Martina Aitolehden siskon kuolema: Kaksi eri versiota – näinkö kaikki tapahtui?

Julkaistu: , Päivitetty:

RIKOS
IS seuraa oikeudenkäyntiä tänään kello 9 alkaen.
Poliisipartio saapui Vantaan Ilolassa Simosentiellä sijaitsevaan hailakankeltaiseen taloon heinäkuun 17. ja 18. päivän välisenä yönä.

Oltiin jo perjantain puolella, hälytys oli tullut kello 2.20.

Talossa oli tuolla hetkellä läsnä seitsemän henkilöä. Kaksi heistä istui keittiössä, neljä erään asukkaan huoneessa ja yksi löydettiin talon saunasta.

Keittiöstä oli sisäänkäynti talon makuuhuoneeseen, jonka oviaukko oli peitetty vaaleansinisellä, kuvioidulla viltillä.

Viltin takaa paljastuva makuuhuone oli sekainen. Lattialla lojui vaateläjiä ja valkoinen roskasaavi oli käännetty ylösalaisin alustaksi kannettavalle tietokoneelle.

Sängyn vieressä lattialla makasi nuoren naisen ruumis.

Poliisi pystyi lautumista ja muista seikoista päättelemään nopeasti kaksi asiaa: nainen oli kuollut jo tunteja aiemmin ja häntä oli siirrelty kuoleman jälkeen.

Poliisi otti kaikki seitsemän henkilöä kiinni henkirikoksesta epäiltyinä ja aloitti kuulustelut.

Vainaja paljastui 22-vuotiaaksi Stephaniaksi, julkisuudesta tutun yrittäjän Martina Aitolehden pikkusisareksi.

Häntä kutsuttiin myös lempinimellä ”Steffi”.

Nuori nainen oli saapunut talolle 17. heinäkuuta aamupäivästä tapaamaan ex-miesystäväänsä ja muun muassa ehtinyt ottaa talon takapihalla aurinkoa.

Sitä, kuinka hän tuona päivänä kuoli, puidaan tänään perjantaina Vantaan käräjäoikeudessa.

Syyttäjän versio huumeista: 9000 euron amfetamiinit pöntöstä alas

Poliisin esitutkintamateriaalin ja syyttäjän mukaan nuoren naisen kuolemaan johtaneet tapahtumat saivat alkunsa jo torstaiaamuna, ennen kuin nuori nainen oli edes saapunut talolle.

Kaikki alkoi siitä, kun Simosentien asukkaat näkivät aamulla talon läheisyydessä poliisiauton.

Näky huolestutti eritoten erästä talon asukkaista, 50-vuotiasta miestä, jolla oli hallussaan 90–100 grammaa amfetamiinia.


Ainakin vajaat kolme grammaa siitä oli poikkeuksellisen puhdasta, 89 prosenttista. Tavallisesti katukaupassa myytävä amfetamiini on raskaasti jatkettua, noin 20–30 prosenttista.

Mies pelkäsi, että poliisit tulevat ja tekevät kotietsinnän. Peloissaan hän veti kondomeihin pakatut huumeet vessanpöntöstä alas – poliisi arvioi, että kyseisellä huuhtelulla jätekaivoon huuhtoutui 9000 euron arvosta amfetamiinia. Todellisuudessa poliisiauto oli ollut vain tavanomaisissa valvontatehtävissä, kotietsinnästä ei ollut aiettakaan.

Kun kävi ilmi, etteivät poliisit tulleetkaan taloon, 50-vuotias raivostui ja komensi kaverinsa tonkimaan jätekaivoa. Se kävi päinsä, sillä Simosentien taloa ei ollut liitetty kunnalliseen viemäriverkkoon, vaan viemärivedet kulkeutuivat kolmeen erilliseen jätevesikaivoon.

Toveri varustautui kottikärryillä ja ämpärillä ja alkoi kauhoa jätekaivoa siinä toivossa, että amfetamiinit löytyisivät.

Syyttäjän versio taposta: Kuristi naisen tämän omalla kaulanauhalla

Aamupäivästä Stephania oli jo tullut talolle. Talossa käytettiin päivän aikana alkoholia, amfetamiinia ja kannabista.

50-vuotiaalle miehelle oli jäänyt 10 grammaa amfetamiinia siitä erästä, jonka hän oli huuhdellut aamulla vessanpöntöstä alas.

Kuulusteluissa poliisille on kerrottu, että Stephania olisi yrittänyt pihistää 10 gramman huumepussin mieheltä silloin, kun tämä torkkui.

Pihistysyritys johti käsirysyyn Stephanian ja erään toisen talossa olleen välillä. Kun 50-vuotias mies heräsi, hän sätti tovereitaan:


– Ettekö te apinat osaa katsoa ympärille ja puolustaa, jos joku varastaa?

Muut talon asukkaat kuvailivat poliisin kuulusteluissa 50-vuotiaan miehen olevan äkkipikainen ja arvaamaton. Hän oli uhonnut aiemmin tappavansa sen, joka varastaa häneltä jotain.

Syyttäjän mukaan 50-vuotias mies toteutti uhkauksensa. Hän oli valmiiksi turhautunut menetettyään amfetamiinit vessanpönttöön ja tämä laukesi raivona 22-vuotiasta uhria kohtaan.

Hän kuristi nuoren naisen käyttämällä tämän kaulan ympärillä ollutta 120-senttistä kengännauhaa. Stephania käytti lukuisia omatekoisia kaulakoruja ja -nauhoja. Yhteensolmittu kengännauha oli yksi niistä

Surmatyön jälkeen mies kantoi ruumiin asuintoverinsa huoneeseen peittääkseen oman osallisuutensa tapahtuneeseen. Vaikka huoneessa kävi päivän mittaan useita henkilöitä, kesti 12 tuntia ennen kuin nuoren naisen huomattiin kuolleen.

Siihen asti hänen luultiin vain nukkuvan.

Puolustuksen versio: ”Ei kukaan sen takia tapa”

50-vuotiasta miestä syytetään taposta ja törkeästä huumausainerikoksesta.

Poliisi nimittäin löysi talon likakaivosta 8,8 gramman huumepaketin, mutta syyttäjät päättelevät huumetta olleen enemmän, sillä kaivosta löydettiin myös kymmenkunta repeytynyttä kondomia, joiden uskotaan sisältäneen huumetta.

Puolustus kiistää paitsi väitteen liki 100 gramman huume-erästä, myös henkirikoksen.

Puolustuksen mukaan Stephania oli vielä elossa silloin, kun syytettynä oleva 50-vuotias mies poistui talosta torstaina iltapäivällä.

Syytetty kiistää kohdistaneensa uhriin minkäänlaista väkivaltaa ja sanoo, että Stephania yritti viedä häneltä amfetamiinia noin kolme grammaa.

- Jos kolme grammaa menee, kolmenkympin edestä, niin eihän herranjestas kukaan sen takia tapa, sanoi mies oikeudessa aiemmin.

Puolustus ihmettelee, kuinka vainaja olisi voinut virua jopa 12 tuntia huoneistossa ilman, että kukaan olisi huomannut hänen kuolleen.

- Uhri on ollut hengissä. Häntä on myös siirretty ainakin kaksi kertaa, eikä kummallakaan kerralla siirtäjä ole havainnut häntä kuolleeksi, asianajaja Matti Nurmi sanoi aiemmin, kun juttua puitiin Vantaan käräjäoikeudessa.

Syytteitä käsitellään Vantaan käräjäoikeudessa perjantaina 5. joulukuuta kello 9 alkaen. Päivän aikana kuullaan jutun loput todistajat ja asian loppulausunnot.

Ilta-Sanomat on tänään paikalla seuraamassa oikeudenkäyntiä.