Pudotettiinko malesialaiskone tällaisella aseella? IS tutustui BUK M1 -ilmatorjuntajärjestelmään Tuusulassa

rac

Julkaistu: , Päivitetty:

BUK M1
Kapteeni Timo Tolkki esitteli Hyrylän varuskunta-alueella Tuusulassa IS:lle Ilmatorjuntaohjus 96 eli BUK M1 -järjestelmän ohjusvaunun.
BUK M1 -ilmatorjuntajärjestelmä on sama järjestelmä, jota epäillään käytetyn Ukrainassa viime viikolla Malaysian Airlinesin matkustajakoneen pudottamiseen. Suomen puolustusvoimilla järjestelmä on ollut käytössä vuodesta 1996 asti, mutta siitä ollaan luopumassa lähitulevaisuudessa. Itse järjestelmä on kokonaisuudessaan kotoisin Venäjältä.

BUK M1 -järjestelmässä toimii sisällä kolme operaattoria, joiden koulutus Suomessa kestää vuoden. Kokonaisuudessa järjestelmän osiin kuuluvat johtokeskus, maalinosoitustutka ja latausvaunu sekä itse ohjuslavetti.

Yksittäisiä osia järjestelmän toiminnasta kuten pelkkä laukaisu on Tolkin mukaan kuitenkin mahdollista kouluttaa nopeamminkin.

- Jos puhutaan ihan pelkästä järjestelmästä, eikä peruskoulutuskausista ja muista, niin järjestelmä koulutus kestää joitain viikkoja tai kuukausia.

Tolkin mukaan koko järjestelmän ollessa kasassa suorituskyky on huomattavasti parempi, mutta ohjusjärjestelmä voi toimia pelkällä itsenäisellä tutkallaankin. Tällöin maalin löytäminen on kuitenkin huomattavasti haastavampaa.

- Koko järjestelmä toimii askel askeleelta niin, että maalinosoitustutkan tehtävä on valvoa ympäröivää ilmatilaa. Tutkan havaitessa maalin johtokeskus osoittaa sen jollekin ohjusvaunulle. Tämän jälkeen ohjusvaunu käynnistää oman tutkansa, ottaa maalin kiinni ja laukaisee lopulta ohjuksen.

Ohjuksessa on herätesytytin eli suoraa osumaa ei edes tarvita. Riittää, että ohjus menee lähelle maalia. Ampuakseen järjestelmä vaatii ympärilleen hieman tilaa, eli metsä tai rakennukset aiheuttavat rajoitetta laitteen toiminnalle. Ohjuksia ei tarvitse tähdätä kuitenkaan suoraan kohti maalia, vaan ne hakeutuvat kohteen tutkasäteilyyn.

Tolkin mukaan BUK M1 -ilmatorjuntajärjestelmällä pystytään tarvittaessa tuhoamaan mikä tahansa ilmassa lentävä alus. Järjestelmä on edelleen käytössä Suomen puolustusvoimilla.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt