Näin 16-vuotias katuryöstäjä selitti tekojaan poliisille: ”Pitää saada kokea juttuja”

Julkaistu:

Helsingissä ikätovereitaan piinanneet teini-ikäiset katuryöstäjät hakivat elämyksiä, eivät saalista. IS sai haltuunsa aineiston, joka liittyy käräjäoikeudessa vireillä olevaan oikeudenkäyntiin.
Poliisin mukaan ryöstöaallon epäillyt eivät osanneet kuulusteluissa kertoa mitään järkevää selitystä väkivaltaisille rikoksilleen.

”Vaikuttikin siltä, että valtaosa teoista on tehty huvin vuoksi,” rikospoliisi kirjasi esitutkinta-aineistonsa johdantoon.

IS sai haltuunsa aineiston, joka liittyy Helsingin käräjäoikeudessa vireillä olevaan laajaan oikeudenkäyntiin.

Syytteessä on 12 poikaa, joista suurin osa on etnisesti ulkomaalaistaustaisia. Heitä syytetään ryöstöistä ja ryöstön yrityksistä, joita on tehty Alppilan puistossa ja muualla Helsingissä pääosin alkusyksystä.

”Pitää saada kokea juttuja”

Ryöstäjien asenteen tiivisti omassa kuulustelussaan 16-vuotias poika, joka on toinen juttukokonaisuuden pääepäillyistä.

Taustaltaan kantasuomalainen poika kertoi, että heillä oli porukalla tapana käydä yksittäisten kadulla kulkijoiden kimppuun, antaa ”turpaan” ja viedä omaisuus.

– En hyödy rahallisesti mitenkään, koska tavarat heitetään pois. En osaa selittää käytöstä muuten kuin että se kuuluu tähän ikään. Pitää saada kokea juttuja, 16-vuotias selitti.

Uhreilta ryöstettiin kännyköitä, rahaa, rullalautoja ja mitä muuta näillä nyt sattui olemaan mukana. Uhreja hakattiin ja potkittiin, saaliin suuruudella ei ollut niinkään merkitystä.

Eräässä tapauksessa saalis jäi 1,50 euroon kolikoina, kun uhrin puhelin ei kelvannut ryöstäjille. Silti tätäkin uhria lyötiin päähän.

Rikosten takana löyhä kaveriporukka

Esitutkinnassa ilmeni jonkin verran viitteitä, että joissakin ryöstöissä saattoi olla taustalla etnisyyteen liittyvä motiivi.

Osan ryöstöistä teki 16-vuotiaan iranilaispojan ympärillä pyörinyt pieni ”jengi”, joka joidenkin epäiltyjen mukaan valikoi hakattavaksi vain suomalaistaustaisia nuoria ja jätti maahanmuuttajataustaiset rauhaan.

Kihlakunnansyyttäjä Kaisa Ahla vaatii syytetyille ehdollisia vankeusrangaistuksia. Hän ei puhuisi varsinaisesta katujengistä.

– Kyseessä on löyhä kaveriporukka. Eri jutuissa on samoja tekijöitä, joista osa on kavereita keskenään, osa tuntee toisensa ja kaikki eivät välttämättä tunne toisiaan lainkaan, Ahla sanoo.