Sotakuva Suomesta hämmästyttää maailmalla: Puut kuin pyykkinarulla

Julkaistu:

Sotahistoria:
Jatkosodan kolmantena päivänä, perjantaina 27. kesäkuuta 1941 otetussa kuvassa auto ajaa Raatteentietä, todennäköisesti kohti länttä.

Erikoiseksi kuvan tekevät puurivistöt, jotka roikkuvat Raatteentien yllä kuin pyykit pyykkinarulla.

Historical Pics -tilillä on huimat 1,7 miljoonaa seuraajaa. Suurin osa kuvan kommentoijista hämmästelee outoa näkyä: mitä tässä oikein tapahtuu?

Sotahistorian professorin, kenraalimajuri (evp) Vesa Tynkkysen mukaan puut suojasivat liikennettä venäläisten ilmahyökkäyksiltä.

- Ei aikalainen olisi niitä tehnyt, jos niistä ei jotain iloa olisi ollut, Tynkkynen sanoo IS:lle.Kuvan alkuperäisen lähteen, SA-kuva-arkiston tietojen mukaan rajalla on venäläisten pystyttämä tähystystorni.

- Maastouttamisen, naamioimisen ja salaamisen takia niitä (kuusirivistöjä) on tehty. Ei tämä ole pelkästään suomalainen juttu. Uskon, että niitä ovat muutkin käyttäneet, Tynkkynen sanoo.

Kuvassa näkyvällä Raatteentiellä oli käyty puolitoista vuotta aiemmin talvisodassa 1939-1940 suomalaisten ja puna-armeijan välillä raju taistelu, jota pidetään talvisodan yhtenä käännekohtana.

Raatteentien taisteluissa kaatui talvisodassa eri arvioiden mukaan 7 000 - 14 000 venäläistä ja ukrainalaista sotilasta. Suomalaisia kaatui tai katosi noin 400.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt