Vaietut neuvottelut kulisseissa! Tällaisen sopimuksen keskusta ja Putinin puolue hahmottelivat

Julkaistu:

IS sai haltuunsa yhteistyöasiakirjan, joka paljastaa keskustan ja Vladimir Putinin johtaman Yhtenäinen Venäjä -puolueen suunnitelmat.
Keskusta ja Vladimir Putinin johtama Yhtenäinen Venäjä -puolue hahmottelivat syksyllä 2009 oman sopimuksen, jolla oli tarkoitus tiivistää paitsi keskustan ja Suomen, myös koko EU:n suhteita Venäjään.

IS:n haltuunsa saamassa yhteistyöasiakirjassa sisällöksi määriteltiin ”Suomen ja Venäjän sekä Euroopan Unionin ja Venäjän välisten suhteiden edelleen kehittäminen ja kansainvälisen vuoropuhelun lisääminen”.

Puolueiden yhteisiksi tavoitteiksi määriteltiin maiden poliittisten, taloudellisten ja kulttuuristen suhteiden tiivistäminen sekä EU:n ja Venäjän välisen yhteistyö lisääminen erityisesti taloudessa, ilmastoasioissa, energia- ja ympäristöpolitiikassa sekä pohjoisten alueiden ja Itämeren alueen kehittämisessä. Käytännössä tavoitteita oli määrä edistää keskinäisellä kanssakäymisellä ”kaikilla puoluetoiminnan tasoilla” sekä tapaamisten ja vierailujen merkeissä.


Puoluesihteeri Timo Laanisen mukaan keskustan työvaliokunta hyväksyi tuolloin paperin sisällön, mutta sopimusluonnos jäi syystä tai toisesta allekirjoittamatta. Yhteistyö kuitenkin jatkui, sillä samana syksynä keskustan edustajat matkustivat Moskovaan Yhtenäisen Venäjän puoluekokoukseen.

Neuvotteluja käytiin silloisen puoluesihteerin Jarmo Korhosen johdolla. Korhonen vahvistaa IS:lle välittäneensä tiedot keskusteluista myös silloiselle puheenjohtajalle Matti Vanhaselle sekä koko keskustan johdolle ja ministeriryhmälle. Yhteistyö Putinin puolueen kanssa nähtiin tuolloinkin arkaluontoisena vuonna 2008 käydyn Georgian sodan vuoksi.


Timo Laanisen mukaan keskusta on pitänyt suhteita yllä Venäjällä myös vasemmistoliberaaliin Jabloko-puolueeseen. Muissa maissa yhteistyötä on tehty esimerkiksi Yhdysvaltojen demokraattisen puolueen ja Kiinan kommunistipuolueen sekä pohjoismaisten veljespuolueiden kanssa.

Asiasta kertoi ensimmäisenä Helsingin Sanomat.

Lue lisää aiheesta tiistain Ilta-Sanomista!

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt