Oulun vauvakuolemat oikeudessa: Syyttäjä: Näin äiti teki surmat - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Oulun vauvakuolemat oikeudessa: Syyttäjä: Näin äiti teki surmat

Julkaistu: 8.12.2014 10:10

Syyttäjän mukaan nainen synnytti vauvat yksin ja piilotti sen jälkeen sankoon.

Oulun käräjäoikeudessa ryhdyttiin tänä aamuna käsittelemään tapausta, jossa oululaista 35-vuotiasta naista syytetään viiden vastasyntyneen lapsensa murhista ja viidesta hautarauhan rikkomisesta. Nainen kiistää rikokset.

Syyttäjä kertoi oikeudessa oman näkemyksensä siitä, miten järkyttävät tapahtumat etenivät:

Nainen tuli raskaaksi vuonna 2004. Hän salasi raskauden kaikin mahdollisin tavoin esimerkiksi ystäviltään, käyttämällä muun muassa löysiä vaatteita.

Nainen ei ollut varautunut lapsen syntymään tai syntymän jälkeiseen aikaan. Hän oli tietoinen neuvolapalveluista, mutta ei käyttänyt niitä.

Nainen oli yksin kotona, kun synnytys käynnistyi. Poikavauva syntyi elävänä.

Nainen ei hälyttänyt apua, joten vastasyntynyt jäi vaille kätilön hoitoa.

Synnytyksen jälkeen nainen jätti vauvan ainakin kolmeksi päiväksi ilman lämpöä ja hoitoa, syyttäjä kertoi. Tämän jälkeen hän kääri vauvan pyyhkeisiin ja muovipusseihin ja piilotti sankoon. Vauva kuoli syyttäjän mukaan vasta tässä vaiheessa.

Lopuksi nainen siivosi jäljet ja jatkoi elämäänsä normaalisti, eikä kertonut tapauksista kenellekään.

Tämän lapsen isä on jäänyt tuntemattomaksi.

Toisessa tapauksessa nainen tuli raskaaksi vuonna 2006. Muutoin tapahtumat kulkivat samaan tapaan kuin edellisellä kerralla. Nainen oli yksin kotona ja synnytti kylpyhuoneessa elävän tyttövauvan.

Nainen ei tässäkään tapauksessa hankkinut apua, eikä hoitanut vastasyntynyttään kolmeen päivään. Jossain vaiheessa hän sulki vauvan sankoon ja sulki sangon muovipussilla. Vauva kuoli sangossa.

Nainen siivosi jäljet ja jatkoi elämäänsä normaalisti, eikä kertonut tapauksista kenellekään. Kukaan ei syyttäjän mukaan tiennyt synnytyksestä.

Myös seuraavassa tapauksessa äiti paketoi vauvan sankoon, laittoin sangon pakastimeen ja pakastimen kellarivarastoon. Hän muutti tämän jälkeen vielä kaksi kertaa, mutta kuljetti pakastinta mukanaan. Äiti säilytti pakastinta kellarivarastossa, kunnes ruumiit löydettiin viime kesänä.

Neljännen lapsista nainen on syyttäjän mukaan synnyttänyt ja surmannut vuonna 2012 elokuussa. Nainen on synnyttänyt poikavauvan yksin asuntonsa kylpyhuoneen kylpyammeeseen, jossa ei ole ollut vettä. Vauva on syntynyt elävänä.

Syytteiden mukaan nainen on jättänyt tämänkin vauvan vaille hoitoa ja lämpöä. Kun vauva on kuollut, nainen on säilyttänyt ruumista samoin kuten aiemmissakin tapauksissa.

Viidennen lapsen kohdalla tapahtumien kulku oli syyttäjän mukaan hieman erilainen. Nainen ei tässä tapauksessa pyrkinyt peittämään raskauttaan, vaan kertoi siitä syyttäjän mukaan avoimesti.

Hän ei hankkiutunut neuvolaan tai lääkäriin. Synnytys eteni samalla tavalla kuin aiemmissa tapauksissa. Äiti synnytti vauvan kylpyhuoneessa, mutta ei hankkinut apua synnytyksen käynnistyttyä.

Myös tämän vauvan syytetty jätti vaille hoitoa neljäksi päiväksi. Seuraavaksi hän sulki vauvan sankoon ja sen jälkeen jätesäkkiin.

Syyttäjän mukaan nainen valehteli lapsen isälle, että oli saanut keskenmenon.

Syytetty valehteli myös kavereilleen ja työkavereilleen saaneensa keskenmenon.

Äiti kiistää edelleen rikokset.

Riidatonta kuitenkin on, että syytetty on synnyttänyt viisi lasta yksin, kenellekään kertomatta, ja hänen toimintansa seurauksena lapset ovat kuolleet.

Riitaista on se, että onko syytetty tahallaan surmannut vauvat.

Lisää aiheesta hetken kuluttua.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?