Hilma

Kotimaa

Hilkka Ahde puhkesi kyyneliin oikeudessa: ”En tiedä vieläkään, mitä tein väärin”

Julkaistu:

- En todellakaan halua istua täällä oikeudessa, AKT:n viestintäpäällikkö Hilkka Ahde kertoi kyynelehtien Helsingin hovioikeudessa maanantaina.
Ahde tarkoitti kommentillaan sitä, että hän olisi halunnut selvittää välit AKT:n entisen puheenjohtajan Timo Rädyn kanssa ennen kuin kiusaamisasia päätyi viranomaisten tietoon, julkisuuteen ja lopulta oikeuteen asti. Ahde kertoi yrittäneensä puhua asiasta Rädyn kanssa, mutta se ei onnistunut.

- En ymmärrä sitä tänä päivänäkään, miksi emme voineet istua alas ja keskustella asiat talon sisällä. Ihmettelen sitä varmaan koko loppuelämäni, Ahde harmitteli.

Nyt kiusaamisasiaa ryhdyttiin käsittelemään oikeudessa jo toisen kerran, kun Räty valitti Helsingin käräjäoikeuden tammikuussa antamasta tuomiosta. Tunnelma oli jäätävä, eivätkä Räty ja Ahde vaihtaneet keskenään juuri katseita. Lue aiheesta lisää täältä.

Käräjäoikeus tuomitsi Rädyn kahdesta työturvallisuusrikoksesta ja pahoinpitelystä 80 päiväsakkoon. Käräjäoikeuden mukaan Räty kiusasi Ahdetta ja entistä sihteeriään useiden vuosien ajan.

Oikeuden mukaan Rädyn kiusaaminen piti sisällään muun muassa epäasiallista kohtelua ja huutamista. Pahoinpitely oli henkistä, mikä tarkoitti muun muassa Ahteen nöyryyttämistä julkisissa tiloissa.

Hilkka Ahde ei vielä tänä päivänäkään tiedä, mitkä asiat johtivat hänen ja Rädyn välirikkoon. Ahde aloitti työt AKT:ssa vuoden 2003 syyskuussa. Hänen mukaansa yhteistyö Rädyn kanssa alkoi aluksi hyvin.

- Nautin työstäni suunnattomasti, Ahde kuvaili oikeudessa työnsä aloittamista AKT:ssa.

Ensimmäisen kerran huutoa vuonna 2004


Ahde kertoi hovioikeudessa joutuneensa Rädyn huudon kohteeksi ensimmäistä kertaa keväällä 2004, jolloin Ahde oli ollut vain vajaan vuoden töissä AKT:ssa.

- Keväällä 2004 tapahtui jotain. Hän huusi, että "sinun syysi ja etten saisi vyöryttää syitä muiden päälle". En tiennyt yhtään, mistä hän puhui. Olin häpeissäni ja hämilläni. Ihmettelin, mitä olin tehnyt väärin, Ahde sanoi Helsingin hovioikeudessa.

Ahde kertoo, että Rädyn käytös muuttui muutenkin vuonna 2004 outoon suuntaan.

- Kun menin kerran töihin, hän kertoi kustakin AKT:n henkilöstä, kuka käyttää liikaa alkoholia, kuka on naistenmies ja tämmöisiä ihmeellisyyksiä, Ahde totesi.

Tilanne kärjistyi lopulta vuonna 2005. Ahteen ja Rädyn välit tulehtuivat pahasti.

- Vuonna 2005 tapahtui jotain. En tiedä vielä tänä päivänäkään, mitä olen tehnyt väärin ja se on varmaan syy, minkä takia olemme tänäänkin (maanantaina) täällä oikeudessa, Ahde kertoi kyynelehtien.

Ahde toteaa, että Rädyn käytös muuttui jäätävän kylmäksi, eikä Räty enää informoinut asioista, eikä pyytänyt neuvotteluihin. Räty kertoi käräjäoikeudessa, että Ahde olisi ehdottanut hänelle seksisuhdetta, mikä olisi saanut Rädyn ottamaan etäisyyttä alaiseensa. Ahde on kiistänyt tällaiset väitteet jyrkästi.

Ahde teki Rädyn väitteestä jopa rikosilmoituksen, mutta Räty ei saanut lopulta tästä syytettä, koska näyttöä rikoksesta ei ollut.

Tämän lisäksi Räty on kertonut, että hänen ja Ahteen välille syntyi luottamuspula, koska Ahde oli hänen mukaansa muun muassa vaatinut perusteettomia työetuja.

Välit pahenivat entisestään


Aika kului ja välit tulehtuivat entisestään. Ahde kertoi oikeudessa, että Räty raivostui esimerkiksi vuoden 2008 joulukuussa. Ahteen mukaan hän oli järjestämässä SDP:n työvaliokunnalle ja Salibandyliiton työvaliokunnalle kokoustilaa Leville vuoden 2009 tammikuulle. Räty ei ollut Ahteen työsuoritukseen tyytyväinen.

- Hän huusi minulle saatanaa ja perkelettä ja, että minä pilaan koko AKT:n maineen. Minä ajattelin vilpittömästi hänen parastaan. Räty sanoi, etten saisi ajatella enää. Minun piti sanoa se ääneen, etten ajattelisi enää. Hän kertoi, että saisin tehdä jatkossa vain muistioita ja että minun pitäisi olla häneen yhteydessä sihteerinsä kautta, Ahde kertoi.

Ahde kertoi oikeudessa kyynel silmäkulmassaan, että tämä oli niin järkyttävä kommentti, että hän vajosi tuolloin polvilleen itkemään. Seuraavana päivänä Ahde jäi sairauslomalle.

Välirikko johti lopulta siihen, ettei Räty puhunut tai muuten kommunikoinut Ahteen kanssa vuosien 2009–2012 välillä enää ollenkaan.

Irtisanominen oli shokki


Ahde kokee, että hän oli Rädylle lopulta pelkkää ilmaa. Ahde kertoi, ettei Räty tervehtinyt, eikä pitänyt mitään kontaktia häneen. Vuoden 2012 maaliskuussa AKT:n hallitus päätti lopulta irtisanoa Ahteen viestintäpäällikön tehtävästään.

- Se oli täysi shokki. Se tuli niin täytenä yllätyksenä, Ahde kommentoi.

Hän sai työnsä kuitenkin pari viikkoa tämän jälkeen takaisin. Räty irtisanottiin AKT:n puheenjohtajan paikalta lopulta vuoden 2012 kesäkuussa.

Kiusaaminen on jättänyt Ahteeseen syvät jäljet


Hilkka Ahde on kokenut koko prosessin äärimmäisen uuvuttavaksi ja raskaaksi. Hän ei ole pitkän työhistoriansa aikana kokenut mitään vastaavaa kuin Rädyn puheenjohtajan kaudella.

- Kukaan aiemmin ei ole korottanut ääntään niin kuin Räty, vaikka asioista ollaankin oltu eri mieltä. Olen kokenut huutamisen hyvin ahdistavana, Ahde totesi.

Hän kertoi jopa pelänneensä Rädyn huutamista. Hän ei uskaltanut puhua kiusaamisesta aluksi edes miehelleen Matti Ahteelle.

- En edes aluksi kehdannut puhua näistä asioista miehelleni, Ahde totesi.

Vaikka taival on ollut Ahteelle raskas, on hän selvinnyt vaiheista ystäviensä, perheen ja lääkärinsä kannustamana.

- Olisin varmaan joutunut jo työkyvyttömyyseläkkeelle, jos minulla ei olisi ollut näin hyvä lääkäri, Ahde kommentoi.

Ahde vaatii 30 000 euroa


Timo Räty on kiistänyt syyllistyneensä missään vaiheessa rikokseen. Hän vaatii koko tuomion kumoamista.

Ahde puolestaan vaatii, että hovioikeus korottaa käräjäoikeuden määräämää kärsimyskorvausta. Käräjäoikeus velvoitti Rädyn ja AKT:n yhteisvastuullisesti maksamaan Ahteelle 5 000 euroa kärsimyskorvausta. Nyt Ahde vaatii, että summa olisi 30 000 euroa, ja vaade kohdistuu vain Rätyyn.

Ahteen asianajajan Mika Kivikosken mukaan korvaussummaa pitää korottaa, koska Rädyn epäasiallinen menettely jatkui useita vuosia, eikä Räty ryhtynyt toimenpiteisiin epäkohtien poistamiseksi. Ahde perustelee korvaussummaa myös sillä, että riita-asia on saanut julkisuudessa poikkeuksellisen paljon huomiota.

Käräjäoikeus velvoitti AKT:n ja Rädyn yhteisvastuullisesti maksamaan Ahteelle myös 7 000 euron korvaukset muusta tilapäisestä haitasta, mutta tähän Ahde ei hae muutosta.

Rädyn asianajaja Heikki Lampela pitää Ahteen vaatimaa kärsimyskorvausvaadetta täysin ylimitoitettuna. Rädyn puolustuksen kommentteja voit lukea lisää täältä.

- 30 000 euroa on yllättävän korkea summa, Lampela tuumasi.

Timo Rätyä on tarkoitus kuulla Helsingin hovioikeudessa huomenna tiistaina. Oikeuskäsittely Helsingin hovioikeudessa jatkuu tämän kuun loppuun asti.

Kommentit

  Näytä lisää
  Kommentointi on päättynyt
  Näitä luetaan!
  1. 1

   Cheekin viimeinen keikka loppuunmyytiin alle minuutissa – lisäkeikka perjantaille!

  2. 2

   Onko Venäjällä tapahtunut ydin­onnettomuus? Virasto: ”Erittäin korkeaa” radioaktiivisuutta lähellä Tsheljabinskia

  3. 3

   Kainuulainen opettaja raiskasi vaimonsa ja alisti

  4. 4

   Raskasta joulua -konsertti osoittautui raskaaksi pettymykseksi Oulussa – kuulijat raivoissaan: ”Nyt on rahastuksen makua!”

  5. 5

   Synkkä arvio ilman riittävyydestä kadonneessa sukellusveneessä – syvyyksistä kuuluneen koputuksen arvoitus ratkesi

  6. 6

   Pisa-tutkimus: Suomalaiset Euroopan kärkeä ongelmien ratkomisessa keskustelemalla – valtava ero poikien ja tyttöjen välillä

  7. 7

   MTV: Legendaarinen The Joulukalenteri tekee paluun – Mitä kulttimaineeseen nousseen sarjan näyttelijöille kuuluu nyt?

  8. 8

   Pelastuslaitos varoittaa talven tullen yleistyvästä näystä parkkipaikoilla – vaara leikkiville lapsille

  9. 9

   10 asiaa, jotka tapahtuvat, kun lakkaat syömästä leipää

  10. 10

   Sala- ja sarjamurhaajia, rikollispomoja ja terroristeja – he ovat Yhdysvaltain kuuluisimpia vankeja

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Raskasta joulua -konsertti osoittautui raskaaksi pettymykseksi Oulussa – kuulijat raivoissaan: ”Nyt on rahastuksen makua!”

  2. 2

   10 asiaa, jotka tapahtuvat, kun lakkaat syömästä leipää

  3. 3

   Pikkulapsen väitetään tuhonneen 1 100 € meikit – kuvan sekamelskasta julkaissut nainen joutui yllättävän raivon kohteeksi

  4. 4

   Kenen Suomi-julkkiksen kanssa olet samanpituinen? Tarkista yli 150 nimen listasta

  5. 5

   Susan Atkins oli vain 21-vuotias osallistuessaan maailmaa järkyttäneisiin murhiin – näin Charles Mansonin ”Perheen” jäsenille kävi

  6. 6

   Suomen halvimman uuden auton saa vuoden alusta 8 499 eurolla – katso, kuinka lukuisten autojen hinnat laskevat

  7. 7

   Jari Sillanpää laihtui useita kiloja – havahtui muuttuneeseen ulkonäköönsä karulla tavalla

  8. 8

   7 ”noloa” seksimokaa, joita häpeät ihan turhaan

  9. 9

   Poptähti Christina Aguilera pelmahti gaalaan lähes tunnistamattomana: fanit ihmeissään muutoksesta

  10. 10

   Synkkä arvio ilman riittävyydestä kadonneessa sukellusveneessä – syvyyksistä kuuluneen koputuksen arvoitus ratkesi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Rouvan alaston yövieras tuli isäntää vastaan kotipihalla – se letkautus naulautui taksikuskin mieleen pysyvästi

  2. 2

   Yleisö häkeltyi: Sihteeri Katja kertoi seksielämästään tv-ruudussa – paukautti totuuden Napakympissä

  3. 3

   Kahden viikon päästä ei enää selviä sakoilla – huolimatonta autoilijaa uhkaa vähintään tonnin lisävero

  4. 4

   Frederik palasi matkoilta kotiin ja purskahti itkuun – avovaimo oli pakannut tavaransa ja lähtenyt

  5. 5

   Mitä sinä näet kuvassa? 1800-luvulla maalattu teos häkellyttää – naisen kädessä on tutunnäköinen esine

  6. 6

   Juho muutti Puolaan töihin palvelemaan suomalaisia – ”Muistan yllättyneeni katsoessani ensimmäistä palkkakuittia”

  7. 7

   6 asiaa, jotka tapahtuvat, kun lakkaat juomasta maitoa

  8. 8

   Lentokone lähti rajuun nousuun kesken laskeutumisen Helsinki-Vantaalle – matkustajat hämmästyivät

  9. 9

   Nuoren naisen pyörätuoli horjahti bussin ovella kohtalokkain seurauksin – kuskin reaktio tyrmistytti

  10. 10

   Raskasta joulua -konsertti osoittautui raskaaksi pettymykseksi Oulussa – kuulijat raivoissaan: ”Nyt on rahastuksen makua!”

  11. Näytä lisää
  Näitä luetaan!
  1. 1

   Cheekin viimeinen keikka loppuunmyytiin alle minuutissa – lisäkeikka perjantaille!

  2. 2

   Onko Venäjällä tapahtunut ydin­onnettomuus? Virasto: ”Erittäin korkeaa” radioaktiivisuutta lähellä Tsheljabinskia

  3. 3

   Kainuulainen opettaja raiskasi vaimonsa ja alisti

  4. 4

   Raskasta joulua -konsertti osoittautui raskaaksi pettymykseksi Oulussa – kuulijat raivoissaan: ”Nyt on rahastuksen makua!”

  5. 5

   Synkkä arvio ilman riittävyydestä kadonneessa sukellusveneessä – syvyyksistä kuuluneen koputuksen arvoitus ratkesi

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Raskasta joulua -konsertti osoittautui raskaaksi pettymykseksi Oulussa – kuulijat raivoissaan: ”Nyt on rahastuksen makua!”

  2. 2

   10 asiaa, jotka tapahtuvat, kun lakkaat syömästä leipää

  3. 3

   Pikkulapsen väitetään tuhonneen 1 100 € meikit – kuvan sekamelskasta julkaissut nainen joutui yllättävän raivon kohteeksi

  4. 4

   Kenen Suomi-julkkiksen kanssa olet samanpituinen? Tarkista yli 150 nimen listasta

  5. 5

   Susan Atkins oli vain 21-vuotias osallistuessaan maailmaa järkyttäneisiin murhiin – näin Charles Mansonin ”Perheen” jäsenille kävi

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Rouvan alaston yövieras tuli isäntää vastaan kotipihalla – se letkautus naulautui taksikuskin mieleen pysyvästi

  2. 2

   Yleisö häkeltyi: Sihteeri Katja kertoi seksielämästään tv-ruudussa – paukautti totuuden Napakympissä

  3. 3

   Kahden viikon päästä ei enää selviä sakoilla – huolimatonta autoilijaa uhkaa vähintään tonnin lisävero

  4. 4

   Frederik palasi matkoilta kotiin ja purskahti itkuun – avovaimo oli pakannut tavaransa ja lähtenyt

  5. 5

   Mitä sinä näet kuvassa? 1800-luvulla maalattu teos häkellyttää – naisen kädessä on tutunnäköinen esine

  6. Näytä lisää