Mitä ihmettä? Stubbin puhetapa muuttui yllättäen - vertaa itse

Pääministeri Alexander Stubbin puhetyyli muuttui vähän aikaa sitten selvästi. Stubb myönsi muutoksen itsekin. Mistä oikein on kysymys?

16.8.2014 5:15

Useat median edustajat ovat kiinnittäneet huomiota Alexander Stubbin aivan viime aikoina muuttuneeseen puhetyyliin. Pääministeri on vaihtanut tyypillisesti puhekielisen ilmaisunsa kirjakielisemmäksi. Sen lisäksi hän puhuu nyt selvästi hitaammin kuin aikaisemmin.

Eron huomaa esimerkiksi vertaamalla tässä jutussa olevia IS:n videoita. Yllä oleva video on kuvattu torstaina. Oikealla näkyvää videolinkkiä klikkaamalla pääset kuuntelemaan, miltä Stubbin puhe kuulosti vielä toukokuussa (jos linkkiä ei näy, klikkaa tästä).

Stubb myönsi perjantaina Helsingin Sanomien haastattelussa, että muutos on harkittu.

- Pöydällä on paljon uusia vaikeita asioita. On myös sellainen tunne, että sanoin mitä tahansa, se tulkitaan johonkin suuntaan. Sen vuoksi olen hidastanut puhetta, pääministeri kertoo lehdelle.

Puhetaidon kouluttaja Antti Mustakallio kehuu Stubbia jo alun perin erittäin taitavaksi esiintyjäksi. Hän uskoo, että Stubbin puhetavan muutoksen taustalla on aseman muuttuminen.

 Se, että puhuu rauhallisella ja hitaalla temmolla luo itsevarmaa ja karismaattista vaikutelmaa.

- Hän on astunut uuteen asemaan pääministerinä, minkä mukana ovat tulleet uuden roolin tuomat erityishaasteet. Hän ei voi tässä vaiheessa miellyttää enää vain omia kannattajiaan, vaan hänen täytyy koota kansan syvät rivit ja saada laajempi tuki oman politiikkansa taakse, koska hän ajaa koko Suomen etuja, Mustakallio selittää.

- Jos ajatellaan vakuuttavaa, valtiomiesmäistä puhetapaa, se, että puhuu rauhallisella ja hitaalla temmolla luo itsevarmaa ja karismaattista vaikutelmaa. Ilmeisesti hän pyrkii myös siihen, että virallisissa tilaisuuksissa hän vähentää puhekielistä tyyliä - nimenomaan pääministerin aseman vaatimusten takia, Mustakallio arvioi.

Stubbin vanha puhetapa poikkeuksellinen Suomessa

Puhetaidon kouluttajan mukaan Stubbin ulosantia ovat tähän asti kuvastaneet puhekielisyys, spontaanius ja välittömyys. Stubb käytti ennen mieluummin muotoja "mä" ja "sä" kuin "minä" ja "sinä". Englannin kielen vaikutus oli suuri hänen luontaisessa tyylissään.

Mustakallio kuvaileekin Stubbin tyypillistä esiintymistä moderniksi, urbaaniksi ja nuorisotyyliseksi.

- Se on uutta, kun ajatellaan suomalaisia huippupoliitikkoja. Monella saattaa olla kansankielinen puhetyyli, kuten Timo Soinilla, mutta hänellä ei ole nuorisotyylin vivahteita puheessaan. Stubbilla tämä tulee hänen persoonastaan, se ei vaikuta mitenkään päälleliimatulta.

Kouluttaja arvelee Stubbin miettineen uransa aikana puhumista ja esiintymistä keskivertoa enemmän. Esiintymislahjakkuus on mahdollistanut uuden puhetavan oppimisen helposti.

Uusi tyyli tulee vanhan rinnalle

Mustakallio ei usko, että uusi tyyli etäännyttää pääministerin vanhoja kannattajia. Hän on varma, että kuulemme vielä paljon Stubbille ominaista puhekielistä esiintymistä. Uusi tyyli tulee vanhan rinnalle ja käyttöön vain virallisiin tilaisuuksiin.

- Hän pitää monenlaisia, erilaisia puheenvuoroja. Vain pääministerin roolissa vaaditaan hieman erilaista tyyliä kuin tähän asti. Uskon, että rennommissa tilaisuuksissa hän jatkaa ominaisella tyylillään.

Poliitikoille pidetään paljon puhetaidon koulutuksia. Tuoreet poliitikot käyvät läpi peruskoulutuksia, ja joskus yksilöt tarvitsevat täsmäkoulutuksia.

- Uskoisin, että monet huippupoliitikoista ovat jossakin vaiheessa tekemisissä jonkun puhe- tai esiintymiskouluttajan kanssa, ja he pohtivat yhdessä julkiseen esiintymiseen liittyviä kysymyksiä, Mustakallio sanoo.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?