Laki oluen "jonovarasta" hämmentää: Olutta saa kaupasta kello 21 jälkeen - mutta ei aina

Julkaistu:

IS kertoi aiemmin tällä viikolla kauppojen alkoholimyyntiin liittyvästä "jonovarasta".
Jonovara tarkoittaa sitä, että asiakas saa lain mukaan ostaa alkoholijuomia kaupasta myös kello 21 jälkeen, jos hän on ehtinyt ottaa juomat kaapista ennen sitä. Asiaan ei vaikuta se, joutuuko jonossa odottamaan pullojen kanssa niin pitkään, että kello ehtii ennen kassalle pääsyä ylittää 21 rajapyykin.

Tieto kuitenkin herätti nopeasti myös paljon kysymyksiä. Useat IS:n lukijat kertoivat tapauksista, joissa kaupassa ei ollut myyty olutta, ellei asiakas ollut ehtinyt kassalle maksamaan sitä kello 21 mennessä.

Useampi asiakas kertoi, että esimerkiksi monissa ABC-ketjun myymälöissä alkoholia ei myyty "jonovarasäännön" mukaisesti.


ABC-ketjun johtaja: "Tieto ei ehkä ole kulkenut"ABC-ketjun johtaja Antti Heikkinen linjaa, että ketju noudattaa yleisiä sääntöjä: kaljaa myydään niille asiakkaille, jotka seisovat jonossa juomiensa kanssa ennen kello 21:n rajapyykkiä. Asiakas siis saa juomansa, vaikka hän ei ehtisi maksaa ostoksia ennen määräaikaa.

Heikkinen sanoo, että mikäli joillakin ABC-asemilla on käännytetty kaljan ostajia kassalta, se voi johtua tiedonpuutteesta.

– Meillä on 4000 työntekijää. Tieto ei ehkä ole kulkenut. 

Kauppa voi jättää myymättäkin


Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirasto Valvira kuitenkin muistuttaa, että kauppa voi halutessaan myös toimia siten, että kello 21 on ehdoton takaraja, jonka jälkeen asiakas ei voi maksaa alkoholijuomia.

Kauppa voi halutessaan lopettaa alkoholijuomien myynnin jo aikaisemminkin, esimerkiksi kello 18, kertoo lakimies Iina Ihonen Valvirasta.

– Tätä on sillä tavalla tulkittu, että jos asiakas on saanut alkoholijuomat haltuunsa ennen kello 21, hän saa maksaa ne kassalle kello 21:n jälkeen. Periaatteessa kauppa voisi halutessaan soveltaa tätäkin tiukempia sääntöjä, mutta eihän se kovin hyvää asiakaspalvelua välttämättä olisi. Ja tietenkin sääntöjen pitäisi olla kaikille samat, Ihonen selittää.

"Myyntitapahtuma alkaa haltuunotosta"


Syynä tulkinnanvaraisuuteen on laki. Asetuksessa alkoholijuomista ja väkiviinasta sanotaan seuraavaa:

”Käymisteitse valmistettua enintään 4,7 tilavuusprosenttia etyylialkoholia sisältävää alkoholijuomaa saa vähittäin myydä sinä aikana, jona vähittäismyyntipaikka, sen mukaan kuin vähittäismyyntipaikan aukioloajasta erikseen säädetään tai määrätään, pidetään avoinna yleisölle. Myynti on kuitenkin aina kielletty kaikkina viikonpäivinä kello kahdenkymmenenyhden ja yhdeksän välisenä aikana koko maassa.”

Laki ei siis suoraan ota kantaa siihen, voiko ennen iltayhdeksää haltuun saadut juomat maksaa kassalle vai ei. Valvira on ohjeistanut, että asiakas voi maksaa iltayhdeksän jälkeen alkoholijuomat, jotka hän on saanut haltuunsa ennen kello 21.

– Valviran tulkinta pohjautuu siihen, että myyntitapahtuma alkaa alkoholijuomien haltuunotosta. Keskeneräiset myyntitapahtumat voidaan suorittaa loppuun vielä kello 21:n jälkeen, Ihonen kertoo.

– Se voisi aiheuttaa asiakkaissa helposti närää, että johtuisi pitkästä kassajonosta, että ei voisi ostaa juomia, jotka on kuitenkin ottanut ennen yhdeksää, Ihonen pohtii.

Joidenkin kauppojen kassajärjestelmissä voi myös olla estoja alkoholin myymiseen iltayhdeksän jälkeen.

Valvira on myös ohjeistanut, että kello 21–9 on yleensä tarpeen esimerkiksi sulkea alkoholijuomaosastot ja kylmäkaapit tai peittää alkoholijuomat myyntiaikasäännösten noudattamiseksi.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt