ei koskaan luopunut toivosta saada Karjala takaisin ja tehdä Viipurista jälleen suomalainen kaupunki. Viimeiseksi jääneessä haastattelussaan 2001 saikin Vladimir Putin Karjalan palauttamisesta terveiset suomalaiselta tarkka-ampujalta.

"Valkoinen kuolema"

Venäläisten puolella Kollaanjoen rintamaa Häyhä tunnettiin nimellä "Valkoinen kuolema". Niin pelottava oli talvisodassa tuon tavallisella sotilaskiväärillä aseistautuneen miehen maine, vaikka hän itse oli pituudeltaan vain lähes kiväärinsä mittainen.

Hän palveli Kollaan toisen legendan, Aarne Juutilaisen eli "Marokon kauhun", johtamassa komppaniassa.

Häyhän aktiiviura oli lyhyt: vain neljä kuukautta. Ne osuivat kaiken lisäksi talveen, jolloin valoisaa tähtäysaikaa oli tuskin viittä tuntia vuorokautta kohden.

– Kakskymmentviis, Häyhä saattoi korsuun palatessaan murahtaa.

Tarkka-ampujien maailmanlistan kakkonen, Neuvostoliiton Nikolai Iljin (496) otti osaa koko toiseen maailmansotaan ja tähtäili jo sitä ennen japanilaisia.

Kolmas on saksalainen Erwin König. Tulosten luotettavuudesta käydään jatkuvaa polemiikkia internetissä.

Venäläiset kutsuivat suomalaisia tarkka-ampujia nimellä "käki" arvelleen heidän asuvan puissa.

Simo Häyhän asepukua ja kivääriä säilytettiin vielä vuonna 2012 Kontiorannan varuskunnan perinnehuoneessa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?