Julkkispoliisi Marianne Kiukkoselle 2400 euron sakot

Julkaistu:

Poliisit-tv-sarjasta ja fitness-urheilusta tunnettu vanhempi konstaapeli Marianne Kiukkonen tuomittiin Helsingin käräjäoikeudessa sakkoihin virkavelvollisuuden ja virkasalaisuuden rikkomisista sekä kahdesta henkilörekisteririkoksesta.
Rangaistukseksi käräjäoikeus langetti 60 päiväsakkoa, joista kertyi 2400 euron sakot. Lisäksi Kiukkonen tuomittiin korvaamaan yhteensä 1200 euroa kärsimyskorvauksia kolmelle uhrille, joiden tietoja hän oli perusteetta urkkinut poliisin tietojärjestelmistä.

Kaikki teot tapahtuivat kesäkuussa 2012. Ensimmäisessä tapauksessa Kiukkonen oli hakenut poliisin Patja-järjestelmästä tietoja naisesta, joka riiteli hänen silloisen avopuolisonsa kanssa.

Toisessa tapauksessa Kiukkonen kertomansa mukaan pyrki auttamaan rikoksesta epäiltyä tuttavamiestä, jolla oli ex-kumppaninsa kanssa huoltajuuskiista.

Käräjäoikeuden mukaan Kiukkosella ei ollut kummassakaan tapauksessa virkatehtäviin perustuvaa oikeutusta salaisten tietojen katseluun. Poliisin salaisten rekisterien käyttö on sallittua ainoastaan virka- tai työtehtävissä.

Kiukkosen kohdalla urkinta liittyi oikeuden mukaan henkilökohtaisiin asioihin tai rikosepäilyyn, jonka selvittäminen ei mitenkään hänelle kuulunut.

Oikeuden mukaan Kiukkosen menettely on omiaan vähentämään luottamusta viranomaistoiminnan asianmukaisuuteen ja laillisuuteen. Jälkimmäisessä tapauksessa Kiukkonen lisäksi vaaransi esitutkinnan ja sen puolueettomuuden.

Kiukkonen kiisti syytteet oikeudessa. Hän myönsi katsoneensa tietoja, mutta piti tekojaan moraalisesti oikeutettuina. Käräjäoikeuden tuomiosta voi vielä valittaa hovioikeuteen.