Valtioneuvosto tiedotussotkusta: Tulli ei antanut lisätietoja aselastista - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Valtioneuvosto tiedotussotkusta: Tulli ei antanut lisätietoja aselastista

Presidentti Sauli Niinistö kertoi lauantaina, että hän oli kuullut takavarikoinnista vasta perjantaina, kun luki siitä Helsingin Sanomista.

Julkaistu: 19.7.2014 23:15

Valtioneuvoston tilannekeskus selvitti lauantai-iltana lähettämässään tiedotteessa outoa tiedotussotkua, joka syntyi, kun Suomen ylimmälle ulkopolitiikan johdolle ei kerrottu mitään Ukrainaan matkalla olleen aselastin takavarikoimisesta.

Valtioneuvoston tilannekeskus kertoo saaneensa ensimmäisen ilmoituksen Tullin Helsinki-Vantaalla pysäyttämästä puolustustarvikelähetyksestä tiistaina 15. heinäkuuta.

Tämän jälkeen tilannekeskus kertoo pyytäneensä Tullilta joitakin tarkennuksia saamaansa viestiin. Tilannekeskuksen mukaan lisätietoja pyydettiin, jotta voitaisiin paremmin arvioida asian merkitys ja asianmukaisesti informoida siitä valtiojohtoa.

 Valtioneuvoston tilannekeskus sai Tullilta välittämiskelpoista tietoa tapahtumasta perjantaina 18. heinäkuuta Helsingin Sanomien uutisen tultua julki.

-Tullista ilmoitettiin, että: ”palaamme mahdollisimman pian (viimeistään loppuviikosta) asiaan uudelleen”. Valtioneuvoston tilannekeskus oli Tulliin yhteydessä uudestaan perjantaina 18. heinäkuuta, kun asia tuli julkisuuteen Helsingin Sanomien aiheesta julkaisemassa uutisessa, tiedotteessa kerrotaan.

-Valtioneuvoston tilannekeskus sai Tullilta välittämiskelpoista tietoa tapahtumasta perjantaina 18. heinäkuuta Helsingin Sanomien uutisen tultua julki. Valtioneuvoston tilannekeskus informoi valtionjohtoa perjantaina klo 19 lähteneellä sähköpostilla.

Presidentti luki tiedot lehdestä

Tapauksessa on kysymys tiedotussotkusta, joka sai alkunsa, kun tulli pysäytti Ukrainaan matkalla olleen aselastin Helsinki-Vantaalla kesäkuussa, mutta presidentti Sauli Niinistölle ja muulle ulkopolitiikan ylimmälle johdolle ei kerrottu asiasta.

Niinistö kertoi lauantaina, että hän oli kuullut takavarikoinnista vasta perjantaina, kun luki siitä Helsingin Sanomista.

Myöskään ulkoministeri Erkki Tuomiojaa (sd) ei ollut informoitu asetakavarikosta.

Tieto saavutti presidentin ja keskeiset ministerit vasta sen jälkeen, kun se oli jo levinnyt laajasti kotimaisissa tiedotusvälineissä.

Sotku viimeksi toukokuussa

Ei ole pitkä aika siitä, kun valtiojohdon tiedonkulun ongelmat edellisen kerran herättivät laajaa hämmästelyä. Myös tuolloin valtiojohto sai tietoa asioista median kautta.

Toukokuussa pääministeri Jyrki Katainen sai myöhässä tiedon siitä, miten Suomessa oli reagoitu venäläiskoneiden ilmatilaloukkauksiin.

Asiasta syntyi sotku, kun Katainen sanoi Ilta-Sanomien haastattelussa Hornetien tunnistaneen venäläiskoneet. Näin ei kuitenkaan ollut, ja myöhemmin kerrottiin, että syynä erehdykseen oli ongelma tiedonkulussa.

Valtioneuvoston tilannekeskus oli saanut tiedon 20. toukokuuta tapahtuneesta venäläiskoneen ilmatilaloukkauksesta vasta seuraavana päivänä puolustusministeriön yleisestä mediatiedotteesta.

Tilannekeskuksen päivystäjä otti tiedotteen luettuaan yhteyttä puolustusvoimien operaatiokeskukseen puhelimitse. Puhelinkeskustelussa syntyi väärinkäsitys, että kone olisi käyty tunnistamassa ilmasta käsin.

Tieto ilmatilaloukkauksesta ja virheellinen tieto tunnistusmenetelmästä välitettiin valtionjohdolle tekstiviestitse.

Tieto korjattiin, mutta uusi tieto ei tavoittanut Kataista ajoissa.

Aselasti paljastui kesäkuussa

Aselastipaljastuksessa on tapauksesta, jossa tulli pysäytti Ukrainaan matkalla olleen aselastin Helsinki-Vantaalla kesäkuussa.

Asiasta ensimmäisenä uutisoineen Helsingin Sanomien mukaan lastina oli suuri määrä ohjusten ohjausjärjestelmiin liittyviä tarvikkeita.

HS:n mukaan aseita oli lentokontillinen. Ne paljastuivat normaalissa valvonnassa. Kuljetukselle ei ollut lupia.

HS:n mukaan asekuljetuksen tutkinnasta ei tiedotettu kuin Suomen ylimmälle johdolle Ukrainan tilanteen herkkyyden takia.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?