Jari, Jalmari

Kotimaa

Lapsuuden synkkä perhetragedia on varjostanut Liisa Jaakonsaaren koko elämää

Julkaistu:

Tosi tarina
Liisa Jaakonsaari oli nelivuotias, kun hänen Pentti-veljensä hukkui. Ajatus taivaasta oli niin kaunis, että Liisa halusi sinne myös. Hän melkein onnistui.
Potkukelkka tuo aina europarlamentaarikko Liisa Jaakonsaaren (sd) mieleen ne monet lapsuudenaamut, jolloin neljä vuotta vanhempi isoveli Pentti vei hänet tarhaan. Siihen aikaan lapset kulkivat pitkiä matkoja yksin. Ei ollut tapana, että vanhemmat lähtisivät saattamaan.

– On jännä muisto, että seitsemänvuotias vie kolmevuotiaan potkukelkalla tarhaan. Kerran minulla oli kengät väärissä jaloissa ja Pentti laittoi ne takaisin jalkaan. Hän oli empaattinen ja hyväsydäminen poika.

Nelihenkinen perhe asui Oulun Raksilan kaupunginosassa pitkässä puisessa rivitalossa, jossa oli 14 perhettä. Asunnossa oli 40 neliötä, keittiö ja kamari. Heteka levitettiin yöksi. Työläisperheessä oli tiukkaa rahasta. Sen takia pihalla oli pieni perunamaa.

Liisasta (silloinen Ollakka) tuli perheen ainoa lapsi sen jälkeen, kun Pentti-veli hukkui kahdeksanvuotiaana.

– Veljen kuolema on varjostanut koko elämääni, Liisa Jaakonsaari kertoo.

Veljestä tuli lähes pyhimys

Isoveli on jäänyt pikkusiskon mieleen kiharatukkaisena enkelilapsena, sillä kuoleman jälkeen hänen persoonansa mystifioitiin. Pentistä tuli vanhempien puheissa lähes pyhimys.

– Äiti sanoi, että Pentti oli liian hyvä elämään ja että oli onni, että Pentti pääsi taivaaseen.

Isoveljen poismenon traagisuutta lisäsi se, että kuolemaan johtaneet tapahtumat eivät koskaan selvinneet. Syyllisen etsiminen heijastui koko perheen elämään hyvin pitkään.


Pentti Ollakan viimeisenä päivänä elettiin kevättä 1950. Perhe oli lähdössä Kiteelle viikonlopunviettoon. Äiti oli sieltä kotoisin. Ennen maalle lähtöä Pentti halusi vielä käväistä poikien kanssa retkellä läheisessä Hietasaaressa Oulussa.

– Iltapäivällä huoli oli kova, sillä Pentti ei ollut tullut kotiin. Sitten äiti näki ikkunasta jonkun niistä pojista ja kysyi, missä Pentti on.

– Poika sanoi, että se jäi sinne. Tämä lause on jäänyt mieleeni.

Vanhemmat ja naapurit lähtivät etsimään Penttiä ja löysivät hänet hukkuneena rannasta.

Mystinen tapaus

Tapahtumien mystisyyttä lisäsi se, että siinä kohdassa veden korkeus oli vain 20 senttimetriä. Liisa Jaakonsaari ei usko, että kukaan hukkuu niin matalaan rantaan. Liisa muistelee vanhempiensa puhuneen, että pojilla olisi tullut riitaa eväistä, ja he olivat alkaneet tapella. Pentti oli kaatunut rantaveteen.

– Tavallaan se oli totaalisen turha kuolema. Hän oli ehkä menettänyt tajuntansa ja jäi siihen rantaan, Liisa pohtii.

Siitä alkoi traaginen vaihe koko perheen elämässä. Suru sai vanhemmat lähes toimintakyvyttömiksi. Siihen aikaan ei ollut mitään kriisiapua tai vertaistukea.

– Isä oli erittäin katkera. Tapausta ei isän mielestä hirveästi tutkittu.


Äiti ei halunnut etsiä syyllisiä ja sanoi, että Penttiä ei saa takaisin.

– Äiti oli uskovainen. Hän sanoi aina, että Pentti on taivaassa. Sitten hän alkoi aina itkeä hirveästi.

– Muistan hyvin, että ihmettelin, miksi äiti itkee, vaikka Pentillä on hyvä olla.

5-vuotias hyppäsi jokeen

Paha olo sai viisivuotiaan Liisan etsimään ulospääsyä ahdingosta. Taivaassa kaikki olisi hyvin. Pieni lapsi järkeili, että jos kerran taivaaseen pääsi menemällä veteen, hänkin menee. Elettiin syksyä 1950. Isoveljen kuolemasta oli vasta muutama kuukausi.

Läheisellä Laanaoja-nimisellä joella oli vesi korkealla. Joki oli syvä ja täysin suojaamaton. Liisa päätti hypätä sinne katsomaan, millaista taivaassa on. Hän ei osannut vielä uida.

– Muistan hyvin sen hetken, kun olin uppeluksissa. Minulla oli hirveän hyvä olla. Ajattelin, että nyt pääsen taivaaseen Pentin luokse. Oli rauhallinen olo. Mikään muu ei huolettanut kuin se, että mitä äiti sanoo, kun minäkin menen taivaaseen.

Seuraava muistikuva on, että Liisa makaa kotona lattialla ja on kauhea meteli. Ympärillä on naisia, jotka itkevät ja päivittelevät, vaikka Liisalla ei ole mitään hätää.

– Joku mies oli nähnyt, kun hyppäsin veteen, juossut perässä ja nostanut ylös. Jos hän ei olisi pelastanut minua, olisin hukkunut.

Kotona ei puhuttu taivaasta enää sen jälkeen.

Tuska ei hellittänyt

Tuska jäyti silti sisintä ja ilmeni isän ja äidin välisissä riidoissa.

– Isä sanoi, että pitää kostaa. Äiti sanoi, että Pentti ei tule takaisin. Riitelyä jatkui monta vuotta. Asetuin enemmän äidin puolelle, vaikka en sanonut sitä ääneen. Pohjaton katkeruus oli isän tapa reagoida.

Lopulta äiti sairastui. Hänellä todettiin astma ja keuhkojen laajentuma. Tapauksen selvittämättömyys lisäsi tuskaa.

– Minulla on vieläkin vahva mielikuva siitä, miltä tuntui, kun äiti pääsi jouluksi pois sairaalasta. Äiti alkoi siivota. Äidin kotiin tuleminen tuntui todella kivalta. Äiti osti minulle aina joululahjaksi kirjan, mikä oli silloin aika erikoista.

 

Muistan hyvin sen hetken, kun olin uppeluksissa. Minulla oli hirveän hyvä olla. Ajattelin, että nyt pääsen taivaaseen Pentin luokse. Mikään muu ei huolettanut kuin se, että mitä äiti sanoo, kun minäkin menen taivaaseen.

Äidin sairastumisen takia perheessä oli pitkään taloudellisesti tiukkaa. Vasta kansanterveyslain tuleminen helpotti elämää.

– Kansanterveyslain myötä perheemme taloudellinen tilanne parani. Sen myötä kiinnostuin politiikasta. Tajusin, että yhteiskunnallisilla asioilla voidaan helpottaa ihmisten elämää.

Piha täynnä lapsia

Vaikka Liisa kasvoi ainoana lapsena, hän ei kokenut sitä puutteena. Koko piha oli täynnä lapsia. Kaikki kuuluivat yhteisöön.

– Jos joku ei mennyt kouluun, viimeistään kaupan myyjä kysyi, miksi et mene.

Kodin ahdistunut ilmapiiri laukaisi Liisassa viihdyttämisen tarpeen. Pieni lapsi koki, että hänen pitää vapauttaa tunnelmaa ja kertoa hyviä juttuja, saada vanhemmat nauramaan.

– Tykkäsin lausua runoja ja laulaa, että vanhemmat olisivat iloisia. Lausuin Immi Helenin runoja: "Tämä tarina, jonka luen tästä, on kuvaus Pekasta järkevästä."

– Toisaalta tykkäsin olla yksin. Ei tarvinnut esiintyä eikä naurattaa ketään.

Perheen ainoaa lasta kohdeltiin ylisuojelevasti. Siitä seurasi, että Liisa yritti kokeilla rajojaan ja tahtoi harrastaa kaikkea. Hän kuului nuorena moneen urheiluseuraan.

– Minun piti yrittää murtautua suojelumuurista pois. Halusin partioon, mutta isä ei päästänyt. Äiti puhui hänet ympäri. Partiosta tuli pelastus. Pääsin pois ahtaista ympyröistä, ja sain seikkailla turvallisesti metsässä.

Trauma nousee pintaan

Pentti Ollakka olisi nyt 72-vuotias. Vaikka hänen kuolemastaan on jo 64 vuotta, poismeno on trauma, joka nousee ajoittain pintaan. Joka kerta, kun uutisissa kerrotaan, että lapsi on hukkunut, ahdistus iskee päälle.

– Minulle tulee pohjattoman paha olo.

Isoveljen kuolema on vaikuttanut Liisa Jaakonsaareen elämään myös siten, että hän on aina halunnut selvittää asiat mahdollisimman pitkälle.

Tarinan opetus on, että kaikki selvittämättömät asiat jäytävät. Puhumattomuus oli sen sukupolven tapa. Oli ollut kansalaissota ja oli pitänyt asettua punaisten tai valkoisten puolelle.

– Minullakin kesti 30 vuotta, että pystyin identifioitumaan poliiseihin. Minuun jäi Pentin kuoleman takia pitkäksi aikaa poliisiviha, koska ajattelin, että poliisit eivät tutkineet kuolemaa tarpeeksi.

Muistot elävät Oulussa

Liisa Jaakonsaari asuu edelleen lapsuudenmaisemissaan Oulun Puu-Raksilassa. Lapsuudenkoti on purettu, mutta tutuilla kaduilla kulkiessaan Liisa voi palata muistoihin ja melkein kuulla, kun äiti huutaa ikkunasta: Liisa, Pentti, syömään!

– Pentin kuolema on edelleen jollain tavalla kipeä asia. Tapasin viime kesänä sattumalta Pentin luokkatoverin, ja hän muisteli Pentin kuolemaan johtaneita tapahtumia. Olen ajatellut selvittää asian. Muuten se jää ikuiseksi mysteeriksi.

Juttu on julkaistu Ilta-Sanomien Sunnuntai-liitteessä alun perin 12.4.2014.

Kommentit

  Näytä lisää
  Kommentointi on päättynyt
  Näitä luetaan!
  1. 1

   Eteläisellä Tyynellämerellä erittäin voimakas maanjäristys – tsunamiaaltoja havaittu

  2. 2

   Maapallon pyöriminen hidastuu – tutkijat arvioivat, että vuonna 2018 tapahtuu rajuja maanjäristyksiä

  3. 3

   188-senttinen sairaanhoitajaopiskelija ei kelvannut muotialalle – sai tylyä palautetta vartalostaan: työskentelee nyt alusvaatemallina

  4. 4

   Trump pelasti maanmiehensä vankilalta Kiinassa – omaisen lausunto johti presidentin käsittämättömään ärähdykseen

  5. 5

   Lentokone lähti rajuun nousuun kesken laskeutumisen Helsinki-Vantaalle – matkustajat hämmästyivät

  6. 6

   Rouvan alaston yövieras tuli isäntää vastaan kotipihalla – se letkautus naulautui taksikuskin mieleen pysyvästi

  7. 7

   Tv-katsojat pöyristyivät: Mr. Lordi lipoi Laura Frimanin korvaa Tähdet, tähdet -lähetyksessä – ”Naisia ei nuolla luvatta”

  8. 8

   Platinahymy! Kuningashuone julkaisi lisää 70-vuotishääpäiväkuvia kuningatar Elisabetista, 91, ja prinssi Philipistä, 96

  9. 9

   57-vuotias Matti ei ole seurustellut koskaan: ”Jos sattuisi tulemaan vastaan vähään tyytyväinen ihminen, en panisi vastaan”

  10. 10

   Kalle Rovanperä teki historiaa MM-rallissa – tulosluettelossa yllättävä yksityiskohta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Rouvan alaston yövieras tuli isäntää vastaan kotipihalla – se letkautus naulautui taksikuskin mieleen pysyvästi

  2. 2

   Lentokone lähti rajuun nousuun kesken laskeutumisen Helsinki-Vantaalle – matkustajat hämmästyivät

  3. 3

   57-vuotias Matti ei ole seurustellut koskaan: ”Jos sattuisi tulemaan vastaan vähään tyytyväinen ihminen, en panisi vastaan”

  4. 4

   Titanic-elokuvan poistettu kohtaus paljastaa elokuvan entistä surullisemman lopun – ”Harmi, että nämä leikattiin pois”

  5. 5

   Korsut olivat jatkosodassa seksin peruskouluja – saksalaisten tekniikoita kadehdittiin

  6. 6

   Rallikatsojilta järjetöntä toimintaa Latvalan ja Rovanperän edessä – tällaista idioottimaisuutta ei ole ennen nähty

  7. 7

   Talo Thaimaassa ja citykämppä Espanjassa: Annika, 63, kertoo, miten Lahti vaihtui halpaan elämiseen auringossa

  8. 8

   Moni suomalainen pilaa salaattinsa – tärkeä yksityiskohta unohtuu usein

  9. 9

   Janne Katajan pikkujouluesitys meni täysin mönkään – Niina Lahtinen jäi noloon kiipeliin: ”Hän makasi siellä ilmassa leijumassa”

  10. 10

   Turkkilaisnaisen, 71, uskomattoman nuorekas ulkonäkö lyö ällikällä – kauneuden salaisuus kebab

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Isänsä leikkipuistossa puukottama kolmi­vuotias kuoli – poliisi joutui pysäyttämään väkivallanteon voimakeinoin

  2. 2

   Rouvan alaston yövieras tuli isäntää vastaan kotipihalla – se letkautus naulautui taksikuskin mieleen pysyvästi

  3. 3

   Yleisö häkeltyi: Sihteeri Katja kertoi seksielämästään tv-ruudussa – paukautti totuuden Napakympissä

  4. 4

   Kahden viikon päästä ei enää selviä sakoilla – huolimatonta autoilijaa uhkaa vähintään tonnin lisävero

  5. 5

   Frederik palasi matkoilta kotiin ja purskahti itkuun – avovaimo oli pakannut tavaransa ja lähtenyt

  6. 6

   Porvoon puukotusmurhasta epäillyn veli varoitti surmatun 3-vuotiaan äitiä: Vaihda lukot

  7. 7

   Mitä sinä näet kuvassa? 1800-luvulla maalattu teos häkellyttää – naisen kädessä on tutunnäköinen esine

  8. 8

   Juho muutti Puolaan töihin palvelemaan suomalaisia – ”Muistan yllättyneeni katsoessani ensimmäistä palkkakuittia”

  9. 9

   6 asiaa, jotka tapahtuvat, kun lakkaat juomasta maitoa

  10. 10

   Nuoren naisen pyörätuoli horjahti bussin ovella kohtalokkain seurauksin – kuskin reaktio tyrmistytti

  11. Näytä lisää
  Näitä luetaan!
  1. 1

   Eteläisellä Tyynellämerellä erittäin voimakas maanjäristys – tsunamiaaltoja havaittu

  2. 2

   Maapallon pyöriminen hidastuu – tutkijat arvioivat, että vuonna 2018 tapahtuu rajuja maanjäristyksiä

  3. 3

   188-senttinen sairaanhoitajaopiskelija ei kelvannut muotialalle – sai tylyä palautetta vartalostaan: työskentelee nyt alusvaatemallina

  4. 4

   Trump pelasti maanmiehensä vankilalta Kiinassa – omaisen lausunto johti presidentin käsittämättömään ärähdykseen

  5. 5

   Lentokone lähti rajuun nousuun kesken laskeutumisen Helsinki-Vantaalle – matkustajat hämmästyivät

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Rouvan alaston yövieras tuli isäntää vastaan kotipihalla – se letkautus naulautui taksikuskin mieleen pysyvästi

  2. 2

   Lentokone lähti rajuun nousuun kesken laskeutumisen Helsinki-Vantaalle – matkustajat hämmästyivät

  3. 3

   57-vuotias Matti ei ole seurustellut koskaan: ”Jos sattuisi tulemaan vastaan vähään tyytyväinen ihminen, en panisi vastaan”

  4. 4

   Titanic-elokuvan poistettu kohtaus paljastaa elokuvan entistä surullisemman lopun – ”Harmi, että nämä leikattiin pois”

  5. 5

   Korsut olivat jatkosodassa seksin peruskouluja – saksalaisten tekniikoita kadehdittiin

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Isänsä leikkipuistossa puukottama kolmi­vuotias kuoli – poliisi joutui pysäyttämään väkivallanteon voimakeinoin

  2. 2

   Rouvan alaston yövieras tuli isäntää vastaan kotipihalla – se letkautus naulautui taksikuskin mieleen pysyvästi

  3. 3

   Yleisö häkeltyi: Sihteeri Katja kertoi seksielämästään tv-ruudussa – paukautti totuuden Napakympissä

  4. 4

   Kahden viikon päästä ei enää selviä sakoilla – huolimatonta autoilijaa uhkaa vähintään tonnin lisävero

  5. 5

   Frederik palasi matkoilta kotiin ja purskahti itkuun – avovaimo oli pakannut tavaransa ja lähtenyt

  6. Näytä lisää