Kotimaa

Joku häiritsee Ilmatieteen laitoksen tutkaa: "Tämä on piikki lihassa"

Julkaistu:

Ilmatieteen laitoksen säätutkaan ilmestyy toisinaan häiriö, joka näkyy viivamaisena Helsingin ja Tallinnan välillä.
IS:n lukija havaitsi sunnuntaina, että Ilmatieteen laitoksen säätutka näytti kummallista kuvaa. Tutkan kuva näytti suoraa viivaa Helsingin ja Tallinnan välillä, ja sama ilmiö toistui vielä muutaman tunnin kuluttua.

Ilmatieteen laitoksella ilmiö on huomattu, ja siitä ollaan harmissaan.

- Tätä on nyt esiintynyt useamman kerran, ja kesän mittaan tilanne on tuntunut pahenevan, vanhempi tutkija Harri Hohti valittelee.

Hohti epäilee häiriön aiheuttajaksi viallista tai laitonta laitetta.

- Siinä on kyse jostakin mikroaaltolähettimestä, joka luultavasti on laiton - eli se vuotaa mikroaaltotaajuuksia juuri sillä taajuusalueella, josta meidän tutkamme mittaa.

Minkälaisesta laitteesta käytännössä voi olla kyse?

- Tyypillisimmillään nämä ovat webbikameroita, joihin liittyy langaton verkko. Näitä on nähty joskus aikaisemminkin. Laite voi olla ostettu jostakin maasta, jossa tutkataajuudet eivät ole laittomia käyttää, tai sitten laitteessa on jokin vika, ja se säteilee mikroaaltoja väärillä taajuuksilla, Hohti selittää.

 

Häiriön voimakkuus vähän viittaisi siihen, että se on jossain tässä lähellä, mutta toisaalta se voi olla myös Viron puolella.


Hänen mukaansa esimerkiksi kotien vialliset wlan-laitteet voivat periaatteessa näkyä Ilmatieteen laitoksen tutkissa.

- Ne signaalit ovat kuitenkin paljon heikompia. Nyt on ilmeisesti kyse jostakin vähän isommasta laitteesta. Pahimmassa tapauksessa se on jokin raskaampaan tiedonsiirtoon käytettävä mikroaaltolinkki, joita nykyään kaupungeissa rakennellaan. Vaihtoehtoja on useampia.

"Tämä on piikki lihassa"


Ilmatieteen laitosta häiriö vaivaa pahasti.

- Tämä tilanne on piikki lihassa niin sanotusti. Häiritsee melkoisesti meitäkin.

Ilmatieteen laitos selvittää parhaillaan häiriön aiheuttajaa.

- Teemme asian eteen koko ajan hartiavoimin työtä, Hohti sanoo.

Toistaiseksi laitteen paikallistaminen ei kuitenkaan ole onnistunut.

- Häiriön voimakkuus vähän viittaisi siihen, että se on jossain tässä lähellä, mutta toisaalta se voi olla myös Viron puolella.

- Emme ole päässeet mittaamaan tarpeeksi useasta paikasta, että suunta olisi tarkkaan selvillä. Jos se on Viron puolella, emme voi koko asialla oikeastaan yhtään mitään.

Havaittiin viime keväänä


Ensimmäisen kerran outo häiriö havaittiin Ilmatieteen laitoksella aikaisin viime keväänä. Siitä lähtien se on toistunut satunnaisesti.

Hohti kertoo, että Ilmatieteen laitoksella on erilaisia tapoja suodattaa vastaavia ilmiöitä, kuten auringon aiheuttamia viivoja. Tuntemattoman laitteen aiheuttama häiriösektori on kuitenkin niin leveä, ettei sen poistamiseen ole työkaluja.

- Systeemi on niin automaattinen, ettei meillä riitä työvoimaa siihen, että joku katsoisi kuvia viiden minuutin välein ja poistaisi sen.

Hohti uskoo, että häiriön aiheuttaja saadaan selville.

- Luotamme siihen, että saamme jossain vaiheessa suuntiman häiriölähettimestä. Sen jälkeen säteilyturvaviranomaiset voivat käydä tarkistamassa, mikä laite on, ja poistavat sen tarvittaessa käytöstä.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt