Kotimaa

Poliisilta erikoinen viesti raiskausilmoituksista

Julkaistu:

Helsingin poliisi kirjoitti Facebookissa ”oudosta yleistyvästä ilmiöstä”. Päivitys herätti heti kohua.
Helsingin poliisilaitoksen Facebook-päivitys perättömistä raiskausilmoituksista on puhuttanut sosiaalisessa mediassa.

Kepeään sävyyn kirjoitetussa päivityksessä poliisi kiittelee ensin sitä, että seksuaalirikoksista ilmoitetaan entistä enemmän. Sen jälkeen poliisi kertoo "kolikon kääntöpuolesta".

-Kolikon kääntöpuolena kuvioihin on tullut mukaan uusi erikoinen ilmiö: Ihmiset heittävät illanistujaisissa kannikat olalle ja tulevat tunnontuskissaan selittämään poliisille edellisillan kännisurffailuja, poliisi kirjoittaa.

Poliisin mukaan ilmoituksia tekevät sekä naiset että miehet. Facebook-päivityksessä todetaan, että vaikka seksuaalirikolliset tuleekin saada tilille teostaan, perätön ilmoitus voi pilata toisen ihmisen elämän.

 

Entäs jos ei tarvitsisi edes potea mitään syyllisyyttä, vaan alkoholilla läträttäisiin vain sen verran, että muistikuvia olisi muuallakin kuin puhelimen kamerassa?


-Mutta eipä sillä niin väliä, kunhan saan vaan vellovan syyllisyydentuntoni rauhoittumaan eilisillan osalta? Entäs jos ei tarvitsisi edes potea mitään syyllisyyttä, vaan alkoholilla läträttäisiin vain sen verran, että muistikuvia olisi muuallakin kuin puhelimen kamerassa? poliisi kysyy Facebook-kirjoituksessaan

Poliisi vielä lisää, että seksuaalirikoksia on Helsingin seudulla ilmoitettu tänä vuonna 309 kappaletta. Niistä noin kaksi kolmasosaa on päätynyt esimerkiksi lopputulemaan ”tapaukseen ei liity rikosta” tai asianomistaja on luopunut vaatimuksista.

Osalle päivitystä kommentoinneista poliisin kevyt sävy vakavassa aiheessa oli liikaa.

-Kirjoitus alitti tyylillään ja rivoudellaan kaikki käytöksen ja hyvän viranomaispalvelun kultaiset säännöt. Vaihtakaa Pasilan poijjaat kesäksi se rikoslain pykäläkirja hallintolain oppikirjaan ja lukekaa pykälät 6–10! Ja siistikää suunne. Nyt oikeasti en voi olla kommentoimatta, eräs kommentoija kirjoitti.

-Aiheeseen nähden aika rempseä sävy allekirjoitusta myöten. Viranomaiselta toivoisi näissä asioissa sensitiivisyyttä ja parempaa pelisilmää. Tällaiset ovat omiaan lisäämään entisestään korkeaa kynnystä kääntyä poliisin puoleen, kun ilmoitettavaa oikeasti tulee, toinen kirjoitti.

Joiden tulkinnan mukaan taas päivityksestä oli jopa luettavissa, että poliisi vähättelee raiskauksista tehtäviä ilmoituksia.

Toisaalta sai päivitys osakseen myös ymmärrystä ja kiitosta.

-Hyvä vaan, että tuodaan julki, että omantunnon tuskissa tehdään myös aiheettomia ilmoituksia ja tällä tavalla haaskataan poliisien resursseja. Enpä usko, että juuri tämän jutun vuoksi joku aidosti raiskattu jättää rikosilmoituksen tekemättä.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt