Tuntematon sotilas ilmestyi tasan 60 vuotta sitten - vain yksi asia jäi harmittamaan Väinö Linnaa

Julkaistu:

Tuntematon sotilas
Väinö Linnan Tuntematon sotilas on eniten suomalaisten ajatteluun vaikuttanut taideteos, todettiin tutkimuksessa muutama vuosi sitten. Tänään Tuntemattoman ilmestymisestä on kulunut 60 vuotta.
– Kyllä se yllättävän sitkeähenkinen on ollut se kirja, tuumi Väinö Linna (1920-1992) Ilta-Sanomien Jussi Niirasen haastattelussa vuonna 1979.

Väinö Linna joutui sotaväkeen 19-vuotiaana 1940. Reissu kesti viisi vuotta.

– Olin armeijassa ja sodassa ikävuodet 19-24. Se on merkittävä osa nuoren elämää, Linna sanoi.

Jo sodan kestäessä hän kannonnokassa istuen kirjoitti ruutuvihkoon kronikkaa kokemuksistaan. Hän lähetti kustantajalle sotaromaaninsa, mutta sitä ei julkaistu, onneksi. Sodan jälkeen hän ei sotakokemuksistaan jutellut.

– Joka oli sodassa ollut, ei välittänyt puhua sodasta. Siinä meni monta vuotta, Linna sanoi.

Alitajunta teki kuitenkin koko ajan työtä

Tuntemattoman hyväksi. Rokat, Lahtiset, Hietaset ja kumppanit elivät omaa elämäänsä Linnan alitajunnan syövereissä ja odottivat tulemistaan.

– Eivät Rokka, Lahtinen ja Lehto sillä hetkellä tulleet, kun ryhdyin kirjoittamaan Tuntematonta. Ne olivat vanhaa aineistoa.

Ennen Tuntematonta Linnalta ilmestyi kaksi teosta, Päämäärä ja Musta rakkaus. Näitä teoksia Linna ei jälkeenpäin muistellut ylpeydellä.

– Olin niissä kiinnostunut henkisestä painiskelusta ja psyyken neuroottisista piirteistä. Kolmannen, julkaisemattoman kirjani yhteydessä sain tarpeekseni. Löysin terveellisemmän purkautumistien näistä tuntemattomista sotilaista.

Linna koki henkisen kriisin

Julkaisematta jäänyt teos, Erään miehen loppu, syntyi Väinö Linnan kokeman henkisen kriisin tuloksena.

– Ajattelu alkoi olla kuin juopunut kana olisi hiekalla kävellyt, niin sekavaksi meni jälki, muisteli Linna myöhemmin.Ilmeisesti henkinen kriisi tarvittiin. Sen jälkeen Linna lopetti eksistentiaaliset pohdiskelut ja siirtyi realismiin.

Väinö Linna oli töissä laitosmiehenä Finlaysonilla. Hän oli päättänyt ryhtyä kirjoittamaan sotaromaania kesäloman loputtua 1953. Kirjoitustyön aloittamista Linna oli lykännyt useaan kertaan.

– Sitä mielellään työnsi pois, ehkä pelkäsin aloittamista, hän kertoi.

Linna vietti kesälomaa anoppilassa Turun lähellä. Merkkiteos lähti syntymään siellä jo loman aikana.

– Päätin, että tämä on yhtä hyvä päivä kuin seuraava, minä aloitan nyt, ja näin minä sen aloitin. Joskushan se päätös on tehtävä, ja se tapahtui siellä.

Linna istahti anoppilan pihakivelle, ja ruutuvihkoon piirtyivät tunnetut alkusanat: ”Niin kuin hyvin tiedetään, on Jumala kaikkivaltias, kaikkitietävä ja kaukaa viisas.”

Kirjoitti vuoden Tuntematonta

Kun Väinö Linna istui, hänen seitinohuiksi kuluneet housunsa repesivät. Köyhä kirjailija uhrasi ainoat kesähousunsa ryhtyessään kirjoittamaan Tuntematonta. Linna kirjoitti Tuntematonta runsaan vuoden. Työn kestäessä hän puhui sotajuttuja tehtaalla työkavereilleen, samoin kirjailijatovereilleen Mäkelän piirissä, joka oli kirjastonhoitaja Mikko Mäkelän kotona kokoontunut ryhmä.

– Opin replikoimaan murteellisesti, kun matkin henkilöitä. Ei siinä tietoisesti kirjaa tehty, vaikka tiesin, että tulen sen tekemään, Linna kertoi.

Kirjailija Jaakko Syrjä seurasi läheltä Väinö Linnan ponnisteluja.

– Olin poikamies, ja kun olin Linnan perheeseen tutustunut ja olin tervetullut, istuin usein siellä, ja Väinö luki minulle sitä mukaa kuin kirjoitti. Selvästikin oli tulosssa hyvä kirja, muistelee nyt 87-vuotias Syrjä.Runoilija Harri Kaasalainen (1930-1967) oli toinen Linnan perheen kaksiossa Puuvillatehtaankadulla nähty vieras.

– Minä olin melkein joka toinen ilta, Harri Kaasalainen jonkin verran. Joskus olimme yhtä aikaa.

– Väinö meni aika lailla ajoissa nukkumaan. Se rupesi hetekaansa avaamaan, ja me lähdettiin Harrin kanssa Harrin kämpille puhumaan siitä, mitä juuri kuulimme, Syrjä kertoo.

Syrjä muistelee, että illanistujaisissa kuultiin lähes valmista tekstiä.

– Kyllä se aika lailla lopullisessa asussa tuli. Hän jotakin korjaili, mutta kyllä sen niin ehjänä tuli.

Ilmestyminen ei ollut mikään jysäys

Tuntematon sotilas ilmestyi 3. joulukuuta 1954. Linnan iltakävelyt suuntautuivat usein kirjakauppojen näyteikkunoiden äärelle. Itsetuntoa hiveli, kun oma teos oli siellä. Kirjan ilmestyminen ei ollut aivan heti mikään jysäys.

– Niin kuin kirjojen kanssa aina, ensin ei tiedetä, mitä se on. Ensi alkuun oli hiljaista. Ei ollut ihan heti ensimmäisenä päivänä selvä, että se on merkittävä teos, sanoo Linna-tuntija, professori Yrjö Varpio, 75.

Kirja ilmestyi joulukuussa 1954. Seuraavan vuoden alussa nähtiin, miten merkittävä kirja se on.

Sunnuntaina, joulun alla tuli lunta tupaan. Helsingin Sanomissa ilmestyi kirjallisuuskriitikko Toini Havun (1908-1998) murska-arvostelu. Kun nyt lukee arvostelun, ei voi kuin ihmetellä, minkä kirjan Havu oli lukenut.

– Tuli täysi tyrmäys, kommentoi Linna itse saamaansa kritiikkiä.– Suututti, vaikka tajusin, ettei Havulla ollut edellytyksiä väittää, millaista sota on ja millainen on suomalainen sotilas. Arvostelu ei tuntunut kranaatin räjähdykseltä. Käsitin, että Havu puhui asiasta, josta hänellä ei ollut kokemuksia ja tietoja.

Arvostelu kuitenkin oli lähtölaukaus. Sen argumentteja käytettiin paljon jatkossa, Linna sanoi.

– Tietysti olen Toini Havulle kiitollinen. Kirja muuttui sensaatioksi, kohina myi sitä. Jos siitä olisi vaiettu, tuskin siitä olisi syntynyt samanlaista menestystä.

Palautetta alkoi tulla

Enemmistö kansasta oli epäilemättä Linnan puolella, tuskin kirjaa muuten olisi myyty sadointuhansin. Osasi kuitenkin myös kansa tehtailla törkytekstiä kauan ennen kuin huimapäisinkään visionääri uskalsi unelmoida internetistä ja sosiaalisesta mediasta.

Yhtenä päivänä tuli 30 kirjettä, vaimo niitä laski. Valtaosa oli myönteisiä, mutta aggressiiviset jäivät paremmin mieleen, Linna kertoi.– Minua arvosteltiin kielenkäytöstä, mutta samalla muutamissa kirjeissä oli niin kamalaa kieltä, että hämmästytti.

– Paras oli piirtänyt oikein suuren naisen tavaran kuvan ja liimannut karvoja ympärille. Hän väitti, että ne ovat hänen omiaan. Haistakaa tämä, oli kehotus.

– Vastaan olivat oikeistolaiset ja maanpuolustushenkeen sitoutuneet. Perustelut lähtivät valistusupseerien ajattelutavasta.

Oma rykmentinkomentaja oli kiukkuinen

Muuan kenraali laski kirosanatkin, joita löytyi 224 kappaletta.

– Upseerikunta oli kahtia. Monet suhtautuivat hyvin myönteisesti, mutta enemmistö oli vastapuolella, Linna muisteli Tuntemattoman vastaanottoa.

Linnan rykmentin komentaja, silloin jo kenraali, lähetti kiukkuisia kirjeitä.

– Se oli ikävää. En olisi halunnut loukata, hän oli reilu ja kunnioitettu mies - ja loukkaantunut rykmentin puolesta.

– Hän tarjosi tilaisuutta ampua hänet: "Jos olette niin katkera, tulkaa ja ampukaa, älkää häpäiskö rykmenttiä."

– Oli ikävää, että vanha mies pahoitti mielensä. Me tapasimme ja pääsimme sovintoon, Linna kertoi IS:n haastattelussa.

”Jotkut väittivät kirjaa sotahulluksi”

Yksi hyökkäys tuli nuorten modernistien taholta.

– Modernistit väittivät, että kirja leviää sillä, kun sotasukupolvi muistelee menneitä sankaritekojaan - kirjallisuutena se ei ole mitään.– Jotkut väittivät kirjaa sotahulluksi. En voinut hyväksyä sitä. Kun ajattelee, mitä on sota, olisi ollut raskas tietoisuus, jos olisin tehnyt kirjan, joka kasvattaa uusia sotahulluja, Väinö Linna sanoi.

Kirjailijakavereista Lauri Viitaa (1919-1965) harmitti, kun hänen pääteoksensa Moreeni (1950) jäi Tuntemattoman varjoon.

– Kuulin, että Viita oli kritikoinut. Hän oli Kellokoskella hoidossa, ja se oli sairaan ihmisen reaktioita. Vuosi 1954 oli taitekohta suhteissamme. Oli sormilla laskettavat kerrat, mitä sen jälkeen hänet tapasin, Linna muisteli Ilta-Sanomille.

Lauri Viita oli Mäkelän piirin keskeinen hahmo. Kirjastonhoitaja Mäkelän olohuoneen keskellä oli keinutuoli, jossa arvokkain henkilö istui, kun ryhmä kokoontui.

– Ei siellä arvoa numeroitu, mutta Viita oli tottunut olemaan ykkönen Mäkelän piirissä, muistelee Jaakko Syrjä.

– Viita oli istunut keinutuolissa ilman mitään valintaa. Kun minä tulin porukkaan, Väinö oli siihen istunut itsestään selvänä. Sillä oli näkymät laajemmat jo siinä vaiheessa, Syrjä kertoo.

Käsikirjoitusta sensuroitiin

Vuosikymmeniä puhuttiin, että kustantaja WSOY olisi sensuroinut Tuntematonta sotilasta raskaalla kädellä. Kirjasta oli poistettu noin 90 kohtaa, kirosanoja, sukupuolitermejä, uskontoon liittyviä ilmaisuja, turhaa selittelyä ja pohdiskelua.

– Vastustin, jos näkemystäni yritettiin typistää. Kun Lahtisen monologi oli pudotettu pois, palautin sen takaisin. Se on kirjan tunnetuimpia kohtia, Linna kertoi.

– Tyypillinen poisto on se, kun Korpela sanoi Lammiolle: "Menen vaikka maailman perseläpeen, kun vain sinusta eroon pääsen". Pois oli pyyhitty "perse", ja siihen jäi että "Menen vaikka maailman läpeen..." Se on aika tyhjänpäiväinen ilmaus, Linna sanoi.

Lottien löyhää moraalia koskeva kohta kuumensi tunteita. Runoilija, akateemikko V. A. Koskenniemi (1885-1962) ja kustantaja pyysivät Linnaa poistamaan kohdan Tuntemattoman ruotsinnoksesta.

– Kirjoitin piruillessani sen kohdan toiseen sävyyn. Kohta muuttui vastakohdakseen, Väinö Linna kertoi IS:lle 1979.


– Koko juttu johtui välinpitämättömyydestäni. En uskonut, että kirja saa Ruotsissa laajan levikin. Käsitin, että se jää pikkujutuksi ja on sama, onko siellä lottakohta niin tai näin.

– Sekin vaikutti, että alkoi olla niitä mielipiteitä, ettei se kirjallisuutena mitään ole, vaan turvenuijien lukemisto.

Väinö Linna tunnusti IS:lle 1979, että menestys Ruotsissa oli täysi yllätys.

– Jos olisin tiennyt, että sitä myydään Ruotsissa parissa kuukaudessa 100 000, olisi suhtautuminen ollut toinen, en olisi muuttanut lottakohtaa.

Kaikki halusivat tulla juttelemaan

Päämäärä-kirjassa Linna pani Valten unelmoimaan siitä, että tämän kuva on joskus oman kansakoulun seinällä. Linnan kohdalla unelma toteutui. Maine ja kunnia oli Linnalla yksi kirjoittamisen motiivi, ja sitä lajia tuli yllin kyllin.

Väinö Linna sai kuulla, kun kansa kadulla siteerasi Tuntemattoman lauseita. Junassa hänen piti piiloutua lehden taakse tai teeskennellä nukkuvaa; keskustelemaan pyrkiviä oli niin paljon.

– Aina tällainen itsetuntoa nostaa. On väärää vaatimattomuutta sitä kieltää. Huomion kohteeksi joutumisesta myös kiusaantui, siihen oli totuttelemista.

Ennen Tuntematonta Linnan perheen talous ei ollut hyvissä kantimissa. Kustantajalle oli rutkasti velkaa. Ulosottomies oli kolkutellut ovelle, kun Kerttu-vaimo oli pistänyt sileäksi rahat, jotka oli tarkoitettu Väinön verorästien maksamiseen.Ensimmäiset kirjansa Linna kirjoitti yksiössä. Tuntemattoman syntyessä perheen asuntona oli tehtaan kaksio Puuvillatehtaankadulla.

Tuntemattoman tuomilla rahoilla Linnasta tuli tilanomistaja.

– Kävimme yhdessä ostamassa Väinölle talon Hämeenkyröstä, muistelee Jaakko Syrjä.

– Sen kesän (1955) olin siellä Väinön kanssa. Hylättyjä peltoja ei ollut viljelty moneen vuoteen. Ne kynnettiin pelloksi uudelleen. Se oli hyvin antoisa kesä, Syrjä kertoo.

Kaupunkiasunto hankittiin Tampereen Kalevasta Nyyrikintieltä. Kirjailija Leena Härmän (1904-2008) kertoman mukaan Kerttu Linna sanoi sitä ylpeillen "miljoona-asunnoksi". Perhe osti myöhemmin asunnon Tampereen Hämeenpuistosta. Siellä Linna asui elämänsä loppuun asti.

”En onnesta tiedä”

Väinö Linna ei Ilta-Sanomien haastattelussa ollut aivan varma, toiko Tuntemattoman menestys onnea.

– En onnesta tiedä. Koko sana on vaikea sisällöllisesti määritellä. Menestys kohotti mielentilaa, itsetunto nousi. Sain myös iskuja, mutta iskuja eri tasolla kuin ennen.

– Taloudellinen turvallisuus lisääntyi, ja se oli suuresta merkityksestä. Aikaisemmin kun kirjoitin, terveyteni ei tahtonut kestää rasitusta tehdä päivät töitä ja illat kirjoittaa.

Tuntemattoman jälkeen Linna saattoi jäädä pois Finlaysonilta, vaikkei hänestä upporikasta tullutkaan.

– Verotus oli niin ankara, että toisen puolen ja enemmän vei yhteiskunta. Ei voinut kuvitella, että yhdellä kirjalla eletään loppuikä.

Filmausoikeudet menivät halvalla

Myöhemmin Linna sijoitti varojaan mm. asuntoihin ja osakkeisiin.

– Jos joku harmittaa, niin se, että en osannut käyttää menestystä taloudellisesti paremmin hyväkseni, varsinkaan alkuun. Myöhemmin on hiukan tullut kokemusta, mutta menestyskään ei ole ollut niin suurta. Olisi pitänyt osata heti.

– Tuntemattoman filmausoikeudetkin tuli vähän luvattoman halvalla annettua. Se oli kertakauppa ja sillä hyvä.Talvella 1955 Linna lepäsi Finlaysonin sairaalassa, kun ohjaaja Edvin Laine (1905-1989) tuli vuoteen äärelle neuvottelemaan filmausoikeuksista. Linnalla oli tukenaan Jaakko Syrjä.

– Olimme maalaispoikia. Emme kumpikaan tienneet suomalaisesta elokuvasta muuta kuin sen, että ne ovat huonoja, Linna kertoi.

– Vauhdikkaasti ja rakastettavalla tyylikkyydellä Edvin Laine hoiti neuvottelut. Kinastelimme hinnasta, ja Edvin soitti pari kertaa Särkälle .

Kyseessä oli elokuvaan tuottaja Toivo Särkkä (1890-1975).

Linna sai nykyrahassa 33000 euroa

Linna sai Tuntemattoman filmausoikeuksista miljoona markkaa. Nykyrahassa sen arvo on hieman yli 33000 euroa.

– Siihen aikaan elokuvien käsikirjoitukset tehtiin viikossa. Samalla mitalla ne maksoivat minullekin, Linna sanoi.Väinö Linna ihmetteli vuosikymmeniä sitten, että Tuntematon sotilas on osoittautunut niin ihmeen sitkeähenkiseksi.

– Kirjoittaessani uskoin siihen joskus enemmän, joskus vähemmän. Väliin olin epätoivoinen, että ei tästä mitään tule. Kun se valmistui, uskoin, että se on hyvä kirja. Luotin siihen, että henkilöt ovat niin eläviä, että lukijolle jää samastumisen mahdollisuus.

Teos käännetty yli 20 kielelle

Kirjan henkilöitä tuntui löytyvän melkein joka kylästä.

– Tuli aikoja, kun kuulin, ettei se mikään taideteos ole. Lohduttelin itseäni sillä, että kun nämä ihmiset ovat lähteneet ulos kirjasta ja syntyneet yleisön joukkoon, ja niistä puhutaan kuin todella olevista ihmisistä, niin minulle riittää se todistukseksi.

Tuntemattomasta on tehty kaksi elokuvaa ja kolmatta suunnitellaan. Nuori polvi teki siitä hiljakkoin radiokuunnelman. Teos on käännetty yli 20 kielelle. Nyt sitä ollaan kääntämässä uudelleen saksaksi ja englanniksi.

Linna oli aikoinaan ainakin suomalaisten Nobel-ehdokas. 1986 itse Astrid Lindgren (1907-2002), Peppi Pitkätossun "äiti", ehdotti Linnalle Nobelia.

On arvioitu Linnan Nobel-mahdollisuuksien heikentyneen, koska Tuntemattoman englanninkielinen käännös oli aivan surkea. Kääntäjä oli tehnyt poistoja ja omia lisäyksiään. Puhuttiin suoranaisesta väärennöksestä.– Siellä oli hupaisia juttuja, oli jopa jännittävyyttä yritetty lisätä, kertoo professori Yrjö Varpio.

Saksankieliseen versioon oli lisätty kirosanoja, eivätkä esimerkiksi Rokka ja Hietanen eroa mitenkään toisistaan.

– Uudet käännökset ovat sikäli tärkeitä, että ne on tehty tärkeille kielille. Nämä ovat selvästi aikaisempia käännöksiä parempia, Varpio sanoo

– Nuori amerikkalainen tohtoriopiskelija Liesl Yamaguchi on kääntänyt kirjan englanniksi. Olen ollut hänen kanssaan yhteistyössä ja olen huomannut, että hän tekee erittäin tarkkaa työtä. Toivon, että se käännös huomataan, sanoo professori Yrjö Varpio.


Ota kantaa

Oletko lukenut Tuntemattoman sotilaan?

Kyllä 57% En 43%
Ääniä yhteensä 39501

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt