HS: Pörssiyhtiöiden johtajien palkat nousivat uuteen ennätykseen - hän oli palkkakuningas

Julkaistu: , Päivitetty:

Helsingin pörssin suurimpien yhtiöiden toimitusjohtajien palkat ovat nousseet uuteen ennätykseen, kirjoittaa Helsingin Sanomat .
Lehden selvityksen mukaan johtajien palkat kasvoivat viime vuonna keskimäärin 7 prosenttia, mikä on yli kolminkertainen vauhti rivityöntekijöihin nähden.

Suomalaisten palkansaajien palkat ja bonukset kasvoivat 2013 keskimäärin 2 prosenttia. Kokoaikaisessa työsuhteessa oleva rivintyöntekijä tienasi Suomessa keskimäärin 40 600 euroa bonuksineen.

Ison pörssiyrityksen johtaja ansaitsi peruspalkkaa ja rahabonuksia keskimäärin 951 000 euroa, mikä on noin 63 000 euroa edellisvuotta enemmän. Helsingin Sanomien mukaan yhden johtajan palkalla työllistäisi keskimäärin yli kaksikymmentä rivityöntekijää.

Vielä toissa vuonna pörssiyhtiöiden johdon palkat olivat laskussa. Aiempi ennätysvuosi oli 2011, jolloin johtajat saivat palkkaa ja rahabonuksia keskimäärin 918 000 euroa.

Luvut eivät sisällä yhtiön osakkeina tai optioina maksamia kannustimia. Lehden mukaan ero rivityöntekijöihin kasvaisi lisää, jos nämä luvut huomioitaisiin, koska he saavat tällaisia kannustimia äärimmäisen harvoin.

HS:n selvityksessä on seurattu 43 suuren pörssiyhtiön toimitusjohtajan palkkakehitystä vuodesta 2005.

Pörssiyhtiöiden palkkakuningas oli viime vuonna Sammon Kari Stadigh. Hän sai palkkaa ja rahabonuksia 3,5 miljoonaa euroa. Sen lisäksi Sampo maksoi Stadighille lisäeläkemaksuja 1,6 miljoonaa euroa.

Stadighin rahabonukset myös nousivat eniten 2012-2013. Kasvua vuoden takaiseen oli yli miljoona euroa.Kun mukaan laskettiin kaikki toimitusjohtajien saamat korvaukset, kärkisijalle nousi Koneen nyt jo väistynyt toimitusjohtaja Matti Alahuhta liki 5,9 miljoonan euron vuosiansioilla.

Suurin peruspalkka oli Nordean Christian Clausenilla, yli 1,3 miljoonaa euroa.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt