Adidas osti kolme raitaa Karhulta pikkurahalla ja viskipulloilla

Karhu käytti kengissään kolmea raitaa jo ennen kuin Adidas oli perustettu. Suomalaiset myivät tuotemerkin nykysummassa 1600 eurolla - ja kahdella viskipullolla.

Karhun piikkarit kolmella raidalla 1950-luvulta.

17.12.2014 14:23

Adidaksen ja suomalaisyrittäjän oikeustaistelu on saanut IS:n lukijat kyselemään kommenteissaan, että ostiko Adidas todella aikoinaan kolme raitaa suomalaiselta Karhulta.

Vastaus on kyllä. Karhu käytti jalkineissaan kolmea raitaa tuotemerkkinään jo 1900-luvun alussa. Karhu on perustettu vuonna 1916. Saksalainen urheiluvälinejätti Adidas perustettiin vasta vuonna 1949.

Karhun vapaa-ajan kenkä- ja vaatemalliston brändijohtaja Jukka Lehtinen kertoo, että Adidaksen perustaja Adi Dassler huomasi Karhun kolme raitaa Helsingin olympiakisoissa vuonna 1952.

–  Ei ole varmuutta, käyttikö Adidas jo ennen olympiakisoja kolmea raitaa vai vasta niiden jälkeen. Joka tapauksessa Adidaksen perustaja huomasi olympialaisissa hienot suomalaisjalkineet hienolla brändäyksellä ja kutsui sen jälkeen Karhun omistajan Arno Hohenthalin Saksaan neuvotteluihin tuotemerkin myynnistä, Lehtinen kertoo.

–  En ole kauppakirjoja nähnyt, mutta tietojeni mukaan kauppasumma oli noin 1600 euroa nykyrahassa ja lisäksi kaksi viskipulloa.

Lehtinen kertoo keskustelleensa Adidaksen työntekijöiden kanssa tuotemerkkikaupasta.

–  Kaikki eivät sielläkään tiedä tapauksesta ja hehän eivät halua tuoda tätä asiaa esille. Mutta kyllä se on totta, arkistoista löytyy vanhoja kolmen raidan karhuja.

Karhun tuotemerkki siirtyi vuonna 2008 hollantilais-amerikkalaiseen omistukseen. Enemmistöomistaja vaihtui viime kesänä, kun italialainen urheiluvälinebisneksen konkari Francesco Arese osti yhtiön. Hän on suomalaisille tuttu Helsingin vuoden 1971 yleisurheilun EM-kisoista, joissa hän voitti 1500 metrin Euroopan mestaruuden.

Karhulla on nykyään viisi tuotesegmenttiä eli murtomaahiihto, juoksu, kuntoilu, pesäpallo ja Karhu Originals -vapaa-ajanmallisto.

Nykyisin Karhun kenkien tunnuksena on M-kirjain. Tunnuksen historiasta ei ole varmuutta, mutta tämän hetkisen tiedon mukaan M-kirjain tulee sanasta ”mestari”.

–  Karhun kengillä voitettiin mestaruuksia ja olympialaisissa. Ihmiset alkoivat puhua mestarijalkineista, Karhun historiaa selvittänyt Lehtinen kertoo.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?