Ilmatieteen laitos: Venäjältä vyöryy Suomeen vieläkin pahempi superhelle

Julkaistu: , Päivitetty:

Kyllästyttävätkö helteet jo? Jos ei, niin siinä tapauksessa helteiden nauttijoille on luvassa poikkeuksellisen hyviä uutisia.
Ilmatieteen laitoksen päivystävä meteorologi Hannu Valta kertoo nimittäin IS:lle, että tulevana sunnuntaina ja ensi viikon maanantaina lämpötila saattaa kohota jopa lähelle +35 astetta erityisesti maan etelä- ja keskiosissa.

Mahdollisuuksia näin koviin lämpötiloihin on myös muualla Suomessa pohjoisinta Lappia lukuun ottamatta.

- Mahdollisuuksia on, että näin kovia helteitä tulee. Tämän hetken mallit näyttävät, että kaakosta, Venäjän, Ukrainan ja Valko-Venäjän tienoilta virtaa erittäin voimakasta ilmamassaa. Ja se vielä edesauttaa, että merivesi on lämmintä, Valta toteaa.

Hän muistuttaa, että sunnuntaihin on vielä pitkä aika, ja sääennustukset saattavat muuttua tällä välin. Mutta mahdollisuuksia elokuun kaikkien lämpöennätykseen on.

- Se jää mielenkiintoiseksi nähtäväksi, yltävätkö näin lämpimät ilmamassat Suomeen, Valta kommentoi.

Elokuun ennätys +33,8 astetta


Elokuun kaikkien aikojen kovimmat helteet mitattiin Heinolassa, Lahdessa ja Puumalassa 7.-8.2010, kun mittari kohosi +33,8 asteeseen. Samana kesänä mitattiin Suomen kaikkien aikojen korkein lämpötila, kun mittari kohosi +37,2 asteeseen Joensuun lentoasemalla Liperissä 29.7.

Tämän kesän lämpöennätys on Kouvolassa lauantaina mitattu +32,5 astetta.

Ennen sunnuntaita sää hieman viilenee. Vallan mukaan sää on lämmintä, kosteaa, pilvistä ja epävakaista. Voimakkaita ukkoskuuroja voi tulla isossa osassa maata. Voimakkaita ukkoskuuroja on odotettavissa laajoille alueille Länsi- ja Pohjois-Suomessa sekä Kainuussa esimerkiksi tänään maanantaina.

Etelä- ja keskiosissa maata lämpötilat pyörivät 24-30 asteen tienoilla tällä viikolla. Lapissa sää liikkuu 10-20 asteen kieppeillä.

- Perjantaista lähtien sää rupeaa sitten pikku hiljaa lämpenemään ja poutaantumaan, Valta sanoo.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt