14 000 opiskelijaa joutuu selittämään tekemisiään Kelalle

Julkaistu:

Kansaneläkelaitos lähettää tänä vuonna selvityspyynnön opintojen etenemisestä noin 14 000 opiskelijalle.
Selvityspyyntö lähetetään, jos lukuvuoden aikana ei ole kertynyt jokaisena tukikuukautena vähintään viittä opintopistettä.

Lähetettävien pyyntöjen määrä on laskenut viime vuodesta 1 500:lla, mutta niiden määrän ennustetaan jälleen lähtevän nousuun elokuun alussa voimaan tulleiden uusien sääntöjen takia.

- Tänä lukuvuonna opiskelijan täytyy viiden opintopisteen kuukausimäärän lisäksi saada kaksikymmentä opintopistettä vuodessa, vaikka käyttäisi vain yhden kuukauden opintotukea, Kelan pääsuunnittelija Ilpo Lahtinen kertoo. 

Lahtisen mukaan pyrkimyksenä on viestittää opiskelijoille, että opintotuki on tarkoitettu päätoimiseen opiskeluun. Suomen Ylioppilaskuntien Liitosta (SYL) uusi määräys saa tylyn tuomion.

- Kyseessä on turha päällekkäinen sääntely. Tämä on erityisen hankala sääntö niille, joilla äkillinen elämäntilanteen muutos estää opiskelun väliaikaisesti, sanoo SYL:in hallituksen jäsen Marko Rosenholm.
Turun yliopistossa maantiedettä opiskelevat Jenna Porvari ja Milla Martikainen pohtivat, että esimerkiksi kotona lasta hoitavan äidin voi olla jatkossa mahdotonta opiskella edes muutamaa kuukautta.

- Näkisin myös täysin mahdolliseksi, että itselläni näin graduntekovaiheessa tästä voisi tulla ongelmia. Gradua tehdessä opintopisteitä ei tule säännöllisesti, vaan kerralla paljon, Martikainen toteaa.

Vain harva takaisinperintään


Viime vuonna noin kolmannekselta selvityspyynnön saaneista katkaistiin opintotuki vuoden vaihteessa. Kelan Lahtinen kertoo toivovansa, että kampuksilla jo tiedettäisiin opintotukeen liittyvät käytännöt melko hyvin.

- Tästä lähetettävien selvityspyyntöjen määräkin toivottavasti kertoo. Myös yliopistoilla on tehty paljon toimia opintojen jouduttamiseksi, Lahtinen sanoo.

Vain 2,6 prosenttia selvityspyynnön saaneista joutui viime vuonna maksamaan tukea takaisin. Martikainen ja Porvari kertovat, että opintotuen muutoksista tiedotetaan yliopistolla hyvin.

- Tiesin tästäkin muutoksesta etukäteen. Tosin se ei enää koske minua, koska opintotukikuukauteni loppuivat syyskuussa, graduaan tekevä Porvari naurahtaa.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt