Tällaisia nuoria Isis yrittää Suomessa värvätä

Julkaistu: , Päivitetty:

Terroristijärjestö Isis värvää ammattitaitoisesti ja tietäen minkälaiset nuoret todennäköisimmin tarttuvat sen tarjoukseen ja lähtevät jihadisteiksi.
Suomensomalinuorten puolesta huolestunut maahanmuuttaja-aktivisti Nur Mohamed pyysi lauantaina Suomen viranomaisia suhtautumaan vakavasti maassa jalansijaa hakevaan sotaisaan jihadismiin.

Kuluneen viikon aikana julkisuuteen tulleiden arvioiden mukaan Suomesta on lähtenyt Syyriaan yhteensä 30-40 islamistia. Osa heistä on mahdollisesti siirtynyt myös Syyriassa ja Irakissa vaikuttavan Isis-terroristijärjestön riveihin.

Mohamedin mukaan juuri nuoret somalimiehet ovat erityisessä vaarassa joutua rahaa ja matkoja lupaavan Isisin värvääjien kynsiin.

- He (Isis) rekrytoivat nuoria ja antavat mahdollisuuden niille nuorille, joilla ei ole rahaa. Ja he antavat niille nuorille rahaa ja mahdollisuuden matkustaa. Mohamed kertoi lauantaina Ilta-Sanomille.

Hänen mukaansa Isisin tiedetään yrittäneen rekrytoida erityisesti 16-25-vuotiaita nuoria. Islamistitaistelijoiksi lupautuville on luvattu jopa 10 000-15 000 euron suuruisia palkkioita. Se on Mohamedin mukaan houkutteleva tarjous erityisesti sellaiselle nuorelle, joka on syrjäytymisvaarassa tai syrjäytynyt yhteiskunnasta.

 

Silloin Isisin rekrytoijat iskevät.


- He hyvin tietävät minkälaiselle nuorelle kannattaa puhua.
Joko ne nuoret ovat rikollisia tai heillä ei ole yhteyttä perheeseensä, he ovat jääneet koulusta pois tai työttömiä... Tällaiset nuoret kiinnostuvat aina, Mohamed sanoi.

Todellisuudessa kyseessä on suuren riskin pikavippi. Hintana jihadistitaistelijaksi lähtemisestä saattaa olla oma elämä tai ainakaan tuhon rintamalta ei pääse välttämättä pois siinä vaiheessa, kun totuus paljastuu.

Vastuuta yhteiskunnalle


Monet Isisin houkuttelemat nuoret kokevat luultavasti, että töiden saaminen on Suomessa vaikeaa tai, että heidän uskontonsa koetaan vieraaksi. Useimpien somalinuorten perheet ovat saapuneet maahan pakolaisina kotimaansa hyvin vaikeista ja väkivaltaisista olosuhteista.

- Meillä on paljon ongelmia ja traumoja sodasta, sanoi parikymmentä vuotta sitten Suomeen muuttanut Mohamed, jolla on itselläänkin somalitausta.

- Olen vähän aloittanut näiden nuorten etsimistä. Minua kiinnostaa miksi Suomessa tai Britanniassa asuneita nuoria kiinnostaa pyhä sota.

Mohamedin mukaan viranomaisten pitää Suomessa suhtautua vakavasti Isisin ja muiden ääri-islamia muualla maailmassa kylvävien järjestöjen toimintaan ennen kuin ongelma kasvaa.

Nuoret syrjäytymisvaarassa


Ääriliikkeille ja jihadismille alttiita ovat sellaiset nuoret, jotka kokevat, ettei heille ole elämässä muita mahdollisuuksia. Yhteiskunnan pitäisi auttaa parempien vastausten löytämisessä. Mohamed toivoo, että viranomaiset olisivat aktiivisesti yhteydessä esimerkiksi eri alueiden moskeijoiden johtajiin ja kouluihin ääriainekselle alttiiden nuorten löytämiseksi.

 

Meillä on paljon ongelmia ja traumoja sodasta


- Kun yhteiskunta torjuu somalitaustaiset nuoret, he ovat suuressa vaarassa syrjäytyä. Silloin Isisin rekrytoijat iskevät.

Mohamedin mukaan tarvitaan muun muassa vinkkausjärjestelmä, jonne kansalaiset voisivat ilmoittaa sosiaalisessa mediassa ja kadulla tapahtuvasta jihadistien rekrytoinnista, kenttätyöntekijöitä nuorten pariin kertomaan faktoista ja jihadismin vaaroista sekä rehabillitointiohjelman Isisin joukoista mahdollisesti Suomeen palaaville.

Alun perin Mohamed esitti avunpyyntönsä Uuden Suomen blogissaan.

Päivitetty klo 9.15: Suomesta Syyriaan lähteneistä islamisteista osa on mahdollisesti siirtynyt Isis-järjestön riveihin.