Stubb Ylelle: Isäntämaasopimus vahvistaa Nato-suhdetta

Pääministeri Alexander Stubbin (kok.) mukaan Naton kanssa solmittava isäntämaasopimus vahvistaa Suomen suhdetta sotilasliittoon.

30.8.2014 11:05

Ylen Ykkösaamussa vierailleen Stubbin mukaan on sattumaa, että yli kymmenen vuotta valmisteltu sopimus allekirjoitetaan ensi viikolla Naton huippukokouksessa.

Sopimuksella sovitaan huollosta harjoitustilanteissa ja poistetaan lailliset esteet tuoda Nato-joukkoja maahan kriisitilanteessa. Suomi ei kuitenkaan sitoudu ottamaan Nato-joukkoja maahan.

Sopimuksella ei Stubbin mukaan yritetä hivuttaa Suomea Naton jäseneksi. Hän toisti, ettei Suomi ole hakemassa sotilasliiton jäsenyyttä, vaan pyrkii säilyttämään vahvan kumppanuutensa.

– On erittäin tärkeää, että Suomi säilyttää kumppanuusmahdollisuuden. Se on erittäin tärkeää, koska Suomi ei ole Naton jäsen, Stubb sanoi.

Hän huomautti, että Ukrainan kriisin myötä Nato on keskittymässä kovaan puolustukseen ja kumppanuuksiin ja vähentää samalla kriisinhallintatehtäviä. Kriisinhallintatehtävät ovat olleet keskeinen linkki Suomen ja Naton kumppanuudessa.

Stubb sanoi, ettei muista, miksi sopimuksesta ei kerrottu laajemmin etukäteen puolustusvaliokunnalle ja julkisuuteen.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?