Tutkimusjohtaja: "Sankarieläkkeestä" voi tulla hyvin houkutteleva - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Tutkimusjohtaja: "Sankarieläkkeestä" voi tulla hyvin houkutteleva

Raskasta työtä tehneille suunnitellusta työuraeläkkeestä saattaa tulla yleinen tapa jättäytyä eläkkeelle, arvioi Helsingin yliopiston tutkimusjohtaja Roope Uusitalo.

26.9.2014 17:28 | Päivitetty 26.9.2014 18:27

– Näyttää siltä, että työuraeläke on huomattavan edullinen vaihtoehto eläkkeelle jääville, koska se tulee olemaan tapa jäädä eläkkeelle ennen virallista eläkeikää ilman, että eläkkeeseen tehdään mitään varhennusvähennyksiä, Politiikan ja talouden tutkimuksen laitoksen tutkimusjohtajana työskentelevä Uusitalo sanoo.

Hän muistuttaa, että eläkeratkaisussa ei tällä hetkellä määritellä, mitä raskas työ tarkoittaa. Hänen mukaansa on myös epäselvää, sidotaanko työuraeläke elinajanodotteeseen.

Uusitalo korostaa, että seuraavaksi tarvitaan riippumattomia laskelmia siitä, miten eläkeuudistus vaikuttaa. Esimerkiksi sitä, heikentääkö uudistus korkeasti koulutettujen asemaa, on vielä vaikea sanoa.

Uusitalo ei kuitenkaan allekirjoita Akavan väitettä, jonka mukaan korotettu karttuma juuri ennen eläkkeelle jäämisen alaikärajaa kannustaisi työurien pidentämiseen. Akava olisi halunnut korotetun karttuman viimeisille työvuosille. Nykyisessä järjestelmässä korotettua karttumaa saavat 53–62-vuotiaat työssäkäyvät.

– Akavan väite on osittain hassunkurinen. Kun meillä on liukuva eläkeikä, niin ainut paikka, missä työurien jatkamiseen voidaan kannustaa, on se ikkuna, missä ihmiset saavat itse valita eläkeikänsä, Uusitalo sanoo.

Tämä tarkoittaa sitä, että vasta 65-vuoden jälkeinen karttuma, joka tulevaisuudessa tunnetaan nimellä lykkäyskorotus, kannustaa työurien pidentämiseen.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?