Atte Kaleva: "Jihadistinen terrori on viimeistään nyt osa Suomea"

- Ikävä kyllä tämä kertoo ainakin minulle, että radikaali islam ja jihadistinen terrori ovat viimeistään nyt osa suomalaista yhteiskuntaa ja Suomea, sanoo terrorismitutkija Atte Kaleva.

9.10.2014 20:35

Hän viittaa krp:n terrorismirikostutkinnaan lisäksi myös käynnissä olevaan oikeudenkäyntiin Somalian Al-Shabaabin rahoittamisesta.

- Keskustelu islamista on aika polarisoitunutta meillä ja Euroopassa. Suomessakin oli lahkoja kuten kartanolaisuus ja åkerblomilaisuus 1900-luvun alussa, mutta nyt ongelma kiertyy islamin ympärille, Kaleva sanoo.

- Ja ongelmallista on se, ettei voida puhua tästä juurisyystä, islamin uskosta, joka toimii vähintään katalyyttina, eikä siitä, että monet islamin uskonoppineet tietyllä tavalla, eivät ehkä hyväksy, mutta eivät tuomitse terroria riittävän voimakkaasti.

Kaleva kertoo tuntevansa tapauksia, joissa julkisuudessa tuomitaan terroriteot kauheuksiksi, mutta suljettujen ovien takana ylistetään, kuinka veljet ovat luomassa Somaliassa islamilaista yhteiskuntaa ja että heitä pitää tukea, vaikka keinot ovatkin radikaaleja. Eetos on, että rapatessa roiskuu.

- Samoin Isisin kalifaatin luominen koetaan niin pyhänä, että hyväksytään ylilyönnit. Pitäisi puhua tästä hiljaisesta tai piilotetusta hyväksynnästä. Siitä pitäisi puhua muslimiyhteisön itsensä ja niin, että kantaväestö voi osallistua keskusteluun – kuitenkaan tuomitsematta kaikkia muslimeja terroristeiksi, mitä ajattelua edustaa toinen puoli polarisoitunutta keskustelukulttuuria, Kaleva sanoo.

Hän ei yllättynyt, että epäiltyinä on myös niin sanottuja käännynnäisiä.

- Se vahvistaa trendiä. Usein on havaittu käännynnäisten olevan radikaalimpia ja mustavalkoisempia kuin syntymästä asti tiettyyn uskontoon ja kulttuuripiiriin kasvaneet.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?