Käänne Suomen Venäjä-suhteissa? - "Tämä on historiallinen hetki"

Julkaistu:

ULKOPOLITIIKKA
Tutkija Sinikukka Saari Ulkopoliittisesta instituutista sanoo, että varoitukset Venäjän epävakaudesta ovat kaikuneet suomalaispoliitikkojen keskuudessa kuuroille korville.
- Tutkijat ovat vuosia korostaneet, että Venäjä on maa, johon liittyy isoja riskejä, vaikka se näyttää se vakaalta. Puhe meni pitkään kuuroille korville, sanoo Ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija Sinikukka Saari Ilta-Sanomille.

Saaren mukaan Suomi ei ole analysoinut riittävästi Venäjän muutosta, mutta hän uskoo suomalaispoliitikkojen keskustelleen asiasta.

- Siinä mielessä tämä on ratkaiseva ja varmaan historiallinenkin hetki, Saari sanoo.

Saaren mukaan Suomi on tähän saakka pitäytynyt normaaliolojen Venäjän-politiikassa, jossa liike-elämän edut ajavat periaatteiden edelle. Suomen ulkopoliittinen linja sai  eilen pyyhkeitä, kun ulkomaita myöten uutisoitiin, että Suomi jarrutti Euroopan unionin Venäjän-vastaisten pakotteiden asettamista.Pääministeri Alexander Stubb (kok) kertoi olevansa huolissaan pakotteiden epäsuorista vaikutuksista Suomelle ja Venäjän mahdollisista vastapakotteista.

Suomen vakuuttelut yhteisestä EU-rintamassa seisomisesta kaikuivat kuitenkin osin kuuroille korville. Brittiläisen talouslehden Financial Timesin Brysselin-toimituksen päällikkö Peter Spiegel nimitti Twitterissä Suomea "ongelmamaaksi".

Saaren mukaan Saksaa pidettiin aiemmin ulkopolitiikassa Suomen kaltaisena maana, joka varjelee tiukemmin omia talousetujaan kuin periaatteita.

- Saksa on muuttanut linjaansa asteittain. Liittokansleri Angela Merkel on viestittänyt, ettei Venäjälle anneta periksi. Suomen ulkopolitiikka ei ole kehittynyt samalla tavalla, vaan olemme pitäytyneet politiikassa, joka on ollut normaalioloissa perusteltua, Saari sanoo.

Saaren mielestä Suomen kannattaa jatkossa suhtautua Venäjään aiempaa kriittisemmin.

- Kriisin aikana on käynyt selväksi, että vaikka Venäjän valtiojohto sanoisi jotain, käytäntö ei välttämättä seuraa perässä. Pelkkiin yksittäisiin lupauksiin ei kannata luottaa, hän sanoo.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt