Ruotsin sukellusvenejahti: Suomalaisministerin kommentit nousivat ykkösuutiseksi

Julkaistu: , Päivitetty:

Puolustusministeri Carl Haglundin (r) kriittiset kommentit Ruotsin sukellusvenejahdista herättävät länsinaapurissa hämminkiä.
Useat ruotsalaiset tiedotusvälineet uutisoivat lauantaina Haglundin Svenska Ylelle antamista kommenteista.

Kommentit nousivat lauantaina illalla muun muassa Svenska Dagbladetin ja Aftonbladetin ykkösuutiseksi.

Haglund lausui Svenska Ylelle, että hän uskoo, että Tukholman saariston operaatio saattoi olla paha kolaus Ruotsin puolustusvoimien uskottavuudelle.

Haglund ei katso Ruotsin puolustusvoimien epäonnistuneen, mutta sanoo, että uskottavuuden kannalta olisi ollut hyvä löytää jotain.

 

Jos havaintoja ei voida todistaa, me emme aio järjestää farsseja.- Nyt jälkeenpäin on tärkeää, että kansa näkisi todisteita siitä, miksi operaatio aloitettiin ja mitä on epäilty. Muuten on olemassa riski, että herää keskustelua, joka kyseenalaistaa koko operaation, Haglund sanoi Svenska Ylelle.

-Jos havaintoja ei voida todistaa, me emme aio järjestää farsseja, Haglund myös sanoi.

Suomen puolustusministerin mukaan kaikki todisteet pitäisi esittää julkisesti, jotta kansa näkisi, että jahdin aloittamiseen oli perusteet.

- Ainakin minä tekisin niin, jos meillä Suomessa olisi samanlainen tilanne.

Länsinaapurissa Haglundin kommentit tulkittiin arvosteluksi. Useat ruotsalaiset mediat otsikoivat Suomen puolustusministerin arvostelevan naapurimaan tapaa hoitaa operaatio.

Ruotsin oman puolustusministerin Peter Hultqvistin mukaan Ruotsi on toiminut uskottavasti, eikä puolustusvoimien maine ole vahingoittunut.

Jättioperaatio päättyi perjantaina


Ruotsin puolustusvoimat ilmoitti perjantaina lopettavansa operaation, joka jatkui Tukholman saaristossa viikon ajan.

Tähän mennessä ei ole esitetty konkreettisia todisteita vieraasta vedenalaisesta toiminnasta.

Ruotsin puolustusvoimien mukaan viikko sitten havaittu "vieraan vallan" sukellusvene on nyt poistunut Ruotsin aluevesiltä.

- Tilanne oli todellinen. On täysin tuomittavaa, että joku taho rikkoi tällä tavoin alueellista koskemattomuuttamme, puolusteli massiivisia etsintätoimia kontra-amiraali Anders Grenstad tiedotustilaisuudessa perjantaina aamupäivällä.

Grenstadin mukaan etsittävä kohde ei ollut "konventionaalinen", eli tavanomainen sukellusvene.

- Havaintopaikkojen vedensyvyys ei ole riittävä isoille sukellusveneille. Siksi voimme sulkea pois mahdollisuuden perinteisestä sukellusveneestä.

- Itse olen sitä mieltä, että kyseessä oli pienempi alus.

Operaatio aloitettiin viime viikon perjantaina yksityishenkilöltä tulleen havainnon perusteella.

- Saimme viikon aikana yhteensä kolme näköhavaintoa: kaksi perjantaina ja yksi sunnuntaina. Tämä on enemmän kuin vastaavissa etsinnöissä 1980- ja 90-luvuilla, perjantain tiedotustilaisuudessa kerrottiin.

-Yhteensä meille kertyi viisi uskottavaa havaintoa. Lisäksi meidän täytyy analysoida omia teknisiä havaintojamme. Se on vaativaa työtä, jonka parissa on useita henkilöitä kiinni. On tärkeätä tutkia tiedot järjestelmällisesti.

Yhteensä puolustusvoimat sai viikon aikana yli 250 havaintoa tai etsintään liittyvää yhteydenottoa siviilihenkilöiltä.

Puolustusvoimat veti perjantaina pois etsinnöistä suurimman osan kalustostaan ja sotilaista takaisin laivastotukikohtiin. Grenstadin mukaan vielä pieni joukko jatkaa tapahtumaan liittyviä tarkistuksia.

Viikon mittaan kerätyn aineistoin analysointi kestää vielä pitkään.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt