Muonituslotta kertoo sotavuosista: Näin lihasta taiottiin syötävää rintamalla

Meeri Repo toimi muonituslottana rintamalla yli kolme vuotta. Sotatoimialueella palveli arvion mukaan molemmissa sodissa 90000-100000 lottaa.

5.12.2014 10:27

90-vuotias Meeri Repo on yksi heistä. Hän oli yli kolme vuotta rintamalla mm. Aunuksessa, Outokummussa ja Pitkärannassa.

Olot rintamalla olivat välillä niin kovat, että soppa piti keittää lihasta, joka oli ehtinyt alkaa jo mädäntyä. Kirvusta Karjalankannakselta evakkoon joutunut Repo (o.s. Rantalainen) laittoi lihan kuudeksi tunniksi etikkaveteen, jotta lihasta saatiin pois paha haju. Sitten lihaa keitettiin kuusi tuntia, että se pehmeni. Joukkoon laitettiin perunaa ja lanttua.

-Hyvää tuli, avot! Tässä sitä ollaan. Samaa ruokaa olen syönyt kuin miehetkin ja yhä olen elossa, Repo kertoo.

Samassa videossa Syvärannan lottamuseon pääopas Irja Rättö kertoo lottien ihanteista ja arvoista ja lottapuvusta.

Lottapukujen ja järjestötunnusten käyttö kiellettiin jatkosodan jälkeen 1944, kun Lotta Svärd –järjestö lakkautettiin valvontakomission vaateesta Moskovan välirauhan ehtojen perusteella. Meeri Repo värjäsi oman lottapukunsa vihreäksi.

Lottien kohtelu sodan jälkeen satutti Meeri Repoa.

-Me teimme arvokasta työtä, Meeri Repo painottaa.

Ilta-Sanomien Lotat-erikoislehti kertoo Suomen kohtalon vuosina merkittävässä roolissa olleiden rohkeiden naisten tarinan.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?