Oululainen insinööri rakentaa "transformers-robotteja" - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Oululainen insinööri rakentaa "transformers-robotteja"

Julkaistu: 13.11.2014 14:17

Sähköinsinööriopiskelija Jani Lehtovirta on hurahtanut robottipukuihin.

Oulun yliopiston Abipäivillä hän esitteli uusinta luomustaan, jättikokoista robottiasua. Yli kaksimetrinen ilmestys muuntuu myös hirmuliskon muotoon.

- Kai tämä jonkinlainen kutsumus on tehdä robottipukuja. Kaikenlaista olen koko ikäni rakennellut, ja näitä pukuja noin viiden vuoden ajan, toteaa taitelijanimellä Grovestreaminä sosiaalisessa mediassa esiintyvä Lehtovirta.

23-vuotiaan sähköteekkarin apuna on tyttöystävä Laura Rinne, saman alan opiskelijoita hänkin.

- Viime keväänä oltiin elokuvissa ja kun siellä pyörähti Transformers 4 –traileri. Siitä hoksasin, että tämmöinenhän olisi näppärä tehdä, Jani kertoo idean synnystä.

2,2 metriä korkea ja vajaan kaksi metriä leveä pukua ei ole vaikea käsitellä. Robotin muuntuminen dinosaurus Rexiksi tapahtuu parissa kymmenessä sekunnissa.

- Yllättävän kätevästi tämä käy. Kävelyä piti harjoitella, se oli vaikein osuus. Painoa puvun selkärepulla on parikymmentä kiloa.

Puvun ulkopinnan Jani ja Laura tekivät liimalla kovetetuista ja maalatuista retkipatjoista. Tekninen toteutus on mekaniikan, elektroniikan ja it-koodin yhdistelmä.

- Ytimenä tässä on Arduino-mikrokontroller, jolla minä ohjaan puvun moottoreita. Minulla on painikkeita käsissä ja niillä annan käskyjä kontrollerille. Käskykoodit olen ohjelmoinut.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?