Pedofiili pyrkii sosiaalialalle Tampereella - halusi tehdä kandidaattitutkielman seksuaalisesta aiheesta - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Pedofiili pyrkii sosiaalialalle Tampereella - halusi tehdä kandidaattitutkielman seksuaalisesta aiheesta

Opiskelukohun keskellä oleva, 1960-luvulla syntynyt mies on syyllistynyt yhteen Suomen rikoshistorian vakavimmista ja hirvittävimmistä seksuaalirikossarjoista.

10.11.2014 7:00

Vaasan hovioikeuden lainvoimaisen tuomion mukaan mies syyllistyi mm. törkeisiin lapsen seksuaalisen hyväksikäyttöihin ja törkeisiin raiskauksiin Keski-Suomessa sijaitsevassa kunnassa vuosina 2005-2008.

Mies esimerkiksi raiskasi raa'asti yhdessä avopuolisonsa ja toisen miehen kanssa naisen 3- ja 7-vuotiaat lapset.

Mies sai kymmenen vuoden ehdottoman tuomion. Hän on suorittanut tuomiostaan puolet ja on nyt ehdonalaisessa vapaudessa.

Viime vuoden syksyllä mies aloitti sosiaalitieteiden opiskelun Tampereen yliopiston yhteiskunta- ja kulttuuritieteiden yksikössä.

Kuohuttaa yliopistossa

Miehen opiskelu on aiheuttanut suurta keskustelua esimerkiksi netin keskustelupalstoilla. Mies on vaihtanut nimeään, mutta hänen henkilöllisyytensä ja rikoksen taustat ovat Tampereen yliopistossa melko laajasti tiedossa.

-Tilanne on kohtuullisen yleisessä tiedossa opiskelijoiden ja henkilökunnan keskuudessa. Asia ei ole helppo, koska opiskelussa voi tulla eteen hetkiä, jotka saattavat olla puolin ja toisin hankalia, kun tällaiset (rikolliset) teot ovat tiedossa, yhteiskunta- ja kulttuuritieteiden yksikön johtaja Risto Kunelius myöntää Ilta-Sanomille.

Hän kertoo, että miehen tilanteesta on keskusteltu muutamaan otteeseen tutkinto-ohjelman henkilökunnan ja joidenkin opiskelijoiden kanssa. Kunelius on käynyt keskusteluja lisäksi miehen itsensä kanssa.

Mies oli aikeissa tehdä kandidaattitutkielman tieteellisestä ja kulttuurisesta suhtautumisesta onanointiin, eli itsetyydytykseen.

Kunelius totesi, ettei miehen ollut soveliasta tehdä ehdotetun kaltaista tutkielmaa seksuaalisesta aiheesta taustojensa takia.

-Aiheella ei ollut, eikä ole sellaista tieteellistä arvoa, että sen kieltäminen rajoittaisi tieteellistä vapautta, Kunelius perustelee.

Mies AL:lle"Minulla on asiantuntemusta aiheesta"

Miehen opiskeluista uutisoi Aamulehti perjantaina. Mies kommentoi lehdelle, ettei hänen aihevalintansa tai taustansa ole ollut ongelmallinen.

-Minulla on asiantuntemusta aiheesta empiirisesti ja teoreettisesti, mies kommentoi Aamulehdelle sähköpostilla.

Miehellä on täysi oikeus opiskella sosiaalitieteitä Tampereen yliopistossa. Lakiin kirjatut säädökset määrittelevät, mille opintolinjoille ei voida ottaa sellaista opiskelijaa, jolla on rikostaustaa. Seksuaalirikoksista tuomitun miehen linjalla esteitä ei ole.

Jos mies valmistuu, hän voi toimia esimerkiksi sosiaali- ja mielenterveysalan asiantuntija- ja johtotehtävissä. Sen sijaan työskentely lasten ja nuorten parissa ei pitäisi onnistua, sillä työnantajan velvollisuutena olisi tarkistaa miehen tuomiot paljastava rekisteriote.

Miehen koulunkäynti uhkaa kuitenkin katketa. Ilta-Sanomien saamien tietojen mukaan häntä vastaan on nostettu uusi syyte törkeästä lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä. Epäilty teko on tapahtunut 1990- ja 2000-luvuilla.

Epäillyn rikoksen uhri on alle 16-vuotias. Hän on eri henkilö kuin miehen muissa rikostapauksissa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?