Poliisi kuvasi mottiin jääneet mielenosoittajat - IS:n toimittajaakin epäiltiin mellakoinnista - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Poliisi kuvasi mottiin jääneet mielenosoittajat - IS:n toimittajaakin epäiltiin mellakoinnista

Julkaistu: 7.12.2014 6:21

Poliisi motitti lauantaina Helsingin keskustaan kerääntyneet mielenosoittajat. Myös paikalla olleelle IS:n <a href="/henkilo/Tuomas+Manniselle" class="person">Tuomas Manniselle</a> tehtiin täydellinen ruumiintarkastus. Tällä tavoin tapahtumat etenivät.

Poliisi pyrkii huolellisesti selvittämään, ketkä lauantai-illan ”luokkaretki”-mielenosoitukseen osallistuneista syyllistyivät vahingontekoihin. Syylliset etsitään valvontakameranauhoilta.

Tästä syystä kesti tuntikausia ennen kuin Unioninkadun alkupäähän tehty motti saatiin purettua. Mielenosoittajat oli motitettu jo reilusti ennen iltayhdeksää kahdella mellakkapoliisien muodostamalla ketjulla.

Aluksi syynä saattoi olla myös mielenosoittajien väsyttäminen.

Kun riehakas tunnelma motissa aika pian asettui, poliisiketjujen väliin jääneitä ihmisiä alettiin kutsua yksitellen ulos motista.

Heitä oli aluksi toista sataa. Viimeiset pääsivät pois kello 23.15.

Osa mielenosoittajista, miehistä ja naisista, joutui keventämään oloaan seinustoille, mutta poliisi katsoi rikkeitä läpi sormien.

 Osa pääsi karkuun motista

Poliisi ei koko aikana antanut ohjeita ja käskytyksiä. Alusta loppuun vallitsi suuri hiljaisuus, josta vähitellen oli seurauksena suuri epätietoisuus motin sisällä.

Tunnelma oli rauhallinen: motissa leikittiin seuraleikkejä, laulettiin ja pelattiin tölkkifutista.

Tilanne kärjistyi yhden kerran aivan alussa, kun osa mielenosoittajista (ns. johto, johon kuuluivat ehkä pahimmat vahingontekijät) pääsi pakenemaan motista porttikongin rauta-aidan portista Krogeruksen talon sisäosiin tai sisäpihalle. Heitä etsittiin pitkään.

Paon yhteydessä kuului selkeitä poliisikomentoja, jotka oli kohdistettu mellakkapoliiseille itselleen. Muun muassa pamput kehotettiin ottamaan esiin. Tunnelma oli hetken kireä. Poliisin ketjut siirtyivät lähemmäksi toisiaan ja pakoreitti suljettiin.

 Täydellinen ruumiintarkastus

Allekirjoittanut IS:n toimittaja haettiin motista ulos viimeisten joukossa.

Proseduuri eteni sen jälkeen näin.

Poliisi ilmoitti, että teitä epäillään mellakkaan osallistumisesta. Hän kehotti nostamaan kädet ylös, teki täydellisen ruumiintarkastuksen sekä kysyi, oliko mukana aseita. Toisesta taskusta löytyi IS:n lehtiö, toisesta Lapinlahden Lintujen spin offin Puujumalien CD Pirun hyvä päivä, jonka kannessa luki Pomot on mulkkuja aina.

Toimittaja oli saanut sen vasta motissa Lapinlahden lintujen Timo Erängöltä.

Toisesta taskusta löytyi myös kolme kynää. Poliisi tutki puhelimet sekä avasi lompakon ja kävi sen kaikki lokerot lävitse.

Omaisuuden tutkimisen ohessa tehtiin täydellinen ruumiintarkastus vartaloa ja raajoja vaatteiden läpi tunnustellen. Etumus käytiin epähuomiossa läpi kahdesti, mikä oli pelkästään imartelevaa.

 Huppua ei tarvinnut riisua

Kun poliisi huomasi (heti aluksi) tutkivansa toimittajaa, hän ei enää halunnut myöhemmin vastata, kun toimittaja pyysi vielä tarkentamaan, mistä häntä epäiltiin. Poliisi kertoi kertoneensa sen jo kertaalleen ja arveli, että tarkoitus oli vain nauhoittaa.

Toimittaja kiisti nauhoitusaikeen ja selitti olleensa vain sen verran kansalaishäkeltynyt, että halusi kuulla asian uudelleen.

Seuraavaksi toimittaja luovutettiin toiselle poliisille, joka selosti asiallisesti, mistä oli kyse: Teidät kuvataan videolle ja videota verrataan valvontanauhoihin mielenosoitusreitin varrelta, jotta saadaan selville, ketkä syyllistyivät vahingontekoihin.

Toimittaja sai näyttää henkilökorttiaan videokameralle ja lausua ääneen nimensä, sosiaaliturvatunnuksensa ja osoitteensa.

Huppua ei tarvinnut riisua. Täytyy toivoa, ettei vahingontekoihin syyllistynyt joku samanhupunnäköinen.

Poliisi kysyi, missä vaiheessa toimittaja oli liittynyt mielenosoitukseen (alusta asti). Sen sijaan poliisi ei kysynyt, oliko toimittaja nähnyt jotain epäilyttävää, kuten vahingontekoja, tai saanut tekijöistä mahdollisesti valokuvia.

Toimittaja kertoi olleensa työtehtävissä.

Kaikki sujui asiallisesti ja hyvässä hengessä.