Jos Putin käyttää "öljyasettaan", Suomi on pahassa pulassa

Julkaistu:

Ukrainan sota ja Venäjään liittyvä pakotepolitiikka ovat nostaneet esiin huolia Suomen energian saannista.
Kaikki maakaasu ja lähes kaikki raakaöljy ja kivihiili tuodaan Suomeen Venäjältä. Mitä tapahtuisi, jos suurimpiin energian viejiin kuuluva Venäjä panisi hanat kiinni ja rajoittaisi energian vientiä länteen?

- Öljyn, kaasun ja hiilen kauppa on viimeinen asia, johon kumpikaan osapuoli haluaisi kajota. Kuitenkin kun sanktiot laajenevat, niin sellainen mahdollisuus on otettava pöydälle, sanoo Venäjän ja energiapolitiikan asiantuntija
Pami Aalto, joka on virkavapaalla Tampereen yliopiston Jean Monnet -professorin tehtävästä.

Jos uhkaskenaario toteutuisi, aiheuttaisi Venäjä Aallon mukaan Suomelle pahan iskun.

- Suomi ei olisi yksin tilanteessa, jos energiakauppa pysähtyisi. Kysyntä nousisi rajusti, ja hinnat kohoaisivat pilviin. Sellaisesta olisi tavattoman paljon taloudellista vahinkoa Suomen kaltaiselle maalle, Aalto sanoo.

Suuri kärsijä olisi Suomen energiaintensiivinen teollisuus.

- Sellaista on Suomessa kohtuullisen paljon. Lisäksi on myös teollisuutta, jossa tarvitaan kaasua sellaisenaan tuotantoprosesseissa.

Kuljetuskustannukset nousisivat


Lisäksi kuljetuskustannukset nousisivat, jos Venäjän öljyn vienti pysäytettäisiin ja sen hinta kasvaisi maailman markkinoilla. Aallon mukaan tilanteella olisi merkittäviä taloudellisia vaikutuksia Suomen kansantaloudelle. Seuraukset voisivat näkyä konkursseina ja työttömyyden kasvuna.

- Jotkut firmat kärsisivät siitä lyhyellä aikavälillä hyvin paljon, kun ne joutuisivat etsimään korvaavia polttoaineita.

Keskipitkällä aikavälillä tilanne voisi kuitenkin myös stimuloida uusiin energiamuotoihin liittyvää yritystoimintaa, Aalto arvioi.

"Sankarillinen itsemurha"


Lappeenrannan teknillisen yliopiston professorin Pekka Sutelan mukaan olisi Venäjän kannalta "sankarillinen itsemurha", jos se panisi hanat kiinni.

- Öljy ja kaasu ovat kaksi kolmasosaa Venäjän vientituloista ja noin puolet Venäjän keskusvaltion budjettituloista. Ei kukaan alkaisi kovin helposti sörkkimään tällaista aivan välttämätöntä tulonlähdettä, Sutela sanoo.

Huoltovarmuuskeskuksen toimitusjohtaja Ilkka Kananen ei pidä kovin luultavana, että Venäjä alkaisi rajoittaa pääasiallista tuloaan.

- Nämä eivät kuitenkaan ole uskon asioita. Kaikkea voi tapahtua, Kananen sanoo.

Huoltovarmuus uhattuna?


Ilkka Kananen myöntää, että Venäjän pakotteisiin liittyy tiettyjä uhkia Suomen huoltovarmuuden kannalta.

- Näin on, jos EU:n pakotepolitiikka ja Venäjän vastapakotteet kiristyvät ja alkavat koskea energiaa. Olemme hyvin riippuvaisia polttoainetuonnista Venäjältä, Kananen sanoo.

Huoltovarmuus merkitsee kykyä turvata väestön elinmahdollisuudet, yhteiskunnan toimivuus ja turvallisuus sekä maanpuolustuksen materiaaliset edellytykset pahoissa häiriöissä ja poikkeusoloissa. Näillä tavoilla tuonnin ehtyminen Venäjältä voisi vaikuttaa Suomen huoltovarmuuteen.

Kivihiili ja öljytuotteet

Lähes kaikki Suomeen tuotu öljy ja kivihiili ovat lähtöisin Venäjältä. Suomessa jalostamot ja kivihiiltä käyttävät voimalaitokset voivat käyttää erilaisia raakaöljy- ja kivihiililaatuja. Tämä mahdollistaa raaka-aineiden hankinnan useista eri lähteistä.

Maakaasu

Kanasen mukaan Venäjän maakaasua ei voisi korvata muilla lähteillä, koska Suomi on yhden Venäjän putkiyhteyden varassa.
Kahdeksan prosenttia primäärienergiastamme perustuu maakaasuun. Se on erittäin keskeinen polttoaine lämmön- ja sähköntuotannossa.
Kanasen mukaan asiaan on kuitenkin varauduttu varapolttoaineella, jota on  varmuusvarastoitu viiden kuukauden normaalikulutusta vastaava määrä.

Sähkö

Suomi tuo Venäjältä sähköä noin viisi prosenttia sähkön tarpeesta.
Tuonti on korvattavissa tuonnilla muista naapurimaista hyvien tuontiyhteyksien vuoksi.

Ydinpolttoaine

Suomen sähköntuotannosta noin kolmasosa syntyy ydinvoimasta ja merkittävä määrä Suomen ydinpolttoaineesta tulee Venäjältä. Työ- ja elinkeinoministeriön mukaan ydinvoimayhtiöt ostavat yleensä kerralla ns. vuosilatauksen ja pitävät polttoaineet sitten varastossa voimalaitospaikalla. Näin ollen voimalaitospaikalla voi olla usean kuukauden tai jopa yli vuoden sähkön tuotantoon riittävä polttoainemäärä.

Kemikaalit ja rehuraaka-aineet

Venäjältä tulee Suomeen muutamia muita tuotteita, jotka ovat huoltovarmuuden näkökulmasta merkittäviä, kuten rehuraaka-aineita ja muun muassa lannoiteteollisuuden tarvitsemia kemikaaleja.
Niitä on kuitenkin saatavissa muualta maailmasta.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt