Ilmailijat huolestuivat Malmin kentän lopetusaikeista - Helsinki-Vantaalle pörräsi kymmeniä pienkoneita - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Ilmailijat huolestuivat Malmin kentän lopetusaikeista - Helsinki-Vantaalle pörräsi kymmeniä pienkoneita

Helsinki-Vantaan lentokentällä pörräsi perjantaina yli 30 pienkonetta.

30.8.2014 1:12

Malmin lentoaseman sulkemisesta huolestuneet harrastaja- ja ammattilaisilmailijat vierailivat Helsinki-Vantaan lentoasemalla tutustumassa kansainväliseen kenttään pienilmailijan näkökulmasta, omilla koneillaan.

Tempauksen takana oli huoli Malmin lentokentän suunnitellun sulkeutumisen aiheuttamista häiriöistä. Kenttä on valittu maailman sadan uhanalaisimman kulttuurikohteen listalle.

Malmin lentoasemalle ei ole edelleenkään osoitettu vaihtoehtoja. Kentällä nykyään toimivien harraste-ja ammattilaisilmailijoiden ja –yritysten tulevaisuus on siis epävarma. Osa ilmailijoista miettiikin Helsinki-Vantaan kansainvälistä lentoasemaa Malmin varakenttänä, ainakin osittain leikillään. Samalla ilmailijat ovat huolissaan pienkoneiden aiheuttamasta Helsinki-Vantaan ruuhkautumisesta.

Mukana oli sekä helsinkiläisiä että lähialueilta lentäviä ilmailijoita. Yksinomaan Malmilta paikalle saapui liki parikymmentä lentokonetta. Kaikkiaan vierailevia pienkoneita oli yli 30, joista useimmissa oli ohjaajan lisäksi yksi tai useampi matkustaja.

Vaikka vierailua tulkittiin myös mielenilmauksena, oli se ilmailijoiden omasta näkökulmasta enemmänkin iloinen lentoretki ja ”ekskursio eikä mikään protestimarssi”, kuten eräs osallistuja ynnäsi.

Iso kenttä jännitti monia

Kaikki vierailevat koneet tekivät normaalit lentosuunnitelmat ja lensivät ilmailusäädöksiä noudattaen, ilmoittautuen etukäteen Helsinki-Vantaan lennonjohdolle. Koneiden saapumiset ja lähdöt sovitettiin muuhun liikenteeseen normaalin käytännön mukaisesti.

Useimmille vierailu kansainvälisellä lentoasemalla pienkoneen ohjaimissa oli kuitenkin uutta, mikä aiheutti monissa etukäteisjännitystä. Pienkoneiden parveen mahtui myös yllättäviä uskalikkoja, joista erityisesti OH-G016-autogirolla saapuneet Mikko Kaseva ja Janne Nuutila herättivät huomiota. Suurten matkustajakoneiden kanssa sopuisasti rullannut kaksikko kehui kentän hyvää palvelua ja tasaista asfalttia.

Lentoaseman henkilökunta suhtautui tempaukseen sopuisasti, ja lennonjohtajiakin kävi tervehtimässä business-terminaaliin parkkeeranneita vierailijoita.

Vierailulla haluttiin kiinnittää huomiota pienilmailun asemaan ja Helsinki-Vantaan lentoaseman ruuhkautumiseen, jos Malmin lentoasema suljetaan.

- Helsingissä tarvitaan kenttä, jolla pienilmailu pysyy poissa isojen jaloista, alleviivaa Malmin lentoaseman ystävien Sami Saikkonen.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?