Tuomioja revittelee päiväkirjoissaan: tylyä tekstiä Ahtisaaresta - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Tuomioja revittelee päiväkirjoissaan: tylyä tekstiä Ahtisaaresta

Julkaistu: 30.9.2014 10:00, Päivitetty 30.9.2014 12:52

Ulkoministeri Erkki Tuomioja (sd) tarjoaa terävää ja piikikästäkin havainnointia politiikasta ja poliitikoista tänään julkistetussa "Siinä syntyy vielä rumihia – poliittiset päiväkirjat 1991-1994" –uutuuskirjassaan.

Päiväkirjat osuvat kiintoisaan ajanjaksoon. Tuomioja palaa eduskuntaan vuoden 1991 vaalissa, jossa Sdp kokee kovia ja joutuu oppositioon, pian myös johtajuuskriisiin. Suomen talous ajaa täysillä päin seinää. Paavo Lipponen (sd) nousee lopulta johtamaan puoluetta 1993 ja Martti Ahtisaaresta tulee presidentti 1994. Molempia Tuomioja kommentoi harvinaisen kriittiseen sävyyn. Osansa saavat monet muutkin, kuten Pertti Paasio.

Tuomioja kertoo kirjansa esipuheessa, että hänen muistiinpanomerkintänsä ovat tuoreita, yleensä samana päivänä kirjattuja. Ehkä siksi hän vähän tasoittelee esipuheessaan.

"Mielipiteeni ja arvioni ovat monista asioista kokemuksen, tiedon ja toivottavasti myös ymmärryksen kertymisen myötä muuttuneet. Sama koskee myös henkilöistä tekemiäni arvioita ja kommentteja. Olen kunnioittanut tällaisten merkintöjen autenttisuutta."

Tuomioja vakuuttaa, ettei ole korjannut sanomisiaan jälkikäteen.

"Tähän olen pitäytynyt, vaikka monet hetken tunnelmissa tehdyt arvioni muista henkilöistä ovat myöhemmin voineet muuttua aivan toisenlaisiksi. Ymmärrän, että tällaiset merkinnät voivat kertoa yhtä paljon tai enemmän itsestäni kuin muista." Ilta-Sanomat poimi mielenkiintoisia kohtia Tuomiojan uutuuskirjasta. Tiistai 1. tammikuuta 1991

"Vuosi alkaa taas (Mauno) Koiviston lattean puheen kuuntelun merkeissä."

Torstai 10. tamikuuta 1991

"Koiviston kanta pakolaisiin on pidättyvä ja Baltian pyrkimyksiin nähden suorastaan kylmäkiskoinen kovin perinteissävyisine toteamuksineen, että meidän ei tule puuttua N-liiton sisäisiin asioihin."

Sunnuntai 17. maaliskuuta 1991

"Kaksi asiaa on ainakin varmaa: sinipuna ei jatka eikä Sorsasta tule pääministeriä, molemmista voimme iloita."

Tiistai 14. toukokuuta 1991"Käyn välillä kaupungintalolla, sitten klo 17 kokoomuksen ja SDP:n eduskuntaryhmien puheenjohtajien neuvottelutapaaminen kokoomuksen ryhmähuoneessa. Mukana Kermit ja Vappunaamari eli (Kimmo) Sasi ja [Ben] Zyskowicz kok:sta, meiltä Kalliomäki, Jaakonsaari, Kari Laitinen ja minä."Sunnuntai 19. toukokuuta 1991

"Soitan Jouni Backmanille Savonlinnaan ja keskustelen pj- ja ylim. puoluekokousasiasta. Jouni sanoo Paasion aseman koko ajan heikkenevän ja ongelmana olevan, että Paasio ei itse lainkaan ymmärrä tai näe tilannetta."

Perjantai 24. toukokuuta 1991"Illalla Presidentinlinnassa (Vaclav) Havelin vierailun juhlaillalliset. Olen ensimmäistä kertaa mukana tällaisissa pippelöissä eilen ostetussa uudessa smokissa, mutta en usko ihan pian uudelleen vaivautuvani (tai että minua yritettäisiinkään vaivata). Kokemus tämäkin."

Lauantai-torstai, 6.-11. heinäkuuta

"Käymme ennen tilaisuutta moikkaamassa Juicea hänen huoneessaan. Juice ei nykyään kaljalla käy, mutta viinipullo oli kyllä pöydällä tyhjenemässä. Juicen rankka keikkakiertue on edennyt vähän yli puoliväliin - tänään hänellä on kahdeksas esiintymisilta- ja hän vaikuttaa todella väsähtäneeltä ja lösähtäneeltä, mutta kun keikka sitten alkaa on hän ja bändi kuitenkin erinomaisessa vedossa."

Lauantai 10. elokuuta 1991"Kunnallisjärjestön juhlassa (Eurajoella) kunnan rantamajalla on yli kuusikymmentä ihmistä ja tunnelma ihan kiva. Alle nelikymppisiä on joukossa tavanomaiset 3–4 – tarkistan tämän kysymällä yleisöltä, kuten tapani on – joista yksi alle 30-vuotias valtuutettu jolla on tilaisuudessa puhe, mutta henkiseltä rakenteeltaan ja ajatuksiltaan sosialidemokraatiksi kotona kasvamista ja ryhmäkuria korostava tyttö on jo syntyessään ollut eläkeläinen."

Torstai 5. syyskuuta 1991"Puoluekokouksen ajankohdasta käydään melkein kolmetuntinen keskustelu, jonka avaa Paasio pitkällä ja aika pateettisella puheenvuorolla. Hän puolustaa itseään huonoa esiintymiskykyään ja velttoa johtamistapaansa koskevia syytöksiä vastaan – osin niitä juuri vahvistaen – ja vetoaa henkilökohtaisesti puoluetoimikuntaan, jotta se asettuisi hänen esittämänsä vanhoille edustajille marraskuussa pidettävän puoluekokouksen kannalle."

Keskiviikko 30. lokakuuta 1991"Lounas (Mauno) Harmon kanssa. Hän kertoo Esko Seppäsen ihmetelleen, miten Kauko Juhantalolla tuntuu olevan aikaa liki päivittäin käydä yhdeksältä eduskunnan saunassa ja istuskella siellä hevoskauppoja hieromassa, mikä Harmon mukaan voi selittää sitä että J. on ylivoimaisesti vähiten ministeriössä näkynyt ministeri talon kollektiivisen muistin mukaan.”Torstai 14. marraskuuta 1991

"Puoluetoimikuntaan tulen tunnin myöhässä, mutta en mitään menettäneenä, poliittinen keskustelu on vielä harhailevampaa ja johtolangattomampaa kuin yleensä. Pahinta tänään on melkeinpä Matti Puhakka, jonka pitkät katkerat saarnanuotilla esitetyt vuodatukset tuntuvat kiusaavan kaikkia."

Keskiviikko 4. joulukuuta 1991"Iltapäivällä Suomen Kuvalehden 75-v. vastaanotolla juttelen mm. Pentti Linkolan kanssa, joka suhtautuu minuun ihan ystävällisesti vaikka harmitteleekin ranteeni katkenneen koripallossa eikä jonkun voimajohdon räjäytysyrityksessä. En viitsi kysyä paljonko voimajohtoja hän itse on viime aikoina räjäytellyt."

Tiistai 17. joulukuuta 1991

"Täysistunnossa pari tuntia äänestyksiä yhteen menoon. Monissa verolaeissa Paavo Lipposen muusta ryhmästä poikkeava sooloilu – aina suurituloisten hyväksi herättää kummastusta."

Torstai 2. tammikuuta 1992

"Vasta aamulla havaitsen lehdestä että kas, presidenttihän on eilen pitänyt uudenvuoden puheen. Siinä hän on peräänkuuluttanut kansalaiskeskustelua EY-jäsenyydestä, mutta jättänyt edelleen oman kantansa asiaan suoraan ilmaisematta."

Maanantai, 19. huhtikuuta, 1993

"Kun tilaisuuden avannut Kimmo Kiljunen kysyy tilaisuuden jälkeen mitä mieltä olen [Ahtisaaresta], niin totean että eihän hän tietenkään ole esim. minun veroiseni ehdokas, mutta kuitenkin hyväksyttävin niistä jotka voivat tulla valituksi."

Perjantai, 30. huhtikuuta, 1993

"Kiusallista kun ei tule äkkiseltään mieleen milloin oma ehdokkaani [Ahtisaari] olisi viimeksi lausunut jotain sellaista jonka olisin kokenut innostavana, eikä vain hävettäviä latteuksia."

Perjantai 4. kesäkuuta 1993

"Kahdelta käydään pj:n vaaliin. Halonen on koko eilisillan ja tämän aamun tuskaillut kieltäytyäkö Kalliomäen hyväksi vaiko ei. En ole häntä siihen painostanut, mutta kyllä maininnut sen riskin että mitä isompi kaula Lipposella on 1. äänestyksessä seuraavaan nähden, sen enempi niitä joihin voi vaikuttaa halu olla voittajan puolella. Hän ei sittenkään kieltäydy, mutta ei sillä mitään vaikutusta ollut, sillä 1. äänestyksen tulos jo ratkaisee: Lipponen 190, Kalliomäki 110, Louekoski 34 ja Halonen 14 ääntä. Näin painajaiseni, jota olin jo kasvavassa määrin osannut pelätä, todella toteutuu."

"Painun heti tuloksen kuultuani kotiin ja kymmenen km:n lenkille puhaltamaan pahimmat paineet ulos, taidan välillä melkein huutaen kiroillakin. Kiroilun kohde olen myös minä itse siltä osin, että olin itse panemassa liikkeelle Paasion syrjäyttämistä ylim. puoluekokouksessa osaamatta aavistaa, että tässä on tulos."

Lauantai 2. tammikuuta 1994

"Tänään ilmestyneessä IS:ssa on taas uusin presidenttigallup. Sen tulokset ovat sellaisia että miettii, riittääkö Ruotsiin muutto vaalien jälkeen vai täytyykö lähteä vielä kauemmaksi. Kärjessä ovat Ilaskivi, Ahtisaari, Sorsa ja Rehn, tässä järjestyksessä niin, että näillä näkymin Ahtisaari on ainoa joka nyt voisi toisella kierroksella lyödä Ilaskiven.

Lauantai 26. maaliskuuta 1994

"Ahtisaaren hovinmuodostus on alkanut. Eilen on Mäntyniemessä ollut suorana televisioitu jazz-konsertti jossa kutsuvieraina ovat pällistelleet lehden mukaan tyyppejä kuten Koski, Donner, Korpinen, Antti Raivio, Lipponen, Ilkka Suominen, Lasse Liemola (!) yms. Silläkin uhalla että tämä tulkittaisiin happamia–sanoi–kettu–pihlajanmarjoista -reaktioksi olen tyytyväinen, etten ole ollut kutsulistalla."

Erkki Tuomioja ja Tarja Halonen eduskuntavaalivalvojaisissa Sdp:n puoluetoimistossa 17.3.1991. Molemmat menivät läpi. Tuomioja on Helsingissä demarien ääniharava 9644 äänellään, mutta Sdp koki vaalissa kovia. Kahdeksan paikkaa lähti ja edessä oli oppositio. Sinipuna vaihtui porvarihallitukseen. "Pistäydyin myös puoluetoimistolla, joa tunnelma vieläkin matalammalla (kuin Helsingin työväenyhdistyksessä). (Aimo) Kairamokin kättelee velvollisuudentuntoisesti, mutta ei malta olla heittämättä, että 'sinunhan piti saada 20 0000 ääntä', mihin minun on helppo vastata 'ei näillä listoilla'.

Erkki Tuomioja ja Tarja Halonen eduskuntavaalivalvojaisissa Sdp:n puoluetoimistossa 17.3.1991. Molemmat menivät läpi. Tuomioja on Helsingissä demarien ääniharava 9644 äänellään, mutta Sdp koki vaalissa kovia. Kahdeksan paikkaa lähti ja edessä oli oppositio. Sinipuna vaihtui porvarihallitukseen. "Pistäydyin myös puoluetoimistolla, joa tunnelma vieläkin matalammalla (kuin Helsingin työväenyhdistyksessä). (Aimo) Kairamokin kättelee velvollisuudentuntoisesti, mutta ei malta olla heittämättä, että 'sinunhan piti saada 20 0000 ääntä', mihin minun on helppo vastata 'ei näillä listoilla'.

Sdp:n kansanedustaja Erkki Tuomioja Eduskuntatalon edessä elokuussa 1991.

Sdp:n kansanedustaja Erkki Tuomioja Eduskuntatalon edessä elokuussa 1991.

Tuomioja esittelemässä kirjaansa Europe and the Nordic Fringe 12.12.1991.

Tuomioja esittelemässä kirjaansa Europe and the Nordic Fringe 12.12.1991.

Erkki Tuomioja lenkillä joulukuussa 1992.

Erkki Tuomioja lenkillä joulukuussa 1992.

Sdp:n puheenjohtaja Ulf Sundqvist saapuu puoluetoimikunnan kokoukseen kannoillaan Erkki Tuomioja helmikuussa 1993. Kokous käsitteli STS-pankin asioita ja Sundqvistin liiketoimia siellä. Kokous antoi tukensa puheenjohtaja Sundqvistille.

Sdp:n puheenjohtaja Ulf Sundqvist saapuu puoluetoimikunnan kokoukseen kannoillaan Erkki Tuomioja helmikuussa 1993. Kokous käsitteli STS-pankin asioita ja Sundqvistin liiketoimia siellä. Kokous antoi tukensa puheenjohtaja Sundqvistille.

Tuomioja Sdp:n puoluekokouksessa 3.6.1993.

Tuomioja Sdp:n puoluekokouksessa 3.6.1993.

Martti Ahtisaaren vaalityöryhmän kokous Helsingin työväentalolla syyskuussa1993. Kuvassa ovat Heikki S. von Hertzen (vas.), Kati Peltola (kesk.) ja Erkki Tuomioja (oik.).

Martti Ahtisaaren vaalityöryhmän kokous Helsingin työväentalolla syyskuussa1993. Kuvassa ovat Heikki S. von Hertzen (vas.), Kati Peltola (kesk.) ja Erkki Tuomioja (oik.).

Martti Ahtisaari ja Erkki Tuomioja vuonna 1993.

Martti Ahtisaari ja Erkki Tuomioja vuonna 1993.

Tuomioja kirjansa Kukkaisvallasta Kekkosvaltaan julkistamistilaisuudessa lokakuussa 1993.

Tuomioja kirjansa Kukkaisvallasta Kekkosvaltaan julkistamistilaisuudessa lokakuussa 1993.

Sdp:n kansanedustaja Jouni Backman keskustelee puoluetoverinsa Erkki Tuomiojan kanssa eduskunnassa 8.10.1993.

Sdp:n kansanedustaja Jouni Backman keskustelee puoluetoverinsa Erkki Tuomiojan kanssa eduskunnassa 8.10.1993.

Väittelyssä 7.10.1994 Tuomioja (oik.) puolustaa Suomen EU-jäsenyyttä ja tohtori Risto Volanen vastustaa sitä.

Väittelyssä 7.10.1994 Tuomioja (oik.) puolustaa Suomen EU-jäsenyyttä ja tohtori Risto Volanen vastustaa sitä.

EU-kriitikoiden infossa 12.10.1994 Erkki Tuomiojan rinnassa on perinteisen rauhanmerkin päällä keltainen nappi, jossa lukee "NO JAA". Näitä merkkejä teetettiin Rauhanasemalla vain muutama kappale Tuomiojan omaan käyttöön.

EU-kriitikoiden infossa 12.10.1994 Erkki Tuomiojan rinnassa on perinteisen rauhanmerkin päällä keltainen nappi, jossa lukee "NO JAA". Näitä merkkejä teetettiin Rauhanasemalla vain muutama kappale Tuomiojan omaan käyttöön.