Kotimaa

Täällä sijaitsee nuuska-Suomi - katso kartasta, missä nuuskaa käytetään eniten

Julkaistu:

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen mukaan nuorten nuuskaamisessa on merkittäviä alueellisia eroja.
THL:n mukaan nuoret ovat alkaneet 2000-luvulla käyttämään nuuskaa yhä enemmän yhdessä savukkeiden kanssa.

Erityisesti nuuskan ja tupakan yhteiskäyttö näkyy ammattikouluissa, joissa ensimmäistä tai toista vuottaan opiskelevista pojista 15 prosenttia nuuskaa satunnaisesti päivittäisen tupakoinnin rinnalla.

Yhteiskäyttö on lisääntynyt myös lukiolaisten ja yläkoululaisten poikien keskuudessa. Pelkän nuuskan käyttö sen sijaan on melko vähäistä. Tytöillä nuuskan käyttö on harvinaista sekä tupakoinnin rinnalla että ilman.

THL:n keräämät tiedot ovat peräisin joka toinen vuosi tehtävästä kouluterveyskyselystä. Lue lisää aiheesta täältä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Aiemman tutkimuksen mukaan aikuisista miehistä nuuskaa käyttää päivittäin 2,9 prosenttia ja satunnaisesti 3,8 prosenttia. Tyttöjen lailla myös aikuisten naisten nuuskaaminen on hyvin harvinaista.

Saatavuus ja kulttuuri
vaikuttavat käyttöön


THL:n mukaan nuorten nuuskaaminen vaihtelee suuresti alueittain. Yleisintä nuorten nuuskaaminen on Lapissa ja rannikkoalueilla.

THL:n asiantuntijan Hanna Ollilan mukaan alueellisten erojen taustalla on useampia syitä.

- Nuuskan saatavuus on yksi tekijä.  Sitten voi olla kulttuurillisiakin syitä. Joillakin alueilla nuuska on kuulunut enemmän osaksi sitä käytettyjen tupakkatuotteiden kirjoa, kun taas toisilla alueilla se ei ole oikein missään vaiheessa sitä ollut, Ollila kertoo.

Nuuskaa kulkeutuu Suomeen erityisesti Ruotsista. Lapissa Tornion ja Haaparannan seutu on yleinen reitti, jota kautta sitä tuodaan. Yhä yleisemmin nuuskaa kuljetetaan Suomeen myös itärajan takaa. Myös Venäjältä hankitaan ruotsalaista nuuskaa.

Eniten nuuskaa
käytetään Lapissa


Nuuskan myynti on Suomessa kielletty, mutta sitä saa tuoda maahan omaa käyttöä varten ulkomailta.

Nuorten nuuskaaminen on viime vuosina lisääntynyt muun muassa Lapissa sekä itärajan tuntumassa Kymenlaakson ja Etelä-Karjalan alueella.

Nuoret käyttävät oppilaitoksesta riippumatta nuuskaa eniten Lapissa. Peruskoulun 8.–9.-luokkalaisten poikien kohdalla päivittäinen nuuskan käyttö on vähäisintä maan keskiosissa.

Ammattiin toista tai ensimmäistä vuottaan opiskelevat pojat nuuskaavat puolestaan vähiten Pohjois-Karjalassa. Lukion ensimmäistä luokkaa käyvät pojat käyttävät nuuskaa vähiten Keski-Pohjanmaalla ja Etelä-Savossa.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt