Historiallisen synkkä luku marraskuun säästä: Kuopiossa aurinko paistoi vain 12 minuuttia

Tilastojen mukaan päättynyt marraskuu oli historian synkin.

Marraskuu oli historiallsen synkkä.

6.12.2014 15:04

Tuntuiko marraskuu erityisen raskaalta ja synkältä? Ei ihme, sillä auringonpaistetta nähtiin poikkeuksellisen vähän.

Ilmatieteen laitoksen tilastojen mukaan Kuopiossa aurinko paistoi koko marraskuun aikana vain 12 minuuttia, mikä jää noin sadasosaan keskimääräisestä lukemasta. Tavallisesti aurinkoisia tunteja nähdään Kuopiossa marraskuun aikana 22.

Erityisen pimeä marraskuu oli tilastojen valossa Etelä-Suomessa. Esimerkiksi Turussa auringonvalon määrä koko kuukauden aikana jäi vain 5,1 tuntiin, kun tavallisesti aurinko paistaa kaupungissa 38 tuntia.

Helsinki-Vantaan lentoasemalla aurinko puolestaan näyttäytyi kuukauden aikana 12,4 tuntia, mikä on noin kolmasosa keskimääräisestä lukemasta. Tavallisesti aurinkoisia tunteja on Helsinki-Vantaalla marraskuussa 37.

 Kyllä 12 minuutin auringonpaisteen kohdalla voidaan puhua ennätyksestä.

Maan etelä- ja keskiosissa oli pimeää ja synkkää, mutta Lapissa aurinkoisista päivistä saatiin nauttia normaalia enemmän. Rovaniemellä aurinko paistoi marraskuun aikana jopa 24,4 tuntia, mikä on kuusi tuntia enemmän kuin tavallisesti. Myös Utsjoella aurinkoa nähtiin poikkeuksellisen paljon, yhteensä 23,4 tuntia, eli 3,4 tuntia pidempään kuin keskimäärin.

Ilmatieteen laitoksen apulaismeteorologin Pirkko Karlssonin mukaan kulunut marraskuu oli koko historian synkin. Ilmatieteen laitoksen ilmastopalvelussa tilastoja on koottu vuodesta 1981 lähtien.

- Kyllä 12 minuutin auringonpaisteen kohdalla voidaan puhua ennätyksestä. Sitä lukua lähimmäksi on päästy vain Jyväskylässä vuonna 2000, jolloin aurinko paistoi koko kuussa tunnin verran, Karlsson toteaa.

Poikkeuksellisen synkkiä lukuja nähtiin Suomessa viimeksi vuonna 2000, jolloin auringonpaistetta oli koko maassa vain 5-14 tuntia eli noin 30 prosenttia keskimääräisestä. Myös vuonna 1996 aurinkoa nähtiin poikkeuksellisen vähän.

Ilmatieteen laitoksen päivystävän meteorologin Henri Nymanin mukaan harvinaisen pimeä marraskuu johtuu siitä, että korkeapaine Suomen itäpuolella jatkui koko marraskuun ajan.

- Pilvisyys oli marraskuun aikana hyvin runsasta, mikä selittyy osittain lauhoilla ilmavirtauksilla. Kun aurinko paistaa matalalta, siitä ei synny lämpöenergiaa, joka saisi pilvet kuivatettua. Synkkyys lisääntyy, kun pilvet roikkuvat matalalla, hän selvittää.

Pimeyteen vaikuttaa lisäksi lyhyt valoisa aika. Marraskuun puolivälissä päivän pituus oli Helsingissä noin 7,5, Jyväskylässä 7, Oulussa reilut 6 ja Sodankylässä 4 tuntia.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?