Gustav Hägglund Venäjä-uhasta: "Miksi he hyökkäisivät Euroopan ainoan sankarikansan kimppuun?"

Julkaistu:

Entinen puolustusvoimien komentaja, kenraali Gustav Hägglund muistuttaa tänään julkistettavassa Rauhan utopia –uutuuskirjassaan, että Venäjällä eivät päde samat lait kuin Suomessa.
"Venäläisten kanssa asioidessa on kuitenkin syytä muistaa, että heillä on hieman eri käsitys laista ja sopimuksista kuin meillä. Moskova ei todellakaan ole käräjäoikeus, josta voisi hakea oikeudenmukaista ratkaisua kiistakysymyksiin", Hägglund kirjoittaa J. K. Paasikiveä mukaillen.
 
Hägglundin mukaan Venäjää piinaa menneen suuruuden kaiho. ”Vaikka olot ovat vakiintuneet, kansantulo kasvanut ja elintason noussut, jotain on jäänyt puuttumaan: entinen suuruus.”
 
Hägglund pohtii kirjassaan, että Venäjän tilanne kylmän sodan jälkeen on hyvin samankaltainen kuin Englannin ja Ranskan toisen maailmansodan jälkeen. ”Ne joutuivat luopumaan imperiumeistaan, sodassa heikentyneet voimat eivät enää riittäneet siirtomaavallan ylläpitoon.”
 
Kenraali kysyy kirjassaan, uhkaako Suomea hyökkäys idästä ja vastaa itse seuraavasti: ”Historian valossa tähän on varauduttava, sieltähän se on aina tullut. Uhka ei kuitenkaan nyt ole akuutti, ajankohtainen. Hyökkäykseen pitää olla joku syy, ei sotimaan lähdetä huvin vuoksi,” Hägglund kirjoittaa.
 
Hägglund päätykin toteamukseen, jonka mukaan Venäjällä ei ole mitään syytä hyökätä Suomeen, päinvastoin itänaapurilla on kolme syytä olla hyökkäämättä.
 
  • Nykyinen monipuolinen yhteiselo Suomen kanssa on Venäjän etujen mukainen. Kauppa käy, investoinnit liikkuvat molempiin suuntiin, turismi kasvaa ja Suomi on hieno esimerkki muille suuren Venäjän hedelmällisestä yhteistoiminnasta pienen naapurin kanssa.
 
  • Venäjään ei kohdistu sotilaallista uhkaa Suomen suunnasta, ei todellista eikä tekaistua. Pietari Suuren rajan takana on syvä suojavyöhyke Pietarin turvana eikä Suomi kuulu Venäjän vihollisena pitämään Natoon.
 
  • Suomi on kova pala valloittaa. Sen venäläiset oppivat toisessa maailmansodassa. Kaikki muut vastustajansa he kukistivat tuosta vaan, täällä heidät torjuttiin eikä vain kerran vaan kahdesti. Miksi he hyökkäisivät Euroopan ainoan sankarikansan kimppuun?
 
Lue kenraali Gustav Hägglundin koko haastattelu tämän päivän Ilta-Sanomista.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt