Kotimaa

Lapissa olivat sähköt poikki 200 ihmiseltä - pakkasta melkein -30, kännykät eivät toimineet...

Julkaistu: , Päivitetty:

Sähkökatko
Sähköt katkesivat aamulla 200 ihmiseltä Käsivarren Lapissa Enontekiöllä. Pakkasta oli -30 astetta. Sähköt palasivat kello 19.18.
Sähkönjakelu palasi Enontekiöllä normaaliksi tänään tiistaina kello 19.18, kertoo Enontekiön Sähkö Oy:n toimitusjohtaja Jukka Kärki Ilta-Sanomille.

Pohjois-Lapin Käsivarressa, Enontekiön kunnassa oli noin 200 henkeä sähköttä tiistaiaamusta kello 10.10 alkaen. Suurin osa sähköttä olleista ihmisistä asuu Kilpisjärvellä.

Päivystävä palomestari Pohto Kirkkala Enontekiön pelastuslaitokselta kertoi Ilta-Sanomille illansuussa, että pakkasta alueella oli noin 30 astetta, matkapuhelimet olivat mykkinä, eikä viranomaisverkko Virve toiminut.

– Tullille ollaan viemässä satelliittipuhelinta. Jos on tarve soittaa apua, niin sitä kautta on yhteys ulkomaailmaan. Ne (Virve ja matkapuhelimet) ovat samoissa tukiasemissa kaikki. Jos virta loppuu akuista, silloin se on näin, Kirkkala sanoi tuolloin.

Kirkkalan mukaan matkapuhelinta saattoi tarpeen vaatiessa käyttää rajan takana Norjan puolella.

Puhelimet ja Virve toimivat taas

Kirkkala kertoi IS:lle iltakahdeksalta, että matkapuhelimet alkoivat jälleen toimia kello 20 korvilla ja viranomaisverkko Virve hiukan aiemmin. Kirkkalan mukaan sähkökatkoksesta ei aiheutunut vaaraa ihmisille eikä se vaurioittanut rakennuksia.

– Ihmiset, jotka Kilpisjärvellä asuvat, osaavat aika lailla toimia erikoisolosuhteissa.

Kirkkalan mukaan sähkö on tullut Kilpisjärvellä valtakunnanverkosta vasta 1980-luvun alussa.

– Vanhemmat ihmiset muistavat hyvin sen ajan, kun siellä ei ollut sähköjä.

Kirkkala kertoo kartoittaneensa sähkökatkon aikana paikallisten asukkaiden tilannetta.

– Suurimmassa osassa omakotitaloista on varaavat tulisijat, mutta sitten on rivitaloja, jotka ovat käytännössä suoran sähkölämmityksen varassa. Rakennuskanta on täällä suhteellisen tuoretta, joten kylmä ei ihan heti tule, jos pitää ovet kiinni. Mutta kyllä se talon sisälämpötila kolmenkymmenen asteen pakkasella alkaa laskea.

Huurre katkaisi sähköt

Vikapaikka paikallistettiin noin 10–20 kilometriä Karesuvannosta pohjoiseen. Jukka Kärjen mukaan sähkökatkoksen aiheuttivat todennäköisesti lumi ja jää yhdessä.

– Siellä oli rakenteet rikki ja lanka poikki, minkä aiheutti todennäköisesti huurre. Täällä on kertynyt valtavasti huurretta, kun on satanut välillä alijäähtynyttä vettä ja lunta, Kärki sanoi illansuussa.

Kärjen tiedossa ei ollut, että sähkökatko olisi aiheuttanut ongelmia.

– Kaupoissa ja hotelleissa on yleensä aggregaatteja. Yksityisistä ihmisistä en tiedä, mutta yleensä sen perän ihmiset osaavat varautua sähkökatkoihin. Muutama asiakas on kysynyt, saadaanko huomiseksi sähköt, mutta heillä ei ole mitään hätää. Suurin ongelma on, etteivät siellä toimi matkapuhelimet, hän sanoi sähkökatkoksen aikana IS:lle.

Uusi siirtolinja 2016

Kärjen mukaan Kilpisjärven sähkönsaanti muuttuu varmemmaksi vuonna 2016, jolloin parhaillaan rakennettava sähkön 45 kilovoltin siirtolinja valmistuu. Nykyinen 20 kilovoltin yhteys saneerataan varayhteydeksi.

– Lähimmältä sähköasemalta on Kilpisjärvelle sata kilometriä. Olosuhteet ovat aika kovat, Kärki sanoo.

Päivitetty kello 17.47: Lisätty Enontekiön sähkö Oy:n toimitusjohtajan Jukka Kärjen kommentit.

Päivitetty kello 20.36: Jukka Kärjen ja Pohto Kirkkalan kommentit sähköjen palautumisesta Kilpisjärvelle.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt