Ruotsalaisasiantuntijat: Venäjä uhkaa Eurooppaa, Suomen ja Ruotsin lisättävä sotilasyhteistyötä

Julkaistu:

Ruotsalaiset sotilasasiantuntijat ehdottavat sanomalehti Dagens Nyheterin kirjoituksessa, että Ruotsi ja Suomi lisäisivät puolustusvoimiensa yhteistyötä kasvavan Venäjä-uhan vuoksi.
Majuri Carl Bergqvist ja komentajakapteeni Niklas Wiklund Ruotsin puolustusvoimista sekä Johan Wiktor Ruotsin sotatieteen laitokselta laativat Dagens Nyheter -lehden sivuille selkeäsanaisen, jos kohta maalailevan kirjoituksen tulevaisuuden turvallisuusuhista.

Kolmikon mukaan tilanne on tämä: Yhdysvallat keskittyy yhä enemmän Aasiaan, Venäjä pyrkii lisäämään vaikutusvaltaansa, Eurooppa heikentyy vuosi vuodelta.

 

Armeijamme ja laivastomme ei ole ollut näin pienikokoinen sitten Kustaa Vaasan kuoleman vuonna 1560.Asiantuntijat kirjoittavat, että ilmapiiri Euroopassa kiristyy entisestään, kun Nato ja Venäjä lähenevät maantieteellisesti toisiaan.

- Ruotsin ulkoministerikin on sanonut, että Euroopan tilanne ei ole ollut näin vaikea 25 vuoteen, asiantuntijat sanovat.

- Ruotsi ei ole pysynyt tämän tilanteen tasalla. Yritämme edelleen ylläpitää ja rakentaa kooltaan pieniä puolustusvoimia sen tilanneanalyysin perusteella, mikä tehtiin jo viisi vuotta sitten.

Yhteistyötä Suomen ja Ruotsin välillä


Bergqvistin, Wiklundin ja Wiktorin mielestä Ruotsin pitäisi pyrkiä sotilasyhteistyöhön Suomen kanssa. Yhteistyöstä olisi hyötyä paitsi sotatilanteessa, myös muissa kriiseissä ja katastrofeissa.

Esimerkkeinä yhteistyöstä he mainitsevat, että suomalaiset hävittäjät voisivat käyttää Ruotsissa olevia tukikohtia ja Ruotsin laivasto puolestaan voisi toimia Suomen saaristossa.

Ruotsin sotavoimille annetaan kyytiä asiantuntijoiden kirjoituksessa.

He kirjoittavat, että viimeiset 25 vuotta on voitu ohjata resursseja ja varoja maan puolustuksesta muualle yhteiskuntaan, mutta se aika on nyt auttamatta ohi.

- Armeijamme ja laivastomme ei ole ollut näin pienikokoinen sitten Kustaa Vaasan kuoleman vuonna 1560. Silti meillä on edelleen suuri maa ja pitkä rantaviiva puolustettavanamme.

Kehuja asevelvollisuudesta


Suomea kehutaan muun muassa yleisen asevelvollisuuden säilyttämisestä, vaikka kirjoittajat ovatkin huolissaan siitä, että Suomi on seuraamassa Ruotsin viitoittamaa tietä puolustuskyvyn asteittaisessa heikentämisessä.

Kolmikko muotoilee liki proosallisesti, että elämän välttämättömyyksiin kuuluu paitsi viitta, myös miekka.

- Suomi ja Ruotsi ovat päättäneet pysytellä liittoumien ulkopuolella. Emme täten voi luottaa siihen, että kukaan tulisi auttamaan meitä hädän hetkellä. Ja vain harva haluaa auttaa niitä, jotka eivät ole halukkaita auttamaan itseään, päättää kolmikko kirjoituksensa.

Sotilasasiantuntijoiden kirjoituksesta uutisoi Suomessa ensimmäisenä Yle.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt