Arandan kapteeni venäläisten häirinnästä: ”Se oli kumma juttu, aluksella oli joku hälytys" - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Arandan kapteeni: ”Se oli kumma juttu, aluksella oli joku hälytys"

Venäläinen sota-alus häiritsi kahdesti Suomen ympäristökeskuksen omistaman Arandan liikkumista kansainvälisillä vesialueilla elo- ja syyskuussa.

Venäläinen sotalaiva tuli aivan Arandan viereen.­

11.10.2014 21:26 | Päivitetty 11.10.2014 22:11

Jälkimmäisellä kerralla merentutkimusalus Arandan kapteenina toimi Satu af Ursin. Hän koki venäläistoiminnan oudoksi.

Af Ursin kertoo Ilta-Sanomille, että välikohtaus tapahtui 2. syyskuuta, kun Aranda oli menossa näytteenottopisteelle kansainvälisellä merialueella Gotlannin itäpuolella.

Tapaus sai alkunsa, kun Arandan läheisyyteen tuli venäläinen helikopteri, jota Arandan miehistö luuli ensin harjoitusta tekeväksi pelastushelikopteriksi. Kyljessä olleet tunnukset kuitenkin paljastivat sen Venäjän asevoimien helikopteriksi.

Helikopteri kääntyi kohti kauempana ollutta alusta, joka myöhemmin osoittautui venäläiseksi sota-alukseksi.

- Ensimmäinen ajatus oli se, että mistä tässä on kysymys. Tulin ulos komentosillalle, kun perämies soitti. Me heiluttelimme kättä ja he lensivät ihan totisina. Emme ymmärtäneet ollenkaan, mistä oli kysymys, Af Ursin kertoo Ilta-Sanomille.

 Ne ovat tulleet myös katsomaan meitä, mutta ei kyllä näin läheltä kuin venäläislaiva.

Helikopteri laskeutui laivan kannelle ja lähti liikkumaan kohti Arandaa. Pian helikopteri nousi uudelleen ilmaan. Se kaarsi jälleen Arandan läheisyyteen. Tällä kertaa Arandaa kuvattiin kopterista käsin. Tämän jälkeen helikopteri laskeutui jälleen venäläislaivan kannelle.

Jatkoi kohti

Laiva puolestaan suuntasi kohti Arandaa ja ohitti tämän hyvin läheltä, Af Ursinin arvion mukaan noin 30 metrin päästä. Aranda piti tilanteesta huolimatta suuntansa ja vauhtinsa.

- Ei ole tyypillistä, että tullaan noin läheltä, sillä merellä on kuitenkin paljon tilaa.

- Se oli kumma juttu. Aluksella oli joku hälytys päällä, me kuulimme selvästi sen, kun siellä piipitti joku. Iso osa venäläisen laivan miehistä oli myös kannella. Emme nähneet heillä kuitenkaan aseita. Emme myöskään tehneet mitään, kun ei meihin oltu millään tavoin kontaktissa, Af Ursin kertoo.

Arandassa oli ruotsalaistutkijoita, mutta suomalainen miehistö. Af Ursin kertoo, että ruotsalaistutkijat säikähtivät tilannetta. Hän toteaa, että myös osa miehistöstä säikähti tilannetta.

- Itse en pitänyt tätä henkilökohtaisesti uhkana, koska on meidän ympärillä ollut aiemmin aluksia lähettyvillä. Ne ovat tulleet myös katsomaan meitä, mutta ei kyllä näin läheltä kuin venäläislaiva. Ihmetytti ainoastaan, mistä oli kysymys, Af Ursin sanoo.

Raportoitiin viime viikolla

Hän kertoo, että tapauksesta raportoitiin Suomen ympäristökeskukselle viime viikolla, kun se kysyi asiasta. Tapauksista on toimitettu raportti valtioneuvoston kansliaan.

- Emme kokeneet, että se oli vaaratilanne, Af Ursin perustelee sitä, miksei asiasta raportoitu aiemmin. Eduskunnan ulkoasiainvaliokunnan varapuheenjohtaja Pertti Salolaisen (kok) mukaan asiasta olisi pitänyt olla välittömästi suomalaisviranomaisiin ja viranomaisten ulkoasiainvaliokuntaan yhteydessä. Salolainen sai kuulla asiasta vasta tänään medioiden välityksellä.

- Tämä on semmoinen asia, että aivan välittömästi tapahtumien tapahduttua asiasta olisi pitänyt ilmoittaa suomalaisille viranomaisille ja ulkoasiainvaliokunnalle. Valiokunnalle kuuluu kaikki tämmöinen ulkopolitiikkaan ja Suomen turvallisuuteen perustava tieto. Se on perustuslaissakin taattu, Salolainen kertoi Ilta-Sanomille aiemmin tänään.

UM: Tiedot huolestuttavia

Ulkoministeriön mukaan alustavat tiedot tapauksesta ovat huolestuttavia, mutta se ei selvitä tapahtumia kansainvälisellä merialueella.

- Mikäli tämä vaatii toimia Venäjän suuntaan, sellaisiin ryhdytään, ministeriö kommentoi sunnuntaina STT:lle antamassaan lausunnossa.

Puolustusministeri Carl Haglund (r) viestitti Ylen uutisille avustajansa välityksellä, että Venäjän viranomaisilta tulisi pyytää asiasta selvitys.

Venäläinen helikopteri kuvattuna Arandalta.­

Venäläinen sota-alus kuvattuna Arandalta.­

Tutkimusalus Aranda kuvattuna Helsingissä vuonna 2009.­

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?